Skip to content

Nu mai este o noutate faptul că avem o existență agitată și solicitantă, că viața noastră este plină de obligații și abundă în distrageri. Constant ai senzația că mai trebuie să adaugi un lucru nou și urgent pe lista cu lucruri de făcut, că trebuie să fii la curent cu tot ce se întâmplă, să alergi spre următoare destinație, metaforic vorbind.

Și nu contează în câte feluri diferite încerci să-ți împarți timpul și atenția, pare că niciodată n-ai suficient timp pentru a ține pasul cu tot ce ai de făcut. Tot ce auzim în jur, asemeni unui refren, este: „N-am am timp!“, „Când să mai fac și asta?!“, „Sunt foarte ocupat, n-am când!“ și lista poate continua.

Timpul nostru s-a schimbat, dar nu neapărat în sensul că s-a comprimat, ci este legat de ceea ce îi atribuim. Poate mai acut ca niciodată, timpul pe care-l avem ne pune față în față cu niște alegeri: ne determină să fim selectivi și să alegem persoanele și activitățile care contează pentru noi. Maniera în care ne folosim timpul ne arată prioritățile noastre reale: ceea ce alegem pentru timpul nostru reprezintă măsura a ceea ce are valoare pentru noi.

În loc să spui „N-am timp să fac X“, spune „X nu e o prioritate“

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, începi să prețuiești din ce în ce mai mult timpul. Începi să te uiți în jur și să te întrebi unde e risipit și unde e „investit“ cu sens. Îți devine clar ce este o prioritate și ce nu, cine este o prioritate și cine nu și cine la rândul său te face prioritar și cine nu.

Este timpul să înțelegi cu adevărat care sunt acele lucruri care realmente contează pentru tine. Nu se pune niciodată întrebarea cât de ocupat ești. Întrebarea care se pune e cât de important este ceva pentru tine. Într-un articol din Wall Street Journal am descoperit un exercițiu foarte util, pe care-l poți realiza și tu: în loc să spui „N-am timp să fac X“, spune „X nu e o prioritate pentru mine în acest moment“. De exemplu, în loc să zici „N-am timp să gătesc“, încearcă „Gătitul nu e prioritar pentru mine“. Vezi cum se simte. Prin această simplă schimbare se creează un lucru foarte puternic: responsabilitatea.

Această asociere poate fi realizată și în alte contexte, precum cel financiar. În loc să zici „Nu am bani pentru asta“, alege să spui „Nu este prioritar pentru mine acum să cumpăr sau să investesc în asta“.

Într-un discurs TED pe care l-am ascultat cândva, vorbitoarea spunea următorul lucru: „Am amânat să-mi curăț geamurile trei săptămâni la rând, afirmând mereu că n-am timp. Însă dacă vreunul din voi, dintre spectatori, mi-ați fi spus că-mi dați cinci sute de euro ca să-mi spăl geamurile, cu siguranță mi-aș fi făcut timp să fac asta“.

℗PUBLICITATEAcest exemplu ne arată că nu este vorba de „timp“ în sine, ci de o alegere. Iar schimbarea limbajului ne amintește că timpul este o alegere. Dacă nu ne place cum petrecem o oră, putem alege diferit.

Cum să-ți gestionezi eficient timpul?

S-a scris mult despre managementul timpului, s-au făcut tot soiul de video-uri pe această temă, s-au creat aplicații, au apărut diverse agende. Toate au același scop: să urmărească mai bine și mai eficient felul în care ne petrecem timpul.

Jurnal de activități: cine simte că realmente nu are suficient timp pentru a realiza lucrurile pe care și le dorește poate încerca să-și noteze într-un carnețel cum își petrece, sincer și deschis, tot timpul dintr-o zi. Un jurnal de activități te va ajuta să-ți dai seama de importanța pe care o acorzi anumitor lucruri. Acolo e oglinda manierei în care-ți petreci timpul. Identifică momentele în care ești cel mai productiv. Te ajută să știi când ești cel mai capabil astfel încât să-ți folosești timpul cu înțelepciune și să planifici activitățile mai solicitante în acele intervale.

Fără multitasking: acesta doar înrăutățește situația. Concentrarea pe mai multe sarcini în același timp te face, de fapt, mai puțin productiv. Așa că îndreaptă-ți atenția către un singur lucru.

Și nu uita: fă-ți timp și de lucrurile simple, care-ți bucură sufletul. Fie că este vorba de…

  • A mânca o înghețată;
  • A aduna flori;
  • A căuta scoici;
  • A observa păsările;
  • A face o plimbare.

Timpul este maleabil și blând cu oamenii care sunt în armonie cu ei înșiși, relaxați și dedicați. Ar trebui privit ca un prieten, căci poate găzdui absolut orice alegem să punem în el.


Citește și:

Crina Burduja este iubitoare de oameni și povești, iar acest lucru a condus-o pe drumul psihoterapiei. A absolvit studiile în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, iar în prezent este psiholog clinician și psihoterapeut cu formare de bază în Psihoterapie Experiențială Unificatoare. Abordarea ei presupune prezență, căldură și curiozitate față de gândurile și poveștile nespuse.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0