Skip to content

Ce frumoasă poate fi dragostea! Și, mai ales, îndrăgostirea! Acei fluturași de încântare, acel moment care pare că nu se mai termină până să-l vedem pe cel drag! Și cât de valoros este să-ți dai voie să trăiești asta!

Pentru a trăi această experiență într-un cadru sigur, este important să acorzi atenție unor elemente, precum expunerea la multe influențe din jur despre relații și bagajul emoțional pe care-l aduce fiecare dintre noi la vârsta adultă. Aceste lucruri te pot face să interpretezi senzațiile și trăirile avute într-o direcție care să nu-ți fie neapărat de ajutor. Deși articolul de față oferă anumite informații care te pot ajuta să înțelegi mai bine procesul îndrăgostirii, pe acest subiect este esențială relația cu un consilier sau psihoterapeut care-ți cunoaște povestea de viață și tiparele pe care le ai. Acesta te poate îndruma înspre răspunsurile cele mai bune pentru tine, în mod particular.

Cum arată îndrăgostirea

O fază plină de emoții puternice (de încântare, anxietate, bucurie, speranță etc.), înamorarea este prima etapă a unei relații romantice. Aceasta servește ca motor către apropierea dintre două persoane și are caracteristici specifice pentru asta: ne imaginăm viața alături de acea persoană, ne gândim mult la el (ea), îi căutăm prezența, neglijăm alte responsabilități și relații. Mai mult, există mecanisme puternice care ne împiedică să vedem aspectele mai puțin plăcute la aceasta și care scot în evidență lucrurile frumoase.

Pentru ca această experiență să evolueze într-o relație, e nevoie de disponibilitate din partea amândurora. În plus, persoanele trebuie să comunice dorința aceasta și să aibă comportamente prin care să-și arate interesul și angajamentul. De aceea, chiar dacă poate apărea îndrăgostirea sau anumite elemente ale acesteia, ceea ce fac cei implicați este un determinant al felului în care evoluează lucrurile.

Corpul unei persoane îndrăgostite este, de asemenea, plin de trăiri. Apar o multitudine de senzații de plăcere și disconfort, precum: insomnii, noduri în stomac, în piept sau în gât, agitație, căldură, încordare, relaxare, detensionare etc. Cât de multe poți cunoaște și înțelege despre tine însuți (însăți) într-o astfel de perioadă! Felul în care interpretezi acele senzații și importanța pe care le-o acorzi vor conta mult pentru starea ta de bine.

Ce faci cu această experiență

Fie că episodul de înamorare se continuă într-o relație, fie că nu, acesta are nevoie să fie integrat în povestea de viață proprie. Acest lucru înseamnă să recunoști, să te uiți cu deschidere și curiozitate spre ce se întâmplă și să-ți înțelegi rolul personal în acel episod. În primul rând, e util să ne uităm la mesajele pe care cultura le-a păstrat și care interferează în acest subiect: „Inima trebuie ascultată mereu“; „Dacă ești fericit(ă) acasă, nu o să te atragă altcineva niciodată“; „Dacă te îndrăgostești de cineva, înseamnă că el (ea) este alesul (aleasa)“.

℗PUBLICITATE



Îndrăgostirea este ceva ce se poate simți intens pentru o perioadă scurtă (chiar de câteva clipe sau minute, ore). Chiar și atunci, această experiență nu demonstrează altceva decât că suntem în viață, capabili de a trăi o gamă largă și complexă de emoții și dinamici relaționale. Nu înseamnă că suntem infideli, defecți, imaturi.

Îndrăgostirea nu este o alegere conștientă, dar ceea ce facem cu această experiență este. De aceea, da, este posibil să te îndrăgostești de persoane străine. În special dacă inconștientul tău este atras de ceva specific la acea persoană – fie o asemănare cu cineva semnificativ din trecut, fie o persoană care are o trăsătură pe care o valorifici mult, pe care nu o ai dezvoltată.

Cum ne influențează trecutul?

Referitor la bagajul relațional, atunci când există tipare de visare cu ochii de deschiși ca mecanism de protecție, perioada aceasta poate fi prelungită fără să existe dovezi din realitate că relația ar avea potențial sănătos. Un alt factor îl reprezintă însemnătatea dată senzațiilor din corp.

Spre exemplu, pentru cineva care a trăit în stres cronic și îi sunt obișnuite agitația, oboseala și anxietatea, o stare de liniște și calm la începutul unei conexiuni poate fi interpretată ca o lipsă de potențial, interes și dragoste și astfel poate renunța la acea relație.

Cunoașterea poveștii de viață, răbdarea de a construi un sens pentru aceasta, abilitățile de reglare emoțională și conectarea cu corpul sunt piloni pentru ca o astfel de experiență să fie înspre dezvoltare.

Citește și:

Rodica este consilier pentru dezvoltare personală și psihoterapeut de familie în formare. Pasiunea de a lucra cu adulții și adolescenții o aduce printre oameni, cu drag pentru poveștile de viață care au nevoie să fie spuse.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0

8-22 dec

SALE

-70%

XMAS