Skip to content

Durerea este, în primul rând, un semnal ce ne anunță că am fost răniți sau că suntem bolnavi. Aceasta poate apărea, de asemenea, din tensiunea și disconfortul cauzate de modul în care răspundem la stres și la amenințare. Atunci când suntem amenințați din punct de vedere fizic, emoțional, mental și spiritual, sistemele noastre nervoase reacționează automat pentru a se asigura că suntem protejați de vătămări.

În forma sa cea mai pură, durerea este o parte esențială a sistemului nostru natural de supraviețuire, avertizându‐ne că ceva nu este în regulă și motivându‐ne să acordăm urgent atenție corpului nostru. Semnalele de durere sunt trimise către creier de la nervii aflați în partea corpului ce a fost rănită. Durerea nu este resimțită până când creierul nu a interpretat informațiile primite.

Multe părți ale creierului, după cum vom vedea, colaborează pentru a activa durerea ca un răspuns de supraviețuire, inclusiv zonele ce guvernează amintirile din trecut, emoțiile și starea de spirit, precum și intențiile viitoare. Semnificația și importanța durerii fac, de asemenea, parte din imaginea de ansamblu durerii. De exemplu, aceeași leziune la mână ar putea însemna ceva foarte diferit pentru un pianist profesionist față de un jucător amator de volei; ambele persoane pot avea, prin urmare, experiențe de durere drastic diferite. De aceea, lupta fiecărei persoane cu durerea va fi unică, motiv pentru care te încurajăm stăruitor să cauți exercițiile și conceptele din acest program care funcționează cel mai bine pentru tine.

Trei tipuri de durere

Vom studia în acest program (prezentat în cartea Eliberați de durere) trei tipuri de durere: fizică, emoțională și posttraumatică. Durerea fizică este rezultatul unei leziuni reale și a deteriorării țesuturilor. Cea de origine emoțională cuprinde emoțiile puternice, nerezolvate, pe care le‐am „depozitat“ în corp în loc să le exprimăm în mod sănătos. În cele din urmă, durerea posttraumatică este generată de reacții mult mai puternice la evenimentele copleșitoare, înspăimântătoare sau devastatoare.

Aceste trei tipuri de durere sunt clasificate în funcție de cauzele lor principale, ce corespund adesea și modului în care apar și se manifestă. De exemplu, în urma unui accident sau traumatism, preocuparea principală va fi aproape mereu durerea fizică localizată pe care o resimți. Atunci când treci prin pierderea unei persoane dragi, așa cum este de așteptat, te vei confrunta cu suferința emoțională ce poate include tristețe, durere, frică, furie, disperare sau o combinație a acestor sentimente. Iar după o agresiune, o tentativă de viol sau un incendiu, o inundație sau tornadă în care ți‐ai pierdut toate bunurile tale și poate chiar și membrii familiei, vei fi mai mult ca sigur copleșit de reacții posttraumatice ce pot include insomnie, atacuri de panică, flashbackuri senzoriale sau dureri sistemice ori legate de stres, cum ar fi migrene, depresie, neputință și deznădejde.

℗PUBLICITATE



Deși există deosebiri clare între aceste trei tipuri de durere, este esențial să recunoaștem faptul că ele se suprapun. Durerea este, prin urmare, multidimensională. Multe stări de durere fizică includ, de exemplu, reacții emoționale și interacțiuni cu traume din trecut. Cele mai multe afecțiuni caracterizate prin durere emoțională vor prezenta, de asemenea, simptome somatice, cum ar fi durerea fizică și legături cu evenimentele traumatice din trecut. Iar afecțiunile posttraumatice implică o combinație complexă a tuturor celor trei tipuri de răspuns la durere.

Prin urmare, pe lângă prezentarea unor modalități de a te ajuta să te eliberezi de aceste trei tipuri de durere, cartea te va ajuta, de asemenea, să înțelegi o parte din complexitatea care s‐ar putea să‐ți determine propria durere și să te împiedice să te vindeci. O verigă importantă în lanțul durerii este trauma, de aceea discutăm în continuare câteva aspecte legate de aceasta.

Să înțelegem trauma

Există numeroase teorii cu privire la traumă, dar majoritatea împărtășesc un punct de vedere comun: faptul că trauma apare în urma expunerii la unul sau mai multe evenimente de viață ce au implicat amenințări reale (sau percepute) la adresa supraviețuirii sau a integrității fizice și în care reacțiile persoanei au inclus emoții negative intense, cum ar fi frica, neputința, pierderea controlului și/sau teroarea. Evenimentele traumatice sunt, în principiu, de două tipuri – un singur incident (precum un accident sau traumatism) sau evenimente multiple, continue, precum cele legate de abuzuri emoționale, fizice sau sexuale repetate din copilărie și/sau de neglijență.

Extras din cartea Eliberați de durere.


Citește și:

Peter A. Levine, PhD, deține doctorate în biofizică medicală și psihologie. Este creatorul Somatic Experiencing®, o abordare naturalistă, bazată pe corp, a vindecării traumelor, pe care a dezvoltat-o în ultimii 40 de ani.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0