Skip to content

Ne aflăm la început de an 2024, cu noi rezoluții și obiective ce se vor a fi îndeplinite. Fiecare celulă a corpului strigă după un nou început al unui nou Eu. Deși intenția este una bună, deși dorința de a avea o viață mai fericită ne mobilizează toate resursele din arsenalul nostru personal, de multe ori, pentru mulți dintre noi, undeva pe parcursul drumului se întâmplă ceva care ne blochează succesul și fericirea.

Atunci când pare că nu reușim, indiferent câte planuri și eforturi facem, când străduințele noastre se lovesc parcă de un zid, când observăm un tipar existențial, o idee de explorare pentru decriptarea limbajului inconștient care ne guvernează viața ar putea fi sondarea tiparelor familiale moștenite. Mă refer aici la fricile, sentimentele și comportamentele pe care le-am preluat fără să avem habar, dar care se manifestă astfel încât să rămână viu ciclul repetiției suferinței de la o generație la alta.

Efectele traumelor pot fi transmise de la o generație la alta

Te-ai putea întreba, ca și mine de altfel, care este motivul pentru care povestea familială se tot repetă. În mod cert, cele mai recente cercetări științifice din neuroștiință, epigenetică și științele limbajului ne spun că efectele traumelor pot fi transmise de la o generație la alta. Mai mult, Bert Hellinger, renumitul psihoterapeut german, a demonstrat aceste efecte psihologice și fizice ale traumei familiale moștenite de-a lungul mai multor generații în cadrul abordării terapiei familiale. Acesta folosea ca și instrument constelaţia familială pentru a face vizibilă dinamica ascunsă care funcționează în sistemele relaționale. Aceste descoperiri reprezintă dovezi substanțiale că trauma intergenerațională este un fenomen real.

Apariția domeniului epigeneticii – acea ramură a geneticii care studiază variația trăsăturilor ereditare cauzată de factori externi, proveniți din mediul înconjurător și capabili să modifice prin impactul lor genele unei specii, precum și felul în care celulele decodifică informația pe care o receptează din mediu – a condus la descoperirea uluitoare a faptului că ADN-ul cromozomial (ADN-ul responsabil cu transmiterea trăsăturilor fizice) reprezintă mai puțin de 2% din ADN-ul nostru total. Se pare că restul de 98% reprezintă ceea ce se numea cândva „ADN rezidual“, deoarece era considerat nefolositor. Această credință este astăzi infirmată de oamenii de știință, precum Rachel Yehuda (profesor de psihiatrie și neuroștiințe în cadrul Icahn School of Medicine, Mount Sinai) care susține că modificările epigenetice ne pregătesc la nivel biologic să facem față traumelor pe care le-au trăit părinții noștri. Ne naștem cu un set specific de instrumente care ne ajută să ne adaptăm la situații stresante, cu alte cuvinte care ne ajută să supraviețuim.

De exemplu, s-a demonstrat într-un studiu asupra unei gene asociate cu reglarea stresului faptul că părinții care au suferit în timpul Holocaustului și copiii acestora aveau un tipar genetic asemănător (conform studiului publicat în Biological Psychiatry, 2015, Yehuda). Doar că evenimentele stresante nemaifiind valabile, copiii acestora retrăiau trecutul și manifestau simptome de anxietate, panică, depresie într-un context de viață lipsit de angoasa războiului. O astfel de nepotrivire între starea epigenetică de pregătire a copilului și mediul real de viață predispune la tulburări de stres și alte boli pe parcursul vieții.

Locul de unde venim ne afectează direcția

„Cine privește în afară visează; cine privește înăuntru se trezește“, iată un citat al lui Carl Gustav Jung, medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice.

Dacă privim înăuntrul nostru, s-ar putea să ne dăm seama că multe dintre tiparele pe care le manifestăm nu ne aparțin, că le-am împrumutat de la strămoșii noștri, că le repetăm astfel încât să aducem la lumină o poveste nespusă, uitată, rămasă ascunsă în ungherele întunecate ale câmpului nostru familial. Povestea familiei noastre este, de fapt, povestea noastră, este parte din noi înșine.

℗PUBLICITATE



Chiar și marii învățători ne predau o înțelegere mai profundă a faptului că locul de unde venim afectează direcția în care ne îndreptăm și că ceea ce rămâne nerezolvat în trecutul nostru ne influențează prezentul.

Te invit să arunci o privire asupra a ceea ce a rămas nerezolvat în familia ta, de la persoane care poate n-au reușit în viață sau care au fost păcălite sau care au păcălit pe cineva, până la primirea unei moșteniri nemeritate, la sărăcia din trecut sau la trăirea traumei unei separări timpurii de mamă, respingerea unui părinte și identificarea cu părintele respins. Descoperirea unor identificări inconștiente cu persoane din familia ta care au trăit astfel de scenarii îți poate debloca capacitatea de a primi succesul și fericirea în viață.

Uneori, doar a pune în lumină și a onora ceea ce este ascuns, respins sau exclus, poate reprezenta o soluție la scenariul de viață actual. Simpla repunere în ordinea firească a lucrurilor și deznodarea încurcăturilor familiale reprezintă modul în care distorsiunea apărută într-o generație, care afectează generațiile următoare, poate fi abordată, cunoscută și vindecată.

Răspunsurile la întrebările de mai jos te pot ajuta să identifici dacă există în istoria familiei tale o traumă nucleu care-ți stă în cale, fiind un potențial început al călătoriei tale interioare de vindecare:

  1. Ai avut o relație dificilă cu mama ta sau cu tatăl tău?
  2. Părinții tăi s-au despărțit când erai mic?
  3. Au fost părinții tăi oameni de succes în ceea ce făceau pentru a-și câștiga traiul?
  4. Ai avut vreun părinte care n-a reușit să-și întrețină familia?
  5. Când erai mic, ai fost separat fizic sau emoțional de mama ta?
  6. Ai avut în familie persoane care au murit de tineri?
  7. Ai obținut tu sau altcineva din familia ta vreun câștig semnificativ în dauna altcuiva?
  8. A dat cineva din familia ta faliment, a pierdut cineva averea familiei sau a făcut ca familia ta să treacă printr-o dificultate financiară?
  9. A fost cineva respins pentru că era ghinionist, un ratat etc?
  10. Tu sau strămoșii tăi ați emigrat, ați fugit sau ați fost alungați din țara natală?

Bibliografie:


Citește și:

Sunt Corina Marcu, consilier psihologic cu formare experiențială în asistarea individuală și de grup copilului, adultului, cuplului si familiei și caut să ajut oamenii să trăiască o viață mai bună prin a le oferi ghidare spre descoperirea de noi soluții și noi perspective de abordare a situațiilor provocatoare din punct de vedere psiho-emoțional, precum și prin acțini de psihoeducație și prevenție a problemelor de sănătate mintală.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0