fbpx
skip to Main Content

Este una dintre cele mai adulate, dar și cele mai criticate actrițe de la Hollywood. Posesoare a unei inteligențe ieșite din comun, dar și a unui aspect exterior care a ajutat-o să ajungă la sufletele cinefililor, Natalie Portman (care nu mai are nevoie de nicio prezentare) este protagonista rubricii #AltfelDespreOameni, de pe paginadepsihologie.ro.

Drumul către glorie al uneia dintre cele mai inteligente femei din cetatea filmului

Născută în Israel (Ierusalim) în 1981, Natalie Portman sau Natalie (Neta-Lee) Hershlag își trage rădăcinile dintr-o familie evreiască. Mama, care în prezent este managerul actriței, în trecut era vânzătoare de bilete, iar tatăl, medic cu expertiză în tratamentul infidelității.

Însă privind mai în profunzime, putem observa cum originile sale sunt formate din mai multe naționalități: bunicii paterni Mania (născută Portman) și Zvi Yehuda Hershlag erau evrei care au imigrat în Israel, părinții lui Zvi și-au găsit sfârșitul în lagărul de concentrare de la Auschwitz, iar una dintre străbunicele sale din partea tatălui s-a născut în România, fiind spioană pentru serviciile de informații britanice pe parcursului celui de-al Doilea Război Mondial. Iar bunicii materni sunt tot europeni, cu rădăcini în familii de evreii strămutați din Austria și Rusia în Statele Unite ale Americii. 

Portman deține cetățenie dublă din Israel și Statele Unite ale Americii și este vorbitoare de șase limbi (franceză, engleză, germană, japoneză, spaniolă și ebraică).

Dansul a făcut parte din viața ei încă din copilăria mică, mai precis de la patru ani, lucru care a ajutat-o mult în activitatea artistică. A fost un copil special, care și-a cunoscut drumul personal și profesional, diferențiindu-se, astfel, de alți copii; ea însăși a declarat: „Am fost mai ambițioasă. Știam ce îmi place și ce vreau și am muncit foarte mult. Eram un copil foarte serios.“

Este vegetariană încă de când avea opt ani, iar din 2009 a devenit vegană, explicând mult mai târziu, cu ocazia celei de-a 27-a ediții a „Environmental Media Awards“, că decizia sa ține de faptul că un consum de carne la cel puțin o masă afectează planeta.

Și-a intrat în rolul de angajat foarte devreme, începând cu vârsta de doar 9 ani. Natalie Portman a fost remarcată, în cadrul unui atelier de făcut pizza, de către un agent de beauty al companiei Revlon. 

Debutul în lumea filmului a fost unul în forță, în lungmetrajul francez The Professional, alături de Jean Reno. Însă succesul prematur nu a venit fără reacții adverse: „Fiind sexualizată încă din copilărie, cred că mi-a luat din propria sexualitate […] asta m-a făcut să simt că aș putea fi în siguranță dacă sunt conservatoare […], sunt serioasă și ar trebui să mă respecți […] sunt deșteaptă, așa că nu mă privi în felul acesta“, titrează indiewire.com. De asemenea, câțiva ani mai târziu, actrița a declarat: „Sunt nervoasă pentru că am pozat goală. Promit ca, de acum înainte, să știu când să spun «nu».“

Totuși, oferta pentru o viitoare carieră în modelling a fost refuzată în favoarea actoriei, domeniu în care părinții au încurajat-o și au susținut-o necondiționat. Educația a fost pe primul plan, iar în 2003 a absolvit cu onoruri Facultatea de Psihologie de la Harvard. „Mă duc la facultate. Nu-mi pasă dacă îmi distrug cariera. Oricum, aș prefera să fiu deșteaptă, decât vedetă de film“, spune Natalie, considerată una dintre cele mai inteligente femei din lumea filmului. De altfel, Portman admite că expertiza sa din cadrul psihologiei i-a adus valoare rolurilor puse în scenă. Actrița a recunoscut că păstrează în continuare contactul cu cadrele didactice, acestea din urmă ajutând-o ca interpretarea să fie cât mai aproape de realitate.

Experiența studiilor universitare nu a fost lipsită de greutăți, în pofida notorietății sale, ea „întâlnindu-se“ frecvent cu depresia și cu neputința. Însă a avut norocul unui colectiv aflat pe aceeași lungime de undă cu ea, lucru care a ajutat-o să depășească momentele grele.

Scorul său IQ este unul peste medie, mai exact de 140. Portman s-a remarcat cu două cercetări publicate în reviste științifice: O metodă simplă de a demonstra producția enzimatică de hidrogen din zahăr (concepută în 1998, împreună cu cercetătorii Ian Hurley și Jonathan Woodwords și expusă în cadrul The Intel Science Talent Search) și Lobul Frontal (în 2002). 

În timpul anilor de facultate din Ierusalim a lucrat ca asistent cercetător pentru Alan Dershowitz. Dar numele ei este legat și de activismul civic, actrița remarcându-se încă de pe băncile studenției, când a notificat Harvard Crimson privind acțiunile israeliene vizavi de palestinieni. 

În timpul liber, Natalie ascultă muzică R&B, hip-hop și rock alternativ din anii ʼ90, printre trupele sale preferate numărându-se Radiohead, Stevie Wonder, Portishead, Wu-Tang Clan ori Nirvana, iar actorul său favorit este Ben Kingsley. 

℗PUBLICITATEJe t’aime Paris

Nu de puține ori săgețile lui Cupidon își fac prezența pe platourile de filmare, acolo unde și Portman și-a cunoscut partenerul de viață, coregraful Benjamin Millepied, în timp ce turna pelicula The Black Swan, în care a interpretat rolul unei balerine. Cei doi au împreună doi copii, un băiat și o fată. După ce s-a căsătorit, cuplul s-a mutat la Paris: „Simt că această țară este foarte religioasă, dar dispune de multă libertate; și acolo, religia este aproape ca dragostea. Iubirea și intelectualitatea sunt felul francezilor de a fi“, spunea actrița când a ales să revină în Europa. Cu toate acestea, în prezent familia lui Natalie Portman s-a întors în SUA și trăiește în Los Angeles. 

Cu toate că cinematografia face parte din ADN-ul său, Portman și soțul au decis să renunțe la „consumul“ de ecrane, în special de televizor, actrița urmărindu-și serialele preferate pe alte dispozitive.

În familia Portman – Millepierd s-a născut un băiețel adorabil, pe numele său Aleph, și o fetiță încântătoare, botezată Amalia. Însă Natalie recunoaște că „aș fi încântată dacă aș avea norocul să am mai mulți copii“.

Oscar, Bafta și Globul de Aur 

Și-a făcut debutul în lungmetrajul Léon, însă trilogia Star Wars a fost cea care i-a adus celebritatea. Dar din cauza faptului că se pregătea intens pentru examenele de absolvire a liceului, Portman a „absentat motivat“ de la premiera primului episod al seriei.

Fiind singură la părinți, aceștia au fost extrem de protectori cu fiica lor și s-au temut nu numai pentru scenele de violență din pelicula sa de debut, ci mai ales pentru postura de fumătoare a Mathildei, personajul interpretat de Natalie. Una dintre cel mai bine negociate părți din contract (cu regizorul Luc Besson) a fost cea în care Natalie a trebuit să apară în doar cinci scene drept fumătoare, iar la finalul lungmetrajului, personajul interpretat trebuia să renunțe la acest viciu.

Recunoașteri profesionale și distincții din lumea filmului 

V from Vendetta este filmul pentru care frumoasa actriță a trebuit să se radă în cap, iar dramele istorice Goya’s Ghosts (2006) și The Other Boleyn Girl (2008) au distribuit-o pe Portman în rolurile principale. Tot în 2008, Natalie a găzduit Saturday Night Show, iar revista glossy Harper’s Bazaar a pus-o pe copertă în rochia neagră originală purtată de Audrey Hepburn în celebrul film Breakfast at Tiffany’s

Din palmaresul lui Natalie Portman nu lipsește premiul VH1 – Do Something, dedicat persoanelor care fac bine. Cu producția Closer, a primit un premiu Golden Globe pentru cea mai bună actriță în rol secundar, iar cele mai răsunătoare distincții se numeră premiile Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru lungmetrajele The Black Swan (2011) și Jackie (2016). A mai fost nominalizată și cu premiile Bafta, tot pentru cea mai bună actriță în rol principal și în rol secundar, în 2005 pentru rolul din Closer, în 2010 pentru rolul din The Black Swan și în 2016 pentru rolul din Jackie. 

Puțini dintre noi știu însă că talentele lui Natalie s-au îndreptat și în direcția muzicală, ea putând fi admirată, împreună cu Johnny Deep, în videoclipul piesei My Valentine, a celebrului Paul McCartney. 

Autorul Natalie Portman 

În 2020, îndrăgita actriță publică prima ei carte ilustrată, care conține fabule pentru copii. Cartea cu titlul Fabule prezintă trei povești regândite de către autoare, cu înțelepciune și mult talent. Micii și marii cititori vor redescoperi povestea celor trei purceluși, a iepurelui și a țestoasei, dar și a șoricelului de la țară și a celui de la oraș.

Artistă cameleonică, Portman pregătește și o reinterpretare a romanului autobiografic Povestea dragostei și întunericului, scris de Amos Oz, însă surpriza pe care ne-o pregătește este că o vom putea admira atât din punct de vedere actoricesc, cât și din postura de co-scriitor al scenariului.

Adevărata măreție costă în a ne păstra umanitatea

Dincolo de activitatea artistică, Portman a dat mereu dovadă și de multă compasiune. În timpul filmărilor pentru pelicula Mr. Magorium’s Wonder Emporium, actrița a cunoscut o fetiță în vârstă de cinci ani care suferea de sindromul Bloom și pentru care a organizat o gală caritabilă, în vederea strângerii de fonduri pentru cura pe care urma să o urmeze micuța. Natalie Portman este exemplul viu că talentul nativ nu este suficient pentru a ajunge la performanță, ci că este nevoie de multă muncă, de acumularea unor cunoștințe apreciabile și, nu în ultimul rând, de repetiție. Din păcate, ritmul actual al vieții trăite pe repede-înainte nu face altceva decât să aplatizeze aceste elemente necesare, prezentând publicului forme fără fond și superficialități, fără a normaliza dedicarea, pasiunea și efortul pe care le depun oamenii de succes pentru a atinge performanța, indiferent de domeniul de activitate.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
Caută