Skip to content

Depresia este o afecțiune care încearcă mereu să te tragă în jos; te desconsideră, te critică, dă vina mereu numai pe tine, îți provoacă dureri insuportabile, te seacă de orice fel de motivație și concentrare, aduce cu ea nopți nedormite, furie, pierderi de memorie și are chiar capacitatea de-a te distruge.

Cartea Cum să bagi depresia în depresie, îți oferă 40 de modalități prin care s-o scoți la capăt cu această afecțiune oribilă. Îți pune la dispoziție idei și tehnici de combatere a depresiei. Nu e nevoie să citești cartea în ordinea capitolelor; o poți citi și pe bucăți. Și nu e nicio grabă, nu trebuie neapărat citită toată odată: parcurge-o încet și cu grijă. Iată câteva din strategiile prezentate în carte:

Cere ajutor atunci când n-ai chef de ajutoare!

Depresia strigă la tine și-ți spune că nu meriți să primești ajutor. De ce să vrea cineva să te ajute? Cine și-ar pierde timpul ajutându-te pe tine? Sunt atâția alți oameni care au probleme mai serioase. Ei ar trebui ajutați, nu tu. E nevoie de mult curaj pentru a recunoaște că ai nevoie de ajutor și pentru a-l cere efectiv. Să fii puternic înseamnă să spui lucruri precum: „Mi-e frică. Nu știu ce simt. Nu știu ce e în neregulă cu mine, am nevoie de ajutor. Mi se pare că pune ceva stăpânire pe mine și nu știu ce să fac.“

Ești bolnav, nu nebun!

Trebuie să-ți spui în permanență că ești bolnav, altfel va da năvală peste tine jocul vinovăției. Jocul Vinovăției este un joc de societate groaznic: are numai un singur jucător și partida se joacă în mintea ta, unde te învinovățești mereu pentru tot, fără încetare. Regulile constau, practic, în a face o grămadă de afirmații care încep cu „ar fi trebuit să“: ar fi trebuit să fiu mai puternic; ar fi trebuit să prevăd asta; ar fi trebuit să pot ieși singur din starea asta; ar fi trebuit să-mi revin.

Poartă-te frumos cu tine! Pentru că depresia n-o va face

Grija de sine nu e doar despre a mânca și a te simți bine, ci și despre a-ți conserva și a-ți gestiona energia, ca să poți face față depresiei. Asta înseamnă și să refuzi anumite lucruri atunci când boala se poate agrava, dacă faci prea multe.

Vorbește, vorbește, vorbește! Și apoi mai vorbește încă puțin

Știu că e greu să deschizi subiectul. Știu că-ți faci griji că, dacă vorbești despre asta, vei cădea și mai mult ca până acum. Știu că ai impresia că, dacă aduci vorba despre depresia ta, oamenii te vor privi ca pe un furuncul puturos, care supurează puroi pe stradă. Dar vorbitul ajută.

Află și poveștile altora!

Avem nevoie să aflăm poveștile celor din jur legate de depresie, pentru că ne validează propria poveste și ne fac să ne simțim mai puțin singuri. Și, cel mai important, ne învață diverse lucruri. Există un motiv bine întemeiat pentru care poveștile au fost transmise și folosite de când lumea.

Găsește-ți un hobby și fă rost de-o trusă cu unelte!

Activitatea ne ajută să procesăm experiența depresiei, întrucât ne implicăm în ceva mult mai semnificativ decât afecțiunea pe care o avem. Depresia ne răpește mecanismele de adaptare existente chiar atunci când avem mai mare nevoie de ele, așa că trebuie să încercăm lucruri noi. Suprimarea vocii depresiei în timpul unei activități nu o face să dispară, însă o maschează o vreme, oferindu-ne, astfel, o pauză. Atunci când ne facem de lucru cu ceva, liniștim otrava vorbăreață a depresiei din mințile noastre.

℗PUBLICITATE



Renunță la prietenii de doi bani!

Treci în revistă oamenii din viața ta și modul în care au reacționat la depresia ta. Ai pe cineva care face comentarii precum: „Chiar nu înțeleg de ce trebuie să iei pastile pentru asta!“ sau: „Da, și pe mine mă apucă deprimarea în fiecare dimineață de luni“? Oamenii de genul acesta au nevoie de o etichetă mare pe frunte: „Atenție! Nu vă apropiați! Persoană toxică și inutilă.“

Oamenii care nu te sprijină îți vor suge și ultima fărâmă de energie, de care tu ai nevoie pentru a gestiona depresia.

Odihnește-te!

Depresia reprezintă o traumă majoră pentru corpul, mintea și spiritul tău, așa că trebuie să te odihnești, pentru că sufletul trebuie să ți se vindece; depresia atacă însăși esența a ceea ce ești.

Depresia, sub toate formele sale, e o mare bătaie de cap, una foarte puternică. Nu îi subestima impactul.

Transferă niște speranță!

Antidotul depresiei este speranța. E doza de antivenin împotriva mușcăturii de șarpe. Așa că secretul este să găsești un strop de speranță, s-o ții bine și să nu lași depresia să se atingă de ea. Pentru că va încerca, în mod nerușinat, să ți-o fure, fără să-i pese de tine, disperată să-și umple burdihanul.

Speranța vine sub multe forme, așa că ai de unde alege, dar trebuie s-o faci cu grijă; să nu fie una ce poate fi spulberată cu ușurință.

Pentru explicații mai complexe și pentru afla și restul de 31 de strategii, comandă acum exemplarul tău din Cum să bagi depresia în depresie, și beneficiază de o reducere 14%. 

James Withey are marele merit de-a fi fondat The Recovery Letters, un proiect de amploare ce presupune și încurajează publicarea pe site-ul www.therecoveryletters.com a unor scrisori întocmite de cei care și-au revenit după depresie pentru cei care suferă în prezent de această afecțiune.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0