O altfel de familie, dar cu la fel de multă fericire. Povestea lui Glennon Doyle și a lui Abby Wambach – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Discuțiile conjugale sunt inevitabile, oricât de mult am crede în sintagma „lapte și miere“. Ele sunt nu numai prezente, dar și necesare, pentru o bună cunoaștere a partenerului, dar și pentru evoluția proprie. Și, la urma urmei, ce-ar fi viața, dacă nu ar exista și clipe de intrigă?

Este și cazul soțiilor Glennon Doyle (una dintre cel mai bine vândute scriitoare, potrivit New York Times) și Abby Wambach (fotbalistă retrasă din activitate), care, din cauza pandemiei (așa cum tuturor ni s-a întâmplat), au petrecut mai mult timp împreună acasă.

Au pornit de la discuții simple, uzuale, cotidiene pe care le avem majoritatea dintre noi și le-au expus publicului, cu ajutorul rețelelor sociale (mai întâi, pe Instagram), pasaje din disputele casnice, pe care le aveau în mod curent. De menționat este faptul că acestea locuiesc alături de copiii lui Glennon (Chase, în vârstă de optsprezece ani, Tish de cincisprezece ani și Amma, de doar treisprezece ani).

Ești Glennon sau Abby?

Diferențele de păreri și de gândire dintre cele două au făcut ca „fanii“ să se împartă în două „tabere“ și să se regăsească în felul lor de a fi, ceea ce a dus, inevitabil, la vizualizări record, o singură postare având peste 664.000 de vizualizări. Normalitatea și lipsa filtrelor conjugale în subiecte intime precum igiena periuței de dinți ori eticheta de încărcare a mașinii de spălat vase i-au determinat pe fani să intre fie în „echipa Glennon“, fie în „echipa Abby“.

În cazul lor, contrariile se atrag, fără echivoc. S-au cunoscut în anul 2016, la o convenție de carte în care fiecare dintre ele își promova memoriile, și, cumva, firea sigură și impetuoasă a lui Wambach a stârnit sentimente puternice în sinea lui Doyle. Și-au început povestea de dragoste prin e-mail, iar, la nici o lună după acel moment, Doyle și-a anunțat soțul că urmează să pună punct mariajului lor; trei luni mai târziu, Wambach s-a mutat într-un apartament din Naples, pentru a fi mai aproape de partenera sa. Au avut răbdare pentru ca și copiii lui Doyle să se obișnuiască cu această noutate ce se petrecea în viețile lor, iar la fix un an de când s-au cunoscut, au făcut pasul cel mare, unindu-și destinele. Cât îl privește pe fostul soț, Craig Melton, acesta locuiește aproape de reședința fostei familii, însă urmează să se mute, alături de copii, în Los Angeles. 

℗PUBLICITATEPuterea de-a merge mai departe 

Glennon Doyle a avut o copilărie zbuciumată în Burke (Virginia). În familia sa, exprimarea sentimentelor era inexistentă (motiv pentru care, în calitate de mamă la rândul său, ea a făcut contrariul). Totodată, a făcut cunoștință, pe parcursul vieții, cu perioade bune, de evoluție profesională, dar și cu momente crunte, de declin personal, unde s-a „întâlnit“ cu bulimia, cu anxietatea, cu alcoolismul și cu recuperarea de după acestea, precum și cu infidelitatea soțului său (pe care, ulterior, l-a iertat) ori cu alegerea de a-l părăsi, pentru a se căsători cu o femeie. Se bazează pe onestitate și pe sentimente și mai puțin pe detalii ce par, mai degrabă, nesemnificative.

De cealaltă parte, soția sa, Abby Wambach, se află la capătul opus, fiind mult mai axată pe o înțelegere mai profundă a lumii, bazată pe pragmatism. La rândul său, a dus o luptă aprigă cu alcoolismul, iar de cinci ani a renunțat total la acest viciu nefast. Își iubește noua viață și s-a integrat întru totul în actuala familie, menționând că, după mulți ani în care plecările și deplasările erau la ordinea zilei, acum simte că își dorește să fie mult mai casnică, mult mai implicată în activitățile copiilor.

„Putem face lucruri grele“

Povestea lor merge mai departe și pentru că au fost încurajate de familie, de admiratori, de internauți, dar și de diverse personalități să continue drumul destăinuirilor și al cotidianului fără perdea, așa că au decis să creeze un podcast, prin care să-și ajute semenii să creeze legături mai profunde, după perioada grea a izolării. Numele acestuia nu a fost foarte greu de ales, de vreme ce în lucrarea sa, Untamed, Doyle vorbește pe larg despre un slogan ce spune că i-a salvat viața, intitulat elocvent „Putem face lucruri grele“. Gazda este însăși Glennon Doyle, co-gazdă este sora acesteia, Amanda Doyle, Abby Wambach este o invitată des întâlnită, iar fostul său soț al lui Glennon ocupă rolul de protagonist al unui episod special. 

Podcastul arată fața nevăzută a unei familii reorganizate, recompusă din mai multe planuri, dar unde dragostea este la ea acasă. Glumesc pe subiecte serioase, se ceartă pe teme minore și insignifiante, precum pauzele de somn ale lui Wambach ori poftele culinare ale lui Doyle (care, dacă de-a lungul timpului s-a confruntat cu tulburări de alimentație, nu este adepta risipei alimentare, dar nici nu acceptă să păstreze resturi în casă) pe când, la polul opus, Wambach, provenind dintr-o familie numeroasă cu șapte copii, concurează pentru mâncare ori atenție, de teamă că nu va avea cât îi este necesar. Nu lipsesc nici discuții purtate între Doyle și fostul său soț, lucruri nespuse în timp și disecate cu mai multă ușurință, bucăți de viață în care ne regăsim majoritatea dintre noi, oricât de mult am nega acest lucru.

Nu există familia perfectă și nici nu ar trebui să existe, pentru că toate aceste elemente distinctive, perfect imperfecte, ne condimentează viața. Important este să nu ne luăm atât de în serios și să ne bucurăm de tot ceea ce ne aduce clipa, chiar dacă sună ca un clișeu. Este ușor să ne dăm cu părerea despre viețile altora, să-i arătăm cu degetul, dar este mai greu să ne radiografiem și să fim noi înșine, dincolo de carcasa cu care ne prezentăm. Viața ne poate oferi multe lecții, de aceea este necesar să fim adaptabili și deschiși, întrucât nimeni nu ne garantează că ziua de mâine va fi la fel ca cea de azi. Oricum ar fi, specialiștii în sănătate emoțională și relațională ne îndeamnă să nu uităm să ne gândim la ceea ce ne bucură sufletele și, în egală măsură, să nu uităm de copiii din noi, care încă au nevoie de noi, de un gând bun și de o îmbrățișare strânsă.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută