Skip to content

Bărbații și femeile au nevoi emoționale diferite și cel mai sănătos lucru pentru un cuplu este să cunoaștem și totodată să îndeplinim nevoile partenerului nostru de viață, iar la rândul lui, acesta să le cunoască pe ale noastre și să facă și el, același lucru.

Când un cuplu se căsătorește, ei au mari așteptări unul de la celălalt. Sunt dispuși la început să-și cunoască întru-totul partenerul și să-i satisfacă cele mai aprinse nevoi și dorințe.

Există mai multe nevoi emoționale ale femeii și bărbatului, iar acestea sunt: afecțiunea, confortul, devotamentul familial, onestitatea și deschiderea, atracția fizică, admirația, satisfacția sexuală, compania relaxantă, admirația. Dar, ele nu sunt comune ambelor sexe întotdeauna, ci în marea majoritate a cazurilor, acestea sunt împărțite și sunt diferite la femei față de bărbați. Înțelegerea profundă a diferențelor dintre femei și bărbați ajută la eliminarea frustrărilor din cadrul cuplului, dar și a problemelor întâmpinate în relația cu sexul opus.

Certurile în cuplu, dar și relațiile extraconjugale se pot evita cel mai simplu prin comunicare, cunoaștere și transparență în cadrul cuplului. Vă puteți certa, dar ținându-vă de mână, spunând ce vă deranjează, autentic, transparent și totodată asertiv.

Terapeutul de cuplu Willard Harley ne face cunoscute două nevoi de bază ale femeilor – afecțiunea și conversația intimă și cele mai importante două nevoi ale bărbaților – împlinirea sexuală și dorința de a avea o companie plăcută în activitățile recreative. Pentru majoritatea femeilor, afecțiunea reprezintă siguranță, protecție, confort și acceptare, care sunt trăsături vitale din punctul lor de vedere. Afecțiunea reprezintă, pentru femei, de fapt, „cimentul” într-o relație.

Când un bărbat îi oferă și arată afecțiune partenerei sale, îi arată, de fapt, că ține la ea, că este importantă pentru el, că este preocupat de problemele cu care aceasta se confruntă și că o va ajuta să treacă peste ele.

Deci, dacă ești bărbat și vrei să-i arăți partenerei tale cât de tare o iubești și dorești ca relația voastră să funcționeze sănătos, iată niște ingrediente cu care să „condimentezi” relația, pentru a-i da viață și energie:

℗PUBLICITATE• oferă-i o îmbrățișare — femeile adoră îmbrățișările, în marea majoritate a culturilor;
• scrie un bilețel cu o declarație de dragoste sau un mesaj pe telefon sau Facebook;
• oferă-i un buchet de flori, femeile iubesc florile, acestea exprimă un mesaj de iubire, grijă, atenție, afecțiune;
• ținutul de mână este un alt element care arată afecțiunea în cuplu și a unui bărbat către femeia dragă din viața sa;
• o atingere delicată, un masaj, un sărut sau statul aproape unul lângă celălalt.

Nevoia de afecțiune a unei femei este una dintre cele mai profunde necesități emoționale

Femeia pune accent foarte mare pe modul în care bărbatul îi vorbește, pe atingerile tandre, fiind mult mai sensibilă și sentimentală. Aceasta are nevoie de timp pentru a se pregăti emoțional și mental pentru actul sexual. Bărbatul se simte stimulat prin intermediul văzului, nefiindu-i necesar să se pregătească emoțional pentru o partidă de sex. Când un bărbat jignește sau rănește o femeie, provoacă în aceasta îndepărtarea dorinței sale de intimitate sexuală și repulsie la avansurile acestuia. Dacă o femeie se simte obligată să aibă relații sexuale cu partenerul ei, aceasta percepe această experiența într-un mod traumatic.

„Pentru bărbat, sexul este ca aerul sau ca apa“. Nu poate trăi fără acesta. Dacă partenera nu va reuși să înțeleagă nevoia lui și forța apetitului sexual masculin, se va încheia prin a declanșa în acesta o tensiune și o frustrare maximă. Consecința poate fi în a-și găsi o parteneră de sex în altă parte.

Dacă ești femeie și dorești să înțelegi și să ajuți relația ta de cuplu să se mențină sănătoasă și funcțională, este bine să ajungi la o compatibilitate sexuală. Există 3 diferențe majore între femei și bărbați legate de sex și ai putea să ții cont de acestea:

• dorința sexuală — apetitul sexual al bărbatului este mai crescut decât al femeii, datorită nivelului de testosteron mai mare. Așa cum pentru femei afecțiunea este una dintre nevoile fundamentale ale sale, așa și pentru bărbat, sexul este o nevoie emoțională de bază, prin care el „se hrănește„.
• percepția propriei sexualități — bărbații au nevoia și tendința de a-și explora sexualitatea mai devreme și mai des decât femeile.
• motivația sexuală — pentru bărbați a face dragoste reprezintă o eliberare a tensiunilor sexuale acumulate și se simte apropiat de partenera sa, îi arată în mod autentic dragostea și afecțiunea pe care i-o poartă.

Dacă vrei ca relația ta de cuplu să rămână vie, să se mențină „ca la început„, este nevoie ca mereu să ai grijă de ea, fie că ești femeie sau bărbat. Este nevoie să fii mereu atent(ă) la nevoile partenerului, dar și la nevoile tale. O relație care nu este întreținută, va muri, cei doi parteneri ajungând să deveni niște simpli „administratori” ai unei relații de oricare natură și cel mai des întîlnit caz, doar părinți ai copiilor lor.

Ana-Maria Ceornea - psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, psiholog clinician autonom, fondator clinica Armoniè din Iași, membru fondator al Asociației ”Terapie pentru Suflet”.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0

8-22 dec

SALE

-70%

XMAS