skip to Main Content

Miercuri seară, pe 21 septembrie, am celebrat unicitatea fiecăruia dintre noi, într-un mod diferit decât suntem noi obișnuiți, și anume, am avut o seară despre psihoterapie la teatru. Mai precis, ne-am strâns − peste 400 de persoane − la Teatrul Elisabeta și, împreună, am adus în atenția publicului cele două „vedete“ ale serii: cartea Ghidul copilului interior, de Cathryn Taylor și volumul Terapia imago, semnat de Harville Hendrix și Hellen LaKelly Hunt. Pe scenă, pe lângă cele două machete uriașe ale cărților, au urcat Andreea Brașovean, în calitate de gazdă, și trei dintre cei mai cunoscuți psihoterapeuți de cuplu din România: Gáspár György, Niculina Gheorghiță și Raluca Anton.

Cum putem lua legătura cu copilul nostru interior

Primul invitat și cel care a deschis seara a fost Gáspár György, care ne-a oferit și o lecție de autenticitate, prin invitația la dans a tuturor copiilor noștri interior. Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu această sintagmă, după cum afirmă și Gáspár, „copilul interior“ este o metaforă ce ne ajută să ne înțelegem mai bine, să ne descoperim universul interior. Acesta conține atât partea noastră cea mai frumoasă, cât și rănile sau durerile sufletești. Iar pentru a lua legătura cu copilul din noi, ajută să fim atenți la ce ne transmite corpul atunci când ne este greu, dar și atunci când ne este bine. Drept urmare, după câteva minute de conversații despre cartea lui Cathryn Taylor, a început să cânte muzica, iar Gáspár și Andreea s-au ridicat în picioare și au invitat publicul să facă la fel − pentru a avea un altfel de contact cu partea vie și plină de energie din fiecare dintre noi. Concluzia acestei prime părți din seara de psihoterapie, după ce am intrat în profunzimile conceptului, a fost că relațiile intime ne arată cine suntem și ne oferă posibilitatea de-a relua legătura cu copiii noștri interiori.

Relațiile reprezintă contextul în care copilul nostru interior devine vizibil. 90% din dificultățile noastre sunt legate de trecut și nu de prezent. De aceea, avem nevoie de conștientizare, cunoaștere de sine și deschidere față de noi forme de răspuns. Tot în discuția purtată, am aflat că dincolo de cartea de identitate națională, acest CI fără de care nu ne putem orienta în lume, avem și un CI psihologic (copilul interior = CI) care este la fel de important, și pe care este necesar să-l utilizăm cât mai conștient și mai responsabil. Iar cartea Ghidul copilului interior, care s-a publicat în România, la 31 de ani de la prima apariție în SUA, ne poate ajuta în acest proces de descoperire și asumare personală.

Lucrarea Ghidul copilului interior este, așadar, o carte de identitate psihologică și emoțională, care ne oferă posibilitatea de a accesa o energie pe care nu avem cum să o accesăm altfel, prin regăsirea părților pierdute în interiorul nostru.

Cum ne ajută Terapia imago să avem grijă de relațiile noastre

Cea de-a doua „vedetă“ a serii a fost însăși cartea Terapia imago: știința relațiilor, o lucrare semnată de psihoterapeuții americani Harville Hendrix și Hellen LaKelly Hunt, care au lucrat mai bine de un deceniu, pentru ca textul să iasă în cea mai bună formă cu putință. Dacă aveți o curiozitate directă față de autori, aceștia au oferit și un material video pentru cititorii din România și poate fi urmărit aici.

În această a doua parte a serii, pe scenă au urcat și psihoterapeutele Raluca Anton și Niculina Gheorghiță, și totul a fost asemenea unui dialogul spumos, presărat cu multe exemple practice, dar și personale, multe momente de „Aha!“ și lecții pe care le putem pune în practica de zi cu zi, în relațiile pe care le cultivăm.

Terapia relațională imago este una dintre cele mai complexe forme de intervenție destinate dinamicii de cuplu și, după cum afirmă cei trei terapeuți, schimbă regulile jocului. Dacă în psihoterapia individuală lucrurile funcționează într-un anumit fel, în paradigma relațională perspectiva este diferită și, drept urmare, procesul este unul specific. În abordarea individuală, ne interesează universul intrapsihic al clientului, iar atunci când vine vorba despre cuplu, contează mai mult spațiul dintre cei doi parteneri.

℗PUBLICITATEDiscuția ne-a ajutat să înțelegem care este unicitatea terapiei imago, care este legătura dintre abordarea relațională și fizica cuantică, ce înseamnă un dialog imago (principalul instrument de vindecare prezentat în carte), dar și cum putem deveni parteneri cu adevărat conștienți.

Public numeros și dornic de evoluție sufletească

Evenimentul O seară despre psihoterapie, la teatru este descris de jurnalista Andreea Brașovean drept: „O întâlnire care ne-a arătat cât de magică este emoția pe care o transmit oamenii, atunci când vin curioși, cu energie bună și dornici să se cunoască mai bine. M-a surprins în mod plăcut deschiderea publicului pentru această zonă, dar și interesul atât de mare pentru cele două cărți lansate de Editura Pagina de Psihologie“.

În ceea ce privește utilitatea și impactul acestor două cărți asupra evoluției noastre sufletești, l-am întrebat pe Gáspár György, care este și coordonator științific al Editurii, ce crede despre acestea: „Atât Ghidul copilului interior, cât și Terapia imago sunt cărți deschizătoare de minți și de suflete. Sunt atât de frumos scrise, încât capătă sens, chiar și pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu literatura de profil“. Psihoterapeutul precizează că, adesea, le spune celor care ajung să citească aceste cărți că este perfect în regulă să rămână sceptici față de anumite părți sau pasaje, dar le recomandă să rămână curioși și să avanseze cu lectura.

Despre Cathryn Taylor, tot Gáspár György (cel care a răspândit la nivel național conceptul de copil interior, grație cărții sale Copilul invizibil) afirmă că: „Este una dintre figurile reprezentative în ceea ce privește travaliul cu copilul interior − cartea ei s-a publicat în SUA acum 31 de ani! Iar de atunci a intrat în top 5 cei mai apreciați autori de profil“. Iar despre Terapia imago adaugă că reprezintă cel mai complex text care s-a scris vreodată despre dinamica relațiilor de cuplu. „Partea și mai interesantă este că soții Hendrix-Hunt au integrat în viziunile lor noțiuni de fizică cuantică – această știință care ne invită să pășim într-o nouă dimensiune a percepției și înțelegerii umane“.

Dacă nu ați fost în sală, puteți accesa câteva imagini din înregistrarea online, iar dacă v-am stârnit pofta de lectură, ambele cărți sunt disponibile cu o reducere, în librăria online a Paginii de Psihologie.

Evenimentul a fost susținut de partenerii noștri: Eon și Delgaz Grid.

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0