Skip to content

Medicina a fost și este un domeniu aflat într-o continuă evoluție. De la an la an, observăm că fiecare ramură a medicinei ajunge să găsească – cu ajutorul oamenilor de știință susținuți de tehnologie – diverse leacuri pentru feluritele afecțiuni cu care ne întâlnim de-a lungul vieții. Nu de puține ori, apar noi și noi tratamente, aparate medicale și modalități de a vindeca sau eradica boli extrem de întâlnite, care au făcut ravagii în trecut. De cele mai multe ori, vedem persoane care își pun toate speranțele în aceste noutăți și, tocmai de aceea, apelează la ele chiar dacă nu au fost integral testate în prealabil.

Spre exemplu, unul dintre cele mai noi rezultate a constat în crearea celulelor nervoase artificiale.

Bolile neurodegenerative reprezintă o provocare a vremurilor actuale. Oamenii de știință fac eforturi să le descifreze, în încercarea lor de a oferi metode alternative de tratament. Știința ne arată că neuronii sunt structuri prezente în creier și în măduva spinării. Iar una dintre caracteristicile lor este aceea că ei nu se reproduc și nici nu se înlocuiesc; în schimb, odată cu trecerea timpului, se deteriorează și provoacă dezastre în interiorul corpului uman.

În prezent, bolile degenerative sunt considerate incurabile și, din păcate, cauzează afecțiuni locomotorii și funcționale cu repercusiuni nu numai asupra persoanei afectate, ci și asupra familiei, respectiv, apropiaților săi. Persoanele cu amputații sau cu diverse paralizii, precum și cele care suferă de demență sau Alzheimer, în momentul de față, nu au o soluție la problema lor. Foarte frecvent, maladia lor se agravează.

De curând, o echipă medicală din cadrul University of Bath a folosit o formulă matematică, de calcul și de design, în scopul de a readuce circuitul neuronal la starea sa naturală. Astfel, acești neuroni bionici pot primi semnale electrice de la neuronii aflați în stare funcțională, le pot procesa și, totodată, le pot transmite către ceilalți neuroni.

Mai exact, acele microcipuri se comportă la fel ca niște celule autentice și pot fi utilizate pentru a trata boli degenerative progresive.

℗PUBLICITATE



În publicația științifică Nature Communications, unul dintre cercetătorii de la University of Bath – fizicianul Alain Nogaret – susține că noutatea o reprezintă tocmai tranzitivitatea proprietăților electrice ale celulelor neuronale (până în cele mai mici detalii) pe circuitele sintetice realizate din siliciu, proces realizat cu o acuratețe de peste 94%. Astfel, echipa de cercetători a încărcat într-un program informatic caracteristicile a două tipuri de neuroni (ce proveneau din hipocamp), reușind apoi să extragă parametrii pentru neuronii biologici, necesari pentru a-i conecta pe aceștia la circuitele electrice realizate artificial.

Avem tendința de a fi reticenți, atunci când observăm că inteligența artificială face pași mari înainte. Nu de puține ori, ne îngrijorăm privind retrospectiv la impactul pe care aceasta l-a avut asupra vieților noastre în urmă cu zece ani, spre exemplu. Pe de altă parte, trebuie să acceptăm că ea poate fi cheia spre anumite probleme pentru care încă nu se cunoaște niciun leac.

Realizarea unor implanturi medicale pentru a trata insuficiența cardiacă, paralizia și boala Alzheimer poate salva nenumărate vieți.

Dacă aceste microcipuri vor fi considerate sigure și eficiente, ele vor putea ameliora o plajă destul de largă de afecțiuni. Până în prezent, astfel de soluții au fost considerate științifico-fantastice.

Un alt element nou îl reprezintă și faptul că microcipurile nu vor fi implantate în creier, ci în alte părți ale sistemului nervos, rolul lor fiind acela de a intercepta semnalele tranzitate între creier și mușchii piciorului. Inteligența artificială și cercetările ce au loc încontinuu reprezintă, fără doar și poate, viitorul – fie că ne convine, fie că nu. Oricât de mult am nega și ne-am opune acestor inovații pe care inteligența artificială le-a permis de-a lungul timpului, nu trebuie să excludem faptul că precizia intervențiilor chirurgicale bionice realizate de medici iscusiți nu ar fi fost fi posibilă fără o tehnologie extrem de avansată.

Este de subliniat faptul că toate aceste inovații au fost posibile doar cu masiva contribuție a unor savanți din IT, fizică, medicină și alte științe. Înainte de ne pronunța total împotriva tehnologiei, ar fi dezirabil să realizăm că ea nu va putea niciodată să înlocuiască omul; cel mult, îi va fi un aliat.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0