Skip to content

Sunt puține lucrurile pe care le cunoaștem despre viitor, iar anul acesta este și mai dificil să anticipăm ce ne va aduce ziua de mâine. Dar ceea ce am învățat, până acum, este că locuința reprezintă un spațiu esențial – atât pentru siguranța fizică, dar și pentru stabilitatea psihologică și emoțională. Poate că până de curând am fost mai puțin atenți la cum arată mediul în care trăim, la cum ne decorăm casa și care sunt activitățile de interior spre care ne îndreptăm energia. Însă din 2020 este evident că relația pe care o avem cu casa nu mai poate fi neglijată. 

Astfel că, împreună cu Storia.ro (platforma imobiliară cu cele mai multe anunțuri din piață), am pus bazele #ModusVivendi, un proiect inovativ, prin care le facem câte o vizită virtuală oamenilor pe care-i apreciem, pentru a învăța de la aceștia cum să fim bine cu noi acasă. 

În edițiile trecute am vizitat oameni din cele mai variate domenii: psihologie (Gáspár György), divertisment pentru copii (Mirela Retegan), literatura contemporană (Petronela Rotar), medicină (Vasi Rădulescu) blogging (Oana Tache); astăzi, ajungem acasă la sportiva Valeria R. Van Groningen.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


La fel ca oamenii, casele au și ele câte o poveste; care este povestea locuinței dumneavoastră? 

Locuiesc într-o casă de patrimoniu, proiectată de un arhitect cunoscut în perioada interbelică, Gheorghe Simotta. A fost mai mult de 60 de ani reședința Ambasadei Olandei, iar noi ne-am mutat aici din 2009. Este o casă art deco, construită în 1930.

Care sunt cele mai importante activități în familia și casa dumneavoastră?

Facem sport, avem o zonă amenajată cu bandă de alergare, ergometru pentru vâslit, bicicletă. Este o casă primitoare, suntem bucuroși să avem tot timpul oameni în vizită, invitați la masă. În perioada pandemiei, a fost o plăcere să lucrăm de acasă, inclusiv din grădină, de la aer liber.

În secolul XXI se vorbește despre arta simplității, în toate domeniile vieții. Pentru a avea un stil de viață sănătos și mindful, ați învățat să trăiți fără…

Fără televizor. Consider că dacă te uiți mult la TV, nu mai ai timp pentru alte activități. Pentru relaxare, preferăm să citim.

Cum arată momentele de liniște la dumneavoastră acasă?

Am avut numeroase animăluțe de companie (câini și pisici) și ne place să le știm în jurul nostru. Când ne relaxăm, privim pe geam verdeața din curte, ascultăm păsărelele. Ca fiecare, gătim, citim, facem sport.

Cum s-a reconfigurat spațiul în casa dumneavoastră, de când cu pandemia de COVID-19?

Soțul meu lucrează de acasă, online. Fiind un spațiu generos, nu a fost nevoie de modificări.

Ceai sau cafea, ce preferați atunci când vine vorba, acasă, despre un moment de pauză?

Depinde de oră. Dimineața cafea, în a doua parte a zilei ceai.

Cum sunt cultivate și hrănite emoțiile pozitive în familia dumneavoastră?

Încercăm să fim optimiști, să citim o carte, să facem o plimbare, să gândim pozitiv, să trăim în armonie.

℗PUBLICITATE



Dar emoțiile mai dificile, așa-numitele emoții negative, cum sunt acestea abordate în casa în care locuiți?

Eliminăm prin sport emoțiile negative. Alergarea produce endorfine, dopamină, serotonină, tot ceea ce este nevoie pentru a ne face să ne simțim mai bine. De asemenea, prin comunicare.

Este ceva ce ați schimba la casa dumneavoastră pentru a vă simți mai confortabil și în siguranță, în aceste vremuri grele?

Nimic. Ne este bine așa cum este.

Dacă ar fi să vă reimaginați casa, ce i-ați adăuga?

Poate aș face loc, undeva în casă, atelierului meu de ceramică.

Care este acel obiect din casă care vă ajută să vă liniștiți și să descărcați din stres și anxietate?

Un tablou care îmi amintește de locurile natale.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră să trăiți „frumos“?

Să trăiești frumos înseamnă să te mulțumești cu ceea ce ai, să fii în armonie cu cei din jurul tău, să fii optimist, să îi ajuți pe ceilalți. Dacă ajuți pe cineva, te simți mai bine.

Simt că viața mea este cu adevărat împlinită acasă, atunci când…

Există armonie în familie și copiii mei sunt fericiți.

Care este rutina dumneavoastră înainte de culcare?

De obicei citesc, altfel nu adorm.

Ce ne-ar putea spune casa despre dumneavoastră, dacă am întreba-o ce fel de proprietar sunteți? 

Avem grijă de ea, cred că se simte iubită. Vin cu plăcere acasă, de câte ori plec. Mă simt bine și relaxată acasă.

Acesta este Modus Vivendi à la Valeria R. Van Groningen. Ceea ce putem învăța din relația pe care Valeria a dezvoltat-o, în timp, cu casa în care trăiește este că simplitatea se poate combina într-un mod impecabil cu calitatea, că este nevoie să știm la ce renunțăm pentru a obține ceea ce visăm, că lectura este o activitate non-negociabilă și că respectul față de oamenii dragi se exprimă zi de zi. 

În următorul episod din #ModusVivendi, un proiect dedicat relației noastre cu casa, susținut de Storia.ro, vom deschide o nouă ușă, a unei case în care armonia este regula. 

Credit photo: Photorun România

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0