Skip to content

Politica internațională începe să capete alt contur, odată cu apariția unor noi actori pe scena sa, printre care le enumerăm pe Sanna Mirella Marin, Jacinda Ardern, Kamala Harris etc. Această schimbare nu face altceva decât să restabilească încrederea în acest segment important al societății, dar care este, momentan, presărat cu multă deznădejde. Campaniile electorale sunt desuete, pline de demagogie și induc o slabă încredere în puterea votului pe care fiecare dintre noi îl oferim, ceea ce denaturează și împiedică o evoluție în acest sens.

Știrea care a făcut înconjurul lumii este cea care anunță desemnarea primului ministru gay din Grecia, sub conducerea premierului Kyriakos Mitsotakis.

Astfel, Nicholas Yatromanolakis face parte din comunitatea LGBTQ+ și va ocupa locul de ministru al Culturii și Sportului. Merită precizat că Grecia a făcut progrese remarcabile în ceea ce privește acest subiect și, odată cu recunoașterea legală a uniunilor homosexuale, în 2015, Grecia a devenit, treptat, una dintre cele mai liberale țări din sud-estul Europei.

Potrivit site-ului greece.greekreporter.com, cariera politică a lui Yatromanolakis a început în anul 1975, la Atena. Este absolvent al Universității Panteion (Atena), licențiat în științe politice și relații internaționale și cu studii postuniversitare în politici publice la Harvard. 

℗PUBLICITATEA ocupat diferite funcții de conducere (atât în multinaționale, cât și în cadrul unor companii grecești, printre care amintim Microsoft, S&B Industrial Minerals, V+O Communication ori Fundația Elenă a Politicii Europene și Externe – ELIAMEP), precum și funcții de consultanță în comunicare, strategie și afaceri publice. 

În domeniul politic, parcursul său a fost unul ascendent, lin, firesc; a fost fondator și membru al Comitetului Director al partidului Potami, precum și șef de campanie al partidului pentru alegerile UE din 2014. În 2015 s-a remarcat clasându-se pe locul al doilea în topul candidaților partidului din Atena, urmând ca în 2016 să părăsească partidul căruia i-a slujit și alături de care a cunoscut succesul. Și-a schimbat prioritățile personale și s-a concentrat, în perioada 2017-2019, pe activitatea pe care i-o impunea funcția de director de comunicare și marketing al Centrului Cultural al Fundației Stavros Niarchos; tot în această perioadă, Yatromanolakis a fost ales și membru în Consiliul de administrație al Harvard Club din Grecia. 

În tot acest timp, noul ministru grec al Culturii a activat în domeniul drepturilor omului, cu precădere ale comunității LGBTQ+, înscriindu-se drept voluntar în organizații nonprofit ce au ca scop incluziunea socială a persoanelor vulnerabile, precum și sănătatea emoțională și fizică a copiilor.

Cu un astfel de trecut, dar și cu astfel de scopuri care, prin implicarea sa, au devenit tangibile, nu putem decât să sperăm la normalizarea viitorului. Ne plângem încontinuu de faptul că oferta candidaților politici este destul de săracă ori mult prea nepregătită pentru vremurile pe care le traversăm, însă, la o privire mai atentă, putem observa cum o nouă generație de oameni este gata să schimbe din temelii stigmate și stereotipuri bine împământenite, găsind soluții aplicabile nevoilor actuale. Este important să existe astfel de persoane, însă la fel de necesar este ca și noi să le oferim credit și să trecem peste nepăsarea cu care ne confruntăm la fiecare scrutin electoral. 

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0