Skip to content

Unele dintre cele mai provocatoare și mai populare articole de la Greater Good din ultimii ani au raportat despre noi studii sugerând că oamenii din medii mai înstărite din punct de vedere socioeconomic sunt mai puțin generoși, au mai puțină compasiune și sunt mai puțin empatici față de restul.

Dar în 2015, un nou studiu a oferit o întorsătură interesantă: pare-se că cercetarea anterioară a surprins doar o parte a realității.

persoanele care au venituri mai mari sunt mai puțin generoase – dar numai atunci când trăiesc într-un mediu cu nivele crescute ale nedreptății sociale

Din câte aflăm din noul studiu, publicat online în noiembrie 2015 în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), persoanele care au venituri mai mari sunt mai puțin generoase – dar numai atunci când trăiesc într-un mediu cu nivele crescute ale nedreptății sociale. Când diferența între persoanele înstărite și cele cu venituri mai mici este mică, bogații se pare, de fapt, că sunt mai generoși.

Aceste concluzii se bazează pe date dintr-un mare sondaj național efectuat în Statele Unite care a relevat că în acele state unde diferențele de venituri sunt mai mari, oamenii cu câștiguri substanțiale sunt dispuși în mai mică măsură să împartă un premiu cu un necunoscut, pe când în state în care inegalitatea este la un nivel mai scăzut erau mai dispuși să împartă. Un experiment ulterior – în cadrul căruia cercetătorii le-au spus participanților dacă în statul în care locuiesc nedreptatea socială este la cote crescute sau nu – a sugerat că persoanele înstărite devin egoiste sau zgârcite în momentul în care cred că trăiesc într-un loc cu diferențe majore de venituri. Cercetătorii speculează că diferențele mari de venituri îi fac pe cei înstăriți să ajungă la ideea conform căreia ei sunt cei care își merită cu adevărat averea și astfel, nu au de ce să împartă cu alții.

℗PUBLICITATE



Aceste rezultate vin în sprijinul unui alt studiu recent, publicat în octombrie 2015 în Nature, în cadrul căruia cercetătorii au distribuit inegal o serie de resurse în cadrul lotului de subiecți. Cu cât erau mai înstăriți membrii acestui grup, cu atât erau mai puțin probabil să coopereze în cazul în care inegalitățile erau vizibile. Când inechitatea nu era vizibilă membrilor grupului, cei mai bogați erau cooperanți.

Dar de ce studiile anterioare sugerează că bogații sunt, fără echivoc, mai egoiști? O posibilă explicație ar putea fi că multe dintre aceste studii au avut loc în California, un stat în care nedereptatea socială se află la cele mai înalte cote din Statele Unite.

Conform autorilor studiului PNAS, concluziile la care ei au ajuns nu contrazic studiile anterioare ci le oferă mai multă profunzime. Chiar mai mult, susține co-autorul studiului, Rob Willer de la Universitatea Stanford, lucrarea lor oferă o serie de obiective specifice pentru crearea de politici publice. „Dacă suntem îngrijorați în ceea ce privește relația dintre venituri și generozitate“, spune el, „o modalitate bună de reacție ar fi să adoptăm politici care să promoveze egalitatea.“

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0