Skip to content

Există în viața fiecăruia dintre noi coincidențe care au un impact semnificativ. Unele dintre ele chiar ne par incredibile. Numele folosit în psihologie pentru „coincidență“ este sincronicitate. Experiența coincidențelor semnificative este universală. Acestea sunt raportate de oamenii din toate culturile, din fiecare sistem de credințe și din toate perioadele de timp. În mod tradițional, asemenea evenimente sincronistice devin acceptabile prin atribuirea lor unor forțe supranaturale din exterior, cum ar fi divinitățile sau, în timpurile moderne, influențele arhetipale impersonale. Nu există nimic întâmplător în Univers.

Sincronicitatea se manifestă atunci când un proces interior și un proces exterior se produc în același timp, rezultând o ilustrare concretă a lor în realitate. Evenimente sincronistice, de proporții mai mari sau mai mici, apar la majoritatea oamenilor în viața lor de zi cu zi; dar la fel ca și în cazul viselor, dacă nu le recunoaștem și nu le dăm atenție, acestea rămân nesemnificative.

Dumnezeu nu joacă zaruri cu Universul. – Einstein

Sincronicitatea tinde să se întâmple atunci când avem nevoie de ea. Ați observat, cu siguranță, cum diverși oameni și anumite lucruri au apărut exact la momentul potrivit în viața voastră. Aceasta este sincronicitatea. Dacă ați fi ajuns cu câteva secunde mai devreme sau mai târziu, lucrurile nu s-ar fi întâmplat la fel. Ați fost în locul potrivit la momentul potrivit. Nu a fost noroc sau șansă, a fost o armonie perfectă cu lumea care vă înconjoară. Toate coincidențele incredibile care au un impact semnificativ asupra vieții noastre apar pentru un motiv anume. Psihiatrul și psihanalistul elvețian Carl Gustav Jung a fost cel care a descris pentru prima oară conceptul de sincronicitate, explicându-l drept o „coincidență semnificativă“. Diferite exemple de sincronicitate se fac vizibile în fiecare aspect al vieții noastre.

Iată câteva sincronicități comune pe care oamenii le experimentează

  • Numerele formate din aceeași cifră, cum ar fi: 1111, 222 sau 333.

Acesta este, probabil, cel mai obișnuit semn. Unii oameni chiar cred că acestea sunt semne ale ghizilor spirituali sau trimise de îngeri.

  • Ne gândim la cineva și chiar atunci ne sună sau ne scrie.

Aceasta este o sincronicitate extrem de obișnuită, despre care majoritatea oamenilor consideră că este, pur și simplu, o coincidență.

  • O melodie ne răsună în minte și imediat o auzim la radio.

Mințile noastre au abilități pre-cognitive, ceea ce înseamnă că, uneori, răspund la stimuli înainte ca stimulii să fie chiar prezenți.

  • Răspunsurile la întrebările pe care ni le adresăm, brusc ne sunt puse la dispoziție.

Nu știm ce anume e mai bine să facem și, dintr-odată, lucrurile se aranjează de la sine, fără ca noi să fi căutat clar, în mod conștient, un răspuns.

  • Primim un cadou pe care ni-l doream, fără să-l cerem și fără să fi spus nimănui că ni-l dorim.

Cineva se gândește să ne dăruiască, pur și simplu, tocmai lucrul pe care îl voiam.

℗PUBLICITATE



  • Întâlnim persoana potrivită, exact la momentul potrivit.

Cei de care avem nevoie în viață se manifestă sincron cu noi, adesea, la momentul și locul potrivit.

Sincronicitatea ne informează, oare, că mergem în direcția cea bună? Este necesar să încercăm să identificăm și să înțelegem mesajul oferit de sincronicitate? Rezonează asemenea mesaje cu intuiția noastră?

Contextul social influențează frecvența cu care oamenii recunosc și utilizează sincronizarea. Grupurile religioase care cred că divinitatea le vorbește prin sincronizare îi vor încuraja pe membrii lor să urmărească evenimentele sincrone și să le dezvăluie și altora, pentru a consolida și extinde acele credințe religioase. Pe de altă parte, scepticii vor evita să remarce public și să discute despre sincronicități. Ei susțin că percepția sincronicității este mai bine explicată ca fiind tendința umană de a căuta și de a percepe legăturile dintre niște fenomene care nu au legătură, iar conceptul de sincronicitate este oarecum legat de conceptul de „serendipitate“ (fenomenul sesizării anumitor aspecte ale descoperirilor științifice întâmplătoare).

Pentru că sunteți în viață, totul este posibil! – Thich Nhat Hanh

Lucrurile se întâmplă așa cum este nevoie să se întâmple. Convingerea noastră că putem interveni în apariția sincronicității este un truc al ego-ului arogant. Sincronicitatea nu se poate întâmpla prin nicio intervenție conștientă a ego-ului. Apare atunci când inconștientul nostru este pregătit pentru asta, iar vechile oracole exact despre asta vorbeau!

Sincronicitățile sunt uneori considerate ca semne prevestitoare – și unii oameni le folosesc conștient pentru a lua decizii în viață. În cartea Profețiile de la Celestine, un bestseller care împinge sincronicitatea în conștiința publică, James Redfield spune că toate coincidențele au o semnificație, deoarece ele deschid calea către înfrumusețarea destinului nostru personal.

După părerea mea, sincronicitatea este magică. Este modul în care Universul ne trimite semnale menite a ne îndruma de-a lungul călătoriei noastre pe Pământ. Ne permite să dăm sens vieții, extinzând posibilitățile pe care le avem aici și acum. Cu cât suntem mai atenți la tot ceea ce ne înconjoară, cu atât mai mult învățăm să ne trăim viețile conștient, observând oportunități pe care altfel le-am fi ignorat.

E posibil ca, exact în acest moment, să vi se întâmple o sincronicitate. Așadar, fiți atenți și conștienți de tot ceea ce viața vă oferă!

Simona Ioniță este jurnalist cultural, psiholog și lucrător prin arte combinate. Autoare a trei cărți și blogger din 2008. Licențiată a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea Hyperion). Pasionată de cărți, psihologie, teatru și călătorii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0