Skip to content

Considerat unul dintre cei mai importanți istorici ai secolului XXI și unul dintre cei mai apreciați autori ai zilelor noastre, Yuval Harari a făcut cu adevărat istorie în ultimii ani. Probabil că nu există om care să nu-i fi auzit numele, sau persoană preocupată de trendurile globale care să nu-i fi citit cărțile. Inclusiv pe platforma paginadepsihologie.ro au fost publicate, până în prezent, mai multe materiale despre viața și munca lui dr. Harari

21 de lecții pentru secolul XXI, scrisă de Yuval Noah Harari, publicată la editura Polirom

1. Oamenii s-au priceput dintodeauna mult mai bine să inventeze instrumente decât să le folosească în mod chibzuit. E mai ușor să manipulezi un râu construind pe cursul lui un dig decât să prezici toate consecințele complexe ale acestui lucru asupra sistemului ecologic mai vast. În mod asemănător, va fi mai ușor de redirecționat fluxul minții decât de preconizat ce va însemna acest lucru pentru psihicul nostru sau pentru sistemele noastre sociale. 

2. În trecut, am dobândit puterea de a manipula lumea din jurul nostru și de a remodela întreaga planetă, dar, întrucât nu am înțeles complexitatea ecologiei globale, schimbările pe care le-am făcut au perturbat fără să vrem întregul sistem ecologic, iar acum ne confruntăm cu un colaps ecologic. În secolul următor, biotehnologia și tehnologia informației ne va oferi puterea de a manipula lumea interioară și de a ne remodela, dar, fiindcă nu înțelegem. Complexitatea minții, schimbările pe care le vom face ne-ar putea tulbura sistemul mental într-o asemenea măsură, încât și acesta ar putea ceda. 

3. Așadar, dacă vreți să aflați adevărul despre univers, despre sensul vieții și despre propria identitate, cel mai indicat este să începeți acordând atenție suferinței și explorând-o. Răspunsul nu este o poveste. 

Sapiens – Scurtă istorie a omenirii, scrisă de de Yuval Noah Harari, publicată la editura Polirom

4. Diversitatea imensă a realităților imaginate pe care le-au inventat sapiens, precum și diversitatea subsecventă a tiparelor comportamentale sunt componentele principale a ceea ce numim „culturi“. Odată apărute, culturile nu au încetat niciodată să se schimbe și să se dezvolte, iar aceste schimbări de neoprit sunt ceea ce numim „istorie“.

℗PUBLICITATE5. Până recent, cei mai mulți oameni se aflau foarte puțin deasupra pragului sărăciei biologice, sub care unui om îi lipsesc caloriile necesare pentru a mai rămâne în viață mult timp. Chiar și mici calcule greșite sau ghinioane puteau ușor să împingă oamenii sub pragul respectiv, condamnându-i la moarte prin înfometare. Dezastrele naturale și calamitățile provocate de oameni aruncau adesea populații întregi în prăpastie, cauzând moartea a milioane de indivizi. În prezent, majoritatea oamenilor au o plasă de siguranță sub ei. Indivizii sunt protejați de nenorociri personale prin asigurări private, asigurări sociale de stat și o multitudine de organizații nonguvernamentale locale și internaționale. Atunci când o calamitate lovește o întreagă regiune, eforturile globale pentru acordarea de asistență reușesc de obicei să împidice agravarea situației. Oamenii suferă încă de numeroase degradări, umiliri și boli legate de sărăcie, dar în majoritatea țărilor nimeni nu moare de foame. De fapt, în multe societăți sunt mai mulți oameni în pericol să moară din cauza obezității decât prin înfometare. 

6. Consumerismul și naționalismul lucrează ore suplimentare pentru a ne face să ne imaginăm că milioane de străini aparțin aceleiași comunități căreia îi aparținem și noi,  că avem cu toții un trecut comun, interese comune și un viitor comun. Asta nu e o minciună. Este imaginație. Asemenea banilor, societăților cu răspundere limitată și drepturilor omului, națiunile și comunitățile de consumatori sunt realități intersubiective.  Ele există doar în imaginația noastră colectivă, totuși puterea lor e imensă. 

Homo deus, scrisă de de Yuval Noah Harari, publicată la editura Polirom

7. Succesul naște ambiție, iar realizările noastre recente îndeamnă acum omenirea să-și stabilească obiective și mai îndrăznețe. Întrucât ne-am asigurat un nivel de prosperitate, sănătate și armonie fără precedent și luând în considerare antecedentele noastre și valorile actuale, următoarele ținte ale omenirii vor fi, cel mai probabil nemurirea, fericirea și îndumnezeirea. Întrucât am redus mortalitatea cauzată de foamete, boli și violență, ne vom propune acum să învingem bătrânețea și chiar moartea. Întrucât i-am salvat pe oameni din ghearele sărăciei lucii, ne vom propune acum să-i facem cu adevărat fericiți. Și întrucât am ridicat omenirea deasupra nivelului animalic al luptelor pentru supraviețuire, ne vom propune acum să-i preschimbăm pe oameni în zei și să-l transformăm pe Homo sapiens în Homo deus. 

8. Predicția potrivit căreia în secolul XXI omenirea va urmări cel mai probabil nemurirea, fericirea și îndumnezeirea i-ar putea înfuria, înstrăina sau înspăimânta pe unii oameni, așa că se cuvin cateva lămuriri. În primul rând nu asta vor face efectiv majoritatea indivizilor în secolul XXI. Este ceea ce va face omenirea în mod colectiv. Cel mai probabil, majoritatea oamenilor vor juca doar un rol minor, dacă vor juca vreunul, în aceste proiecte. În al doilea rând, aceasta este o predicție istorică, nu un manifest politic. În al treilea rând, a căuta nu înseamnă și a obține. Istoria este deseori modelată de speranțe exagerate. În al patrulea rând, și cel mai important, această predicție este mai puțin o profeție și mai curând o modalitate de a dezbate alegerile noastre actuale. 

9. Progresul IA și al biotehnologiei va transforma cu siguranță lumea, însă nu are un singur rezultat determinist obligatoriu. Toate scenariile schițate în această carte ar trebui înțelese mai curând  ca posibilități decât ca profeții. Dacă nu vă plac unele dintre aceste posibilități, sunteți liberi să gândiți și să vă comportați  în mod diferit, astfel încât să le împiedicați să se materializeze. Totuși, nu este ușor să gândiți și să vă comportați în mod diferit, întrucât gândurile și faptele noastre sunt constrânse de regulă de ideologiile și sistemele sociale actuale. Această carte caută originile condiționării noastre din prezent pentru a-i slăbi influența și a ne permite să ne comportăm diferit și să ne gândim în moduri mult mai imaginative la viitorul nostru.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0