Skip to content

Individualitatea a atins cote înalte și foarte înalte în ultima vreme, ceea ce a făcut aproape imposibil să ne mai putem îndrepta atenția către cei care nu sunt în imediata noastră proximitate. Ne-am baricadat în case, zăvorâți cu mâncare și cu cei mai apropiați oameni, și ne-am scurs viețile așa cum am știut mai bine. Însă în tot acest proces de „stoarcere“ a puterilor și a nervilor, anumite categorii de vârstă au traversat precedenta perioadă mai greoi decât altele. 

Adolescenții aflați în clasele terminale se numără printre cei către care ar merita să ne îndreptăm atenția. Pentru ei, nu numai schimbările biologice și neputința de a fi alături de prieteni, ci și starea emoțională greu încercată (din preajma examenelor) cântăresc peste limita admisă. Acum traversează puntea spre maturitate, însă în același timp, în aceste vremuri, mai mult ca oricând, au nevoie nu numai de ghidaj, ci și de suport moral și de o minte generoasă, care să le vadă durerea. 

Cu toții am trecut prin adolescență, însă anul acesta e special prin simplul fapt că inclusiv școala și pregătirea pentru examene s-au desfășurat într-un mod cu totul diferit. Așadar, dincolo de adaptabilitatea de care a fost nevoie să dea dovadă, stilul de învățare s-a schimbat radical.

Un exercițiu de recunoștință pentru această generație îl face și fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, care se adresează absolvenților într-un videoclip postat pe una dintre paginile sale de socializare, presărând în discursul său mândrie și compasiune față de încercările emoționale prin care trec în prezent adolescenții din anii terminali, recunoscând meritele lor și susținând părinții și cadrele didactice. Primul președinte de culoare al SUA subliniază faptul că unii dintre adolescenți s-au confruntat și cu probleme familiale (pierderea locului de muncă al vreunui părinte sau apariția problemelor de sănătate etc.), punctând și faptul că tinerii nu s-au putut bucura de petrecerile aferente vârstei lor, nici de balurile de absolvire. 

℗PUBLICITATE



Totodată, el menționează și faptul că viitorul se arată incert și anevoios, indiferent de drumul pe care îl vor alege (fie că vor merge la facultate, deci vor dori să locuiască într-un campus universitar, fie că își vor căuta un loc de muncă). Iar toată această situație actuală va duce la o accelerare a maturității și la arderea unor etape, pe care generațiile precedente le-au trăit la o altă viteză. 

Președintele Obama, într-un ton inspirațional, precizează că felul în care va arăta viitorul stă în mâinile celor ce acum se pregătesc să dea testul maturității. Dar îi sfătuiește pe aceștia să nu aibă teamă (întrucât, indiferent de situațiile prin care generațiile anterioare au trecut, au ieșit mai puternice după, datorită faptului că tinerii au învățat din greșelile predecesorilor și au găsit soluții viabile pentru a îndrepta situația pricinuită). 

Un alt sfat oferit tinerilor de către Barack Obama este acela ca ei să facă ceea ce cred că este bine, bazându-se pe valori precum munca asiduă, responsabilitatea, onestitatea, generozitatea, dreptatea, respectul față de ceilalți. De asemenea, îi mai îndrumă și să construiască o comunitate în jurul lor (soluțiile la diverse probleme fiind posibile doar alături de alți semeni, în echipă). Obama pune accentul pe conceptul de „împreună“ și pe mutarea atenției către nevoile celuilalt, respingând ideea de diviziune societală. Și încheie prin a reitera principiile Fundației Obama – acelea de a pune în legătură tineri lideri din diverse comunități, care împreună pot schimba lucrurile și pot clădi o lume mai bună. 

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0