Pe data de 7 iunie, sala mare de la Teatrul Elisabeta a găzduit o nouă seară despre psihoterapie, avându-i pe scenă pe jurnalista Andreea Brașovean, în calitate de moderator, Florentina Niculescu și Gáspár György, în calitate de psihoterapeuți, și Oana Moraru, în calitate de expert în educație. Spre încântarea participanților, evenimentul a debutat cu o scenă dintr-o piesă de teatru care evidențiază cât de complexe pot deveni relațiile atunci când nu primim iubire.
Cu toate acestea, adevăratele vedete ale serii au fost cele două cărți recent publicate la Editura Pagina de Psihologie: Acceptă iubirea, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, și Eliberați de durere, de Peter Levine și Maggie Phillips.
Deși evenimentul poate fi numit o dublă lansare de carte, adevărul este că întreaga energie care s-a creat, prezența invitaților din domeniul psihoterapiei și al educație au făcut ca seara să capete magnitudinea unei discuții pline de profunzime și de relevanță. Mai ales pentru mintea omului modern și complexitatea ce o presupune navigarea relațiilor din zilele noastre.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Ce este durerea
Oricât de mult ne-am dori să o evităm sau să o ținem la distanță, cei trei invitați au căzut de acord asupra faptului că durerea este parte integrată din condiția umană. Iar respingerea acesteia duce la suferință. Durerea poate fi percepută și drept liantul care conectează umanitatea, ne stârnește empatia și de încurajează să facem ceva pentru vindecare și eliberare. Așa cum reiese și din paginile semnate de dr. Levine și dr. Phillips, durerea este de trei feluri – fizică, emoțională și posttraumatică – iar prezența acesteia indică faptul că am fost răniți sau că suntem bolnavi. Chiar dacă poate părea surprinzător pentru unii dintre noi, realitatea ne arată că adevărata eliberare de durere nu poate ocoli întâlnirea cu senzațiile acesteia. Vindecarea profundă este cea care pornește de la nivelul corpului în sus. Iar pentru a ne convinge corpul să se elibereze de durere, primul pas este să învățăm să comunicăm cu acesta, astfel încât să avem un parteneriat de vindecare și colaborare.
De ce ne este greu să acceptă iubirea
Aceasta a fost cea de-a doua întrebare la care invitații au căutat răspunsuri. Evident că explicațiile ne-au întors înapoi în copilărie; la acele momente în care nevoile noastre de conectare și de siguranță nu au fost îndeplinite. Iar asta a lăsat urme în tiparul nostru de relaționare. Experiențele timpurii de viață sunt stocate în memoria noastră implicită. Și de acolo ne pot influența credințele, deciziile, alegerile și comportamentele în care ne implicăm. O astfel de convingere ar putea să se bazeze pe credința că nu suntem vrednici de iubire, deoarece aceasta nu a venit ușor în timpul copilăriei noastre. Iar realitatea neplăcută este reprezentată de faptul că tiparul timpuriu de relaționare ajunge să definească dinamica vieții de cuplu de la vârsta adultă. De aceea, putem avea dificultăți când vine vorba să acceptăm iubirea în viața noastră.
Pentru a urmă întreaga conversație, vă invităm să accesați înregistrarea video de mai jos. Iar pentru a aprofunda subiectul, vă recomandăm să lecturați cele două cărți, care se află la reducere: Acceptă iubirea și Eliberați de durere.
O seară despre psihoterapie, la teatru este un eveniment marca Pagina de Psihologie, organizat de Mozaic media și susținut de E.ON și DelGaz Grid.
Citește și: