Skip to content

Luna aceasta este ziua mea. Și nu, nu scriu acest articol ca să te rog să-mi faci vreun cadou sau vreo urare, ci pentru că este luna în care mă gândesc mai mult la mine, îmi reevaluez viața, deciziile și gândurile. Este luna în care încerc să mă gândesc mai puțin la ceilalți. Nu-mi iese mereu, motiv pentru care am decis să scriu și să te întreb: tu cum ai grijă de tine?

Se vorbește mult despre grijă de sine, stimă de sine, iubire de sine, găsești pe internet o grămadă de definiții, de diferențe și de sugestii despre cum ar trebui să te iubești mai mult.

Uneori, toată grija aceasta de sine poate fi foarte obositoare. Ți se spune să petreci timp cu tine, să faci băi lungi și relaxante, să-ți aprinzi lumânări parfumate, să faci sport, să mănânci sănătos, să mergi la SPA, să stai în natură, iar lista poate continua. Dar oare toate lucrurile acestea te ajută, cu adevărat, să te simți mai bine? Să te iubești mai mult? Să-ți placă de tine?

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Te poți privi în oglindă măcar un minut fără să judeci ceva la tine? Să nu te critici și să nu ți se pară că ar trebui să mai slăbești sau nu să vrei să schimbi ceva la tine?

Grija de sine, de la nivel comportamental la nivel emoțional

Sigur că încurajez toate comportamentele sănătoase și nu încerc să spun că degeaba mergi la sală sau petreci timp în natură, toate acestea sunt minunate și absolut recomandate. Ceea ce vreau să spun este că provocarea poate fi să treci toată această grijă de sine de la nivel comportamental, la nivel emoțional. Să ajungi să te uiți la tine fără judecată și fără critică. Nu-i bai dacă nu-ți iese mereu: nici mie nu-mi iese!

Vin des în cabinetul meu oameni care-mi înșiră o sumedenie de activități pe care le fac, dar care se întreabă ce le lipsește, de ce anume au nevoie să se simtă împliniți.

Și mi-ar plăcea să pot face o listă care să te ajute, să pot numi acest articol „10 pași către iubirea de sine“, însă, realist vorbind, nimeni nu-ți poate spune ce ai de făcut cu exactitate. Te pot ghida, îți pot da sugestii, însă răspunsurile se află în/la tine.

Iubirea de sine este un proces

Cred că iubirea de sine este un concept care se învață și se aplică personalizat, că poate fi definită, însă nu exhaustiv, reprezentând, de fapt, un proces. Fiecare etapă a vieții vine cu definițiile și cu particularitățile ei, și te adaptezi la ele ca atare, cu înțelegere și răbdare de sine.

℗PUBLICITATE



Nu te poți iubi dacă nu te placi, și nu poți să te placi fără să ai răbdare să te cunoști. Și nu, nu poți să te cunoști dacă nu trăiești, dacă nu experimentezi și dacă nu iei decizii. Nu există rețete ale succesului și nici ghiduri pentru o viață perfectă.

Încerci, eșuezi, reușești, greșești și uneori o iei de la capăt, iar iubirea de sine ar trebui să fie vocea care-ți spune că e în regulă, că e firesc și că nu mereu lucrurile merg lin și ușor.

Blândețea ar trebui să stea la baza iubirii de sine și acceptarea propriului parcurs, indiferent de vocile care-ți spun că nu faci bine. Nu spun să mergi orbește, fără să te uiți în stânga sau în dreapta, ci doar să lași loc și pentru vocea ta. Întâi de toate, să-ți acorzi ție încredere că poți, că știi, iar dacă nu știi, să-ți dai timp să înveți, să afli, să cercetezi.

Să-ți promiți că vei avea încredere în tine, că îți vei face timp pentru odihnă, atunci când vei avea nevoie și că vei fi primul care te înțelege. Să ai răbdare cu tine, să te judeci mai puțin și să crezi mai mult că ești pe drumul tău, așa cum este el, cu suișuri și coborâșuri, cu bine și cu greu, cu mult și cu puțin.

Să-ți acorzi mai mult timp și să te privești mai mult cu iubire și înțelegere. Fii tu primul care-ți întinde o mână de ajutor și vei vedea că vor apărea și altele.

Să nu uiți niciodată că nu ești singur, ci te ai pe tine.


Citește și:

Alina Elena Nițu, psiholog clinician și terapeut cognitiv-comportamental, își iubește meseria și crede cu tărie în procesul terapeutic și în puterea oamenilor de a-și trăi viața așa cum doresc. Este empatică, respinge etichetele, apreciază acceptarea și consideră că oamenii pot învăța unii de la alții, dacă își doresc acest lucru. Îi place să scrie, iubește natura și conversațiile.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0