Mă simt norocoasă să observ cum tot mai multe cupluri decid să nu renunțe la relația lor, ci să depună efort și să muncească mult ca relația lor de cuplu să funcționeze mai bine, iar partenerii să se simtă mai împliniți. Văd multe cupluri în care partenerii se declară compatibili din multe puncte de vedere, dar pentru care comunicarea și armonizarea vieții intime reprezintă o reală provocare și o sursă de suferință. Ceea ce ne confirmă și cercetările științifice este faptul că se apelează frecvent la psihoterapie de cuplu din cauza problemelor legate de diferențele cu privire la dorința sexuală.
Cum a fost cercetată legătura dintre emoții și dorința sexuală
Recent a fost publicat un articol în The Journal of Sex Research, despre cum dorința sexuală prezice și este prezisă de starea emoțională a partenerului sau a partenerei de cuplu. Autorii articolului, afiliați Universității din Ghent și Universității Catolice din Leuven, subliniază încă de la început importanța unei abordări interpersonale sau diadice asupra sexualității.
Studiul își propune să aducă mai multe informații cu privire la relația dintre starea emoțională și dorința sexuală în context diadic, examinând modul în care dorința sexuală prezice și este prezisă de starea emoțională a ambilor parteneri în contextul unei relații romantice. În acest studiu, dorința sexuală a fost definită ca dorința de a face dragoste cu partenerul (partenera) de cuplu.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Pentru a studia cuplurile în viața de zi cu zi, autorii au ales să folosească metoda de eșantionare a experienței, o metodă cu o validitate ecologică ridicată.
Cum funcționează?
Pe un dispozitiv, participanții primesc în cursul unei zile, mai multe notificări legate de completarea unui chestionar scurt, care conține întrebări despre propriile emoții și trăiri care au avut loc recent. Ziua este împărțită în mai multe eșantioane, această practică având rolul de a minimiza posibilele erori cauzate de memorie.
La studiu au participat 94 de cupluri heterosexuale. Vârsta medie a participanților a fost de 26 de ani, femeile având în medie 25,5 ani și bărbații 27,2 ani. Durata medie a unei relații de cuplu a fost de patru ani și jumătate, cu relații a căror durată era cuprinsă între aproximativ doi și șapte ani. Partenerii au fost rugați să raporteze nivelul emoțiilor pozitive, nivelul emoțiilor negative și dorința sexuală – de șase ori pe zi (în zilele de luni până vineri) și de 14 ori pe zi (în zilele de weekend). Studiul a durat o săptămână. Un număr diferit de notificări a fost folosit pentru zilele de luni până vineri comparativ cu zilele de weekend, pentru a maximiza șansa ca partenerii să fie împreună. Notificările erau primite simultan, de ambii parteneri de cuplu. Pe durata studiului, participanții nu aveau voie să discute răspunsurile lor cu partenerii de cuplu.
Cum s-a stabilit legătura dintre emoții și dorința sexuală
Rezultatele studiului ne arată că, cu cât nivelul emoțiilor pozitive pe care le simțim este mai ridicat, cu atât mai ridicat este și nivelul dorinței sexuale. Nu doar nivelul propriilor emoții pozitive este important. Nivelul ridicat al emoțiilor pozitive ale partenerului a fost asociat tot cu un nivel ridicat al dorinței sexuale pe care o simțim la un moment dat.
Atunci când avem un nivel ridicat al emoțiilor negative, și nivelul dorinței sexuale scade. La fel ca și în cazul emoțiilor pozitive, emoțiile negative ale partenerului la un moment dat sunt asociate cu o scădere a nivelului dorinței sexuale pe care o simțim în acel moment.
Autorii s-au întrebat și dacă faptul că partenerii au fost împreună ori s-au văzut de la ultima notificare joacă un rol în efectul pe care emoțiile partenerului îl are asupra dorinței sexuale. S-a observat faptul că, atunci când partenerii nu aveau contact, emoțiile partenerului nu contribuiau la nivelul propriei dorințe sexuale.
Studiul s-a uitat și la diferențele existente în relația dintre emoții și dorința sexuală, pentru bărbați și femei. O diferență identificată a fost că, pentru femeile care au avut o dorință sexuală crescută în general, nivelul emoțiilor pozitive a fost asociat mai pozitiv cu propria dorință sexuală. Un alt rezultat interesant a fost că, atât pentru femeile, cât și pentru bărbații care aveau un nivel general mai ridicat al dorinței sexuale, emoțiile negative ridicate erau asociate cu o scădere mai mare a dorinței sexuale, comparativ cu persoanele cu o dorință sexuală generală mai scăzută.
Autorii s-au uitat și la modul în care emoțiile simțite la un moment dat prezic dorința sexuală la un moment viitor. Ei au observat faptul că atât propriul nivel ridicat de emoții pozitive, cât și nivelul ridicat de emoții pozitive ale partenerului prezic o creștere a dorinței sexuale la un moment viitor din timp. Un nivel personal ridicat al emoțiilor negative prezice o scădere a dorinței sexuale în viitor. Nivelul ridicat de emoții negative simțite de un partener în momentul prezent prezice o scădere a dorinței sexuale a celuilalt partener în viitor.
Nu doar emoțiile prezic dorința sexuală, ci și dorința sexuală prezentă prezice emoțiile la un moment viitor în timp. S-a constatat că un nivel ridicat al dorințe sexuale actuale proprii și a partenerului prezic o creștere a emoțiilor pozitive în viitor, în timp ce un nivel scăzut al propriei dorințe sexuale și a dorinței sexuale a partenerului în prezent prezic o creștere a emoțiilor negative în viitor.
Ce putem face pentru a optimiza relația de cuplu
Am văzut cum dorința sexuală a unei persoane a fost asociată pozitiv atât cu propriile emoții pozitive, cât și cu nivelul de emoții pozitive ale partenerului, și asociată negativ cu nivelul emoțiilor negative.
Pentru că dinamica afectivă în cuplu joacă un rol așa important, atunci când avem probleme cu privire la dorința sexuală, ar fi indicat să ne uităm și la emoțiile pe care le simțim noi înșine și pe care le simte partenerul în relația cu noi. Din punctul meu de vedere, viața intimă a unui cuplu este strâns legată de celelalte aspecte ale unei relații.
În concluzie, dacă vrem să minimizăm nivelul emoțiilor negative în relație și să-l creștem pe cel al emoțiilor pozitive, cred că este foarte important: să nu criticăm, să avem grijă de nevoile celuilalt, să ascultăm cu curiozitate, să fim disponibili, să ne susținem partenerul de cuplu, să fim calzi și atenți, să oferim complimente și aprecieri, să îmbrățișăm, să sărutăm, să ne ținem de mână, să învățăm să comunicăm și să nu ridicăm ziduri care să ne îndepărteze, să punem relația și conexiunea dintre noi pe locul întâi și nu nevoia noastră de a avea mereu dreptate.
Bibliografie:
Frérart, L., De Roovere, C., Sels, L., Ceulemans, E., Janssen, E., & Kuppens, P. (2024). In the Mood: How Sexual Desire Predicts and is Predicted by Romantic Partners’ Mood. The Journal of Sex Research, 1-11.
Citește și: