fbpx
skip to Main Content

Nicoleta Deliu este director de comunicare la BCR și unul dintre reprezentanții programului de educație financiară Școala de Bani. Împreună cu colegul nostru, Gáspár György, Nicoleta a lucrat la programul Mindfulness financiar – un program gratuit de regândire a relației cu banii. Pentru că suntem în perioada în care ne conturăm rezoluții și intenții, am povestit cu Nicoleta despre educația financiară, despre relația românilor cu banii și despre ce putem face pentru a ne bucura de o mai mare prosperitate financiară în noul an.

Suntem în prima lună din 2021, perioadă în care cu toții încercăm să lucrăm mai mult sau mai puțin serios la rezoluțiile noastre. Din punct de vedere financiar, cum putem formula o rezoluție sănătoasă? 

Să avem o relație cu banii noștri care să ne aducă liniște și bucurie. Cred că ăsta e principiul general la care trebuie să ne raportăm. Și după, în funcție de etapa și locul în care se află fiecare, să alocăm timp să adunăm informațiile care ne lipsesc, răbdare să putem să le implementăm și încredere că vom avea rezultate. 

Ce înseamnă „educația financiară“ și ce presupune să ne ocupăm de această parte importantă a vieții noastre?

Să fii educat financiar înseamnă să înțelegi cum funcționează banii, ca mai apoi să poți să iei decizii financiare bazate pe cunoștințe, nu pe emoții. E ca la matematică: după ce înțelegi cum funcționează adunarea și scăderea, poți să începi să rezolvi probleme mai complexe. 

Pe scurt, asta înseamnă să înțelegi câți bani ai, câți bani cheltuiești, cum poți să îți creezi plase de siguranță pentru viitor și cum să îți îndeplinești obiectivele financiare mari, începând să te gândești la ele din timp. 

Un element foarte important în educația financiară îl reprezintă și capacitatea de a ne gândi viața financiară pe termen lung. Noi avem de multe ori obiceiul de a ne raporta la bani doar din perspectiva periodicității cu care îi primim: de exemplu, salariul, pensia, alocația pe care le primim lunar – și gândirea noastră se concentrează doar pe lucrurile care se întâmplă în luna respectivă. 

În cursurile de educație financiară de la Școala de Bani punem mult accent pe gândirea lucrurilor în perspectivă. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu și o să dau un exemplu care ni se aplica multora, chiar dacă în ultimul an a fost mai puțin posibil: mulți dintre noi ne dorim să călătorim în locuri cât mai exotice și, de foarte multe ori, gândul se oprește aici, blocat de „oricum nu-mi permit“. Cineva care a făcut un curs de educație financiară va schimba perspectiva lui „oricum nu îmi permit“ cu urmărirea unor pași concreți: cât mă costă vacanța pe care mi-o doresc, cât ar însemna asta în bani puși deoparte în fiecare lună, care sunt lucrurile la care aș putea să renunț acum ca să îmi permit vacanța respectivă. Și în momentul în care faci acest tip de exercițiu, lucrurile încep să devină realizabile. Și îți dai seama că făcând niște alegeri care nici măcar nu îți influențează prea mult stilul de viață (de exemplu, să bei mai puțină cafea în oraș sau să te uiți mai cu atenție și cu pragmatism la abonamentele lunare la cablu, telefon, internet etc.) poți ajunge să îți îndeplinești niște dorințe care păreau greu de atins. 

Din noiembrie 2020, Școala de Bani, împreună cu colegul nostru, psihologul relațional Gáspár György, au pus bazele unui program de Mindfulness financiar; ce implică acest program și de ce ar fi bine să-l parcurgem?

Una dintre cele mai importante bariere pe care le avem atunci când vorbim despre gestionarea corectă a banilor este emoția puternică pe care banii o trezesc în noi. Emoția aceasta poate să ia mai multe forme, dar cele mai întâlnite variante sunt frica și rușinea.

Prin programul de mindfulness financiar încercam să îi ajutăm pe cei care îl parcurg să înțeleagă care este emoția care le guvernează relația cu banii, să se împace cu ea, ca mai apoi să poată să gestioneze banii ca pe un instrument pe care îl au la îndemână să își facă viața mai bună, nu ca pe o povară care le înghite energia. 

Programul de Mindfulness financiar are 21 de „lecții“ pentru că știm că pentru a crea un obicei nou avem nevoie de 21 de zile de repetiție. 

În cele 21 de zile, cei care parcurg programul o să aibă de rezolvat mai multe exerciții – unele care o să îi ajute să își înțeleagă emoțiile mai bine și unele care o să le ofere cunoștințe practice despre ce înseamnă o gestionare corectă a banilor.

Începutul de an este perioada cea mai potrivită pentru a include în agenda noastră noi activități; cât durează programul de Mindfulness financiar și ce costuri implică?

Eu cred că orice moment e bun ca să începi ceva ce îți poate îmbunătăți viața, dar ai dreptate, la început de an suntem un pic mai determinați. 

Programul de Mindfulness financiar poate fi început oricând, durează 21 de zile – ca să ne asigurăm că rămânem cu un obicei bun – și este disponibil pe site-ul scoaladebani.ro. Trebuie doar să dai log in cu o adresă de e-mail (ca să putem urmări progresul). După ce a fost parcursă o temă, următoarea „lecție“ va fi disponibilă doar a doua zi, pentru că știm că este nevoie de un pic de timp pentru ca informația să fie asimilată. 

Programul este GRATUIT.

Dumneavoastră ați parcurs cei 21 de pași din programul de Mindfulness financiar? Ce v-a surprins cel mai mult făcând exercițiile practice? 

℗PUBLICITATEDa! Cât de practice sunt [râde]. Din fiecare din cei 21 de pași putem lua ceva aplicabil concret – de la exercițiile de respirație și conectare cu emoțiile, până la cele de organizare a bugetului personal. 

Cum este relația românilor cu banii? Ce ați observat în experiența cu cei care participă la cursurile de educație financiară?

Cel puțin complicată. Și spun asta pentru că, deși banii sunt doar un instrument aflat în mâinile noastre, în realitate, de multe ori ni se pare că ei ne controlează pe noi și nu invers. Și asta devine o sursă de stres importantă. 

Care este cel mai important sfat despre bani pe care l-ați auzit sau primit?

Pentru mine, două au fost sfaturile care m-au ajutat în mod real să fiu mai liniștită pe plan financiar – și amândouă sunt foarte practice:

(1) Să transfer, zilnic, sume mici de bani în contul de economii. Pentru mine, ăsta a fost punctul principal de început în economisire. Înainte să apelez la strategia asta încercam să pun toată suma pe care îmi doream să o economisesc lunar, dintr-o dată. Când voiam să fac asta la finalul lunii nu mai rămâneau bani, când o făceam la început, mi se părea că „dispar“ prea mulți din cont odată si rămâneam cu gândul la ei… și, inevitabil, ajungeam să îi cheltuiesc. Acum mi-am setat standing order și zilnic pleacă 10 lei din contul în care intră salariul către contul de economii. Deja am această setare de mai mult de trei ani și s-au strâns peste 10.000 de lei în cont, fără să simt. 

(2) Să îmi construiesc bugetul săptămânal de cheltuieli. Asta m-a ajutat să fiu mult mai conștientă legat de banii pe care îi cheltuiesc sau, mai bine zis, de banii pe care îi am în mod real disponibili. Făcând acest exercițiu mi-am dat seama, de exemplu, că în lunile în care sunt cinci weekenduri trebuie să fiu mult mai atentă pentru că e foarte ușor să intru în datorii, într-o descoperire de cont, de exemplu, pe care, mai apoi, le duc după mine mult timp. 

Dacă i-am întreba pe bani ce loc au ei în viața unui om, ce credeți că ne-ar răspunde? 

Cred că depinde foarte mult de sinceritatea fiecăruia [râde]. Problema nu este atât de mult legată de locul banilor în viața noastră, care e unul extrem de important, cât de faptul că nu avem curaj să vorbim despre ei. Banii sunt subiect tabu. Și atâta timp cât nu putem vorbi despre ei, e foarte greu să învățăm să îi gestionăm corect. 

Putem să ne dezvoltăm inteligența financiară dacă începem să avem o relație conștientă cu banii și dacă parcurgem un program de educație financiară?

DA! DA! DA! Și entuziasmul meu vine din faptul că și gestionarea banilor se învață, ca orice altă materie. Există niște principii clare (ca cele din matematică) și ele pot fi, apoi, aplicate în funcție de talentul și inspirația fiecăruia dintre noi. 

Este, însă, foarte important să tratăm subiectul banilor din toate direcțiile. La prima mână pot să spun că există niște principii matematice pe care, dacă le aplici, poți să reduci considerabil stresul financiar. Dar cuvintele-cheie sunt „dacă le aplici“, iar ele ne arată, de fapt, cealaltă parte pe care trebuie să o înțelegem atunci când vorbim despre bani: emoția, partea mai puțin rațională și mai puțin cuantificabilă care, de multe ori, ne împiedică să punem în aplicare teoria, oricât de bine am învățat-o.

Cum arată o relație sănătoasă dintre un om și banii care circulă prin viața acestuia?

O relație sănătoasă este cea care provoacă liniște și bucurie, nu stres. Un principiu general-valabil, care se aplică și la bani. Și, ca să obținem lucrurile astea, trebuie să fim deschiși să înțelegem partenerul (aici, banii – principiile de gestionare) și să fim deschiși să ne înțelegem și să ne explicăm și noi emoțiile pe care le trăim în relația respectivă. 

Și mai e ceva: lucrurile nu se schimbă peste noapte și nici nu trebuie să se întâmple asta. Ce contează este, în primul rând, să înțelegem că poate să ne fie mai bine și apoi să ne dorim să facem niște pași în direcția respectivă. Mai departe, ține de fiecare în parte cât de departe poate și vrea să ajungă. 

Orice loc în care te afli, inclusiv cu banii, este bun dacă este alegerea ta conștientă. Promisiunea pe care noi o facem cu programul Școala de Bani nu este că vom deveni bogați, ci că vom avea cunoștințele necesare să ne facem viața financiară așa cum ne-o dorim și cum ni se potrivește cel mai bine.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
×Close search
Caută