Simona Halep este jucătoarea profesionistă de tenis din România, care ocupă prima poziție în clasamentul mondial WTA, de două ori, în perioada 2017-2019. Originară din Constanța, tenismena de 27 ani este cea despre care presa de pe întreg mapamondul vorbește, de aproximativ 24 ore. Dovada că în spatele reultatelor răsunătoare nu stă succesul venit peste noapte, ci munca asiduă și continuă, trebuie menționat că Simona a început să practice acest sport de la vârsta de patru ani (antrenată de către Ion Stan), iar de la șase ani joacă zilnic, alegând cursurile Liceului Sportiv „Nicolae Rotaru“, din Constanța, iar în 2014 este absolventa Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității „Ovidius“. A muncit mult și a fost sustinută moral de către familie, care o însoțește peste tot în lume. Rezervată în privința vieții personale, Halep a reușit să se facă auzită în lume pentru dăruirea și seriozitatea cu care a tratat acest sport.
În 2008, este numită cap de serie numărul nouă, la Turneul Junioarelor de la Roland Garros, în 2009 a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, urmând ca în luna august a aceluiași an să câștige turneul ITF de la Maribor. Anul 2010 este marcat de prima finală la care participă într-un turneu WTA, unde a evoluat în calificări, iar în anul următor, este recunoscută între primii 50 de jucători ai lumii.
2013 a reprezentat o altă premieră pentru Halep, aceasta devenind prima româncă din istoria tenisului care a câștigat două turnee la rând, pe suprafețe diferite (Den Bosch – pe iarbă, respectiv Nurnberg – pe zgură), tot atunci câștigă și finala „Turneului Campioanelor“ de la Sofia, sau cel de-al șaselea turneu bifat în palmaresul acelui an. Și pentru că determinarea și puterea sa au făcut-o ca nimic să-i umbrească succesul, este desemnată „WTA’s Most Improved Player“, una dintre cele mai râvnite distincții primite, dat fiind faptul că nu mai fusese nicio jucătoare româncă denumită astfel, din 1978. Anul următor, a fost numărul 1 la Qatar Open, și tot în acest an a ajuns la Roland Garros, în prima sa finală de Grand Slam, reușind să devină numărul 3 în clasamentul WTA.
Trebuie menționat că, în această perioadă, a fost antrenată de către Wim Fissette, iar apoi de Firicel Tomai și Adrian Marcu. Meciurile disputate în perioada următoare o aduc pe Simona să urce pe locul 2 mondial, locul ce nu a mai fost vreodată ocupat de o româncă, iar cum asta nu ar fi fost de ajuns, câteva săptămâni mai târziu, ajunge să o învingă și pe Serena Williams (considerată numărul 1 la acea dată). Dar Halep a continuat, iar în 2015 a câștigat primul său titlu Premier Mandatory la Indian Wells Masters (sub bagheta antrenorului Darren Cahill), urmând ca în Singapore să ajungă favorita turneului, reușind, astfel, să-și mențină locul 2 mondial în clasamentul WTA.
2016 nu se declară unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere profesinal, lucru ce o plasează pe aceasta pe locul 4 WTA, dar ea se revanșează în octombrie 2017, când devine noul lider mondial al Clasamentului WTA, fiind prima jucătoare de tenis, originară din România clasată pe locul 1, sau a 25-a jucătoare de tenis din toate timpurile care a ocupat această poziție. În anul următor, Halep se impune și la proba de dublu de la turneul din China, alături de Irina-Camelia Begu, fiind primul titlu WTa la dublu pentru Simona. Tot în 2018, aceasta câștigă prima sa finală de Grand Slam de la Roland Garros.
Dar toate aceste reușite au avut și un revers al medaliei, astfel că problemele pe care le are la coloana vertebrală nu au întârziat să apară, iar, de-a lungul timpului, a fost nevoită să treacă printr-o operație de micșorare a sânilor, și, deși presa a speculat că nu ar mai trebui să participe la turnee atât de solicitante, ea nu a ținut cont de aceste lucruri și a mers, cu determinarea caracteristică, mai departe.
Sâmbătă a reușit să scrie, din nou, istorie, pe iarbă, de data aceasta. Astfel că, după mulți, mulți ani, Simona Halep a readus numele țării noastre departe câștigând, în premieră, turneul de la Wimbledon, după o finală extraordinară, cu Serena Williams. A reușit, astfel, să arboreze drapelul României acolo unde de mult timp visa însăși mama româncei, mai precis, încă de când Simona avea 10 ani. Astfel, după trofelul câștigat la All England Club, urmează două turnee (sezonul American la Turneul Rogers Cup de la Toronto, Canada și Turneul de la Cincinnati, SUA), în care are multe puncte de apărat, dar și milioane de fani care îi vor fi alături, indiferent de rezultat.