Skip to content

Cafeaua fierbinte și aburindă, zâmbetul persoanei iubite dimineața, plimbările lungi în natură duminica și cartea primită cadou… toate acestea sunt lucruri care ne pot face fericiți. Ne naștem mici exploratori și experimentăm diverse lucruri, căutând să le identificăm pe cele care ne fac fericiți. De ce este așa de importantă fericirea pentru noi? Căutăm fericirea, pentru că ea ne ajută să fim satisfăcuți cu propria viață, să avem o stare de bine, să fim mai productivi, mai sănătoși și să ne atingem obiectivele.

Dar ce se întâmplă, când căutăm plăcerea și fericirea în viață, dar mulți dintre noi ajung să se atașeze de altceva. Și ani de zile, mergem la braț cu acest altceva, numit Nefericire. O să povestesc despre lucrurile pe care le facem pentru a întreține prietenia cu Nefericirea și despre cum putem să ne despărțim de ea.

Ana și Mihai au o relație cu zile mai bune și zile mai dificile, ca toate cuplurile. De obicei, reușesc să aibă o relație funcțională. Într-o zi, Ana decide că relația cu Mihai nu o mai face fericită, că ei doi văd viitorul diferit și au alte obiective de viață. Cu durere în suflet, Ana hotărăște că este mai sănătos pentru ei să se despartă. Pentru Mihai, despărțirea e neașteptată, iar durerea e mare când realizează că a pierdut lucrul de care era cel mai atașat – relația cu Ana. Într-o clipă, dispar toate planurile lui legate de viitorul pe care îl visa alături de ea, iar în locul lor apare numai durere.

Tristețea, dezamăgirea și frustrarea pe care le simte Mihai sunt normale, pentru că el a suferit o pierdere. Cu trecerea timpului, aceste emoții ar trebui totuși să scadă în intensitate. Refuzul de a accepta cele întâmplate și gândul că despărțirea de Ana nu ar fi trebuit să aibă loc sub nicio formă, toate acestea sunt lucruri care însă îi alimentează nefericirea. Experiența trăită (despărțirea de Ana), urmată de gândul că relația s-a terminat și de sentimentul de tristețe, este firească. Dacă, însă, Mihai în loc să gândească „Îmi pare rău că relația s-a terminat“ își spune în sinea lui „E groaznic că relația s-a terminat“, acest gând poate da naștere simptomelor de panică, anxietate și depresie.

Albert Ellis, fondatorul terapiei rațional-emotive comportamentale, și Robert Harper, explică în cartea Ghid pentru o viață rațională (A guide to rational living), că modul nesănătos în care Mihai poate interpreta situația are la bază credința sa irațională că relația trebuie să existe cu orice preț.

℗PUBLICITATE



O interpretare sănătoasă a trăirii îl va motiva pe Mihai să vadă și aspectele pozitive ale vieții, să se angajeze în activități care îi fac plăcere și să se bucure de momentele în care este singur. Interpretarea nesănătoasă îl poate face mai puțin motivat să își activeze resursele personale pentru a ieși din starea de nefericire. Gândul că este groaznic ce i s-a întâmplat și că despărțirea de Ana nu ar fi trebuit să aibă loc îl va face pe Mihai să se simtă nefericit și vinovat pentru faptul că relația s-a terminat. Aceste gânduri îl pot determina pe Mihai să conchidă că nu va fi niciodată în stare să aibă o relație cu o altă persoană și că nu merită iubire și apreciere.

Dacă privim experiența respectivă ca fiind un eveniment nedorit, vom avea posibilitatea să-i facem față. Dacă însă o privim ca pe un eveniment iremediabil, care nu ar fi trebuit sub nicio formă să aibă loc, și refuzăm să o acceptăm, ne prelungim starea de nefericire și devine foarte dificil să ne mai accesăm resursele personale pentru a ne simți mai bine.

De ce sunt nesănătoase cognițiile iraționale de tipul „trebuie cu orice preț“? Oricât de mult ne dorim stabilitate și predictibilitate – fie atunci când vine vorba să rămânem într-o relație cu persoana iubită, fie să ajungem la timp la birou – există mulți factori pe care noi nu îi putem controla și care pot interveni. Este inutil și lipsit de sens să ne gândim că, indiferent ce-am face noi sau ce s-ar întâmpla, persoana iubită trebuie sub orice formă să rămână în relație. Am putea să ne întrebăm: „De ce este groaznic pentru mine când se termină relația?“, „Ce înseamnă pentru mine faptul că partenerul (partenera) meu nu mă mai iubește?“, „Înseamnă cumva că nu am niciun rost și că nu merit iubirea sau aprecierea cuiva?“, „Mă gândesc că partenerul (partenera) e obligat să mă iubească?“

Învățăm să iubim și să primim iubire, toată viața. Oamenii nu ne aparțin și nu putem controla ce simt ei pentru noi. Nevoile, preferințele și sentimentele oamenilor sunt în continuă schimbare, existând mulți factori care pot interveni în viața unei persoane și care o pot face să nu ne mai iubească.

Felul în care ne simțim în urma unei despărțiri nu e creat de experiența propriu-zisă, ci de gândurile noastre și de felul în care percepem acea trăire. Noi putem alege cum interpretăm situația și felul în care ne simțim. Pentru a renunța la nefericire, trebuie să înțelegem modul în care interpretăm o situație și să încercăm să modificăm aceste gânduri. Este normal să revină credințele noastre iraționale, însă dacă devenim conștienți de ele, cu timpul acestea vor scădea în intensitate.

Alexandra Iacob este psiholog clinician (practicant autonom) și lucrează în propriul cabinet de psihologie cu copii, adolescenți, tineri și familiile acestora. A absolvit masteratul în Psihologia Dezvoltării și Psihologie Clinică la Universitatea Heidelberg din Germania în 2014. Alexandra este pasionată de oameni și dezvoltarea lor, de neuroștiințe și de viață. Își iubește meseria și caută mereu experiențe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0