fbpx
skip to Main Content
Online Schooling, în Vreme De COVID-19. Cum Putem Continua Educația Copiilor și Ce Putem Face, Pentru Ca Aceștia Să-și Continue Procesul Educațional

Perioada prin care trecem acum cu toții ne forțează să căutăm cele mai bune soluții, astfel încât să minimizăm pierderile pe care le avem de suferit, noi și familia noastră, din cauza virusului chinezesc. Iar când vorbim despre pierderi, în acest capitol intră și educația copiilor noștri. Protejarea lor de COVID-19 este mai importantă decât orice altceva. Totuși, în mod cert, mulți dintre noi (părinți, îngrijitori și educatori) se gândesc la cum anume am putea să păstrăm legătura dintre copii, școală și educație.

Ce facem, dacă școlile sunt închise pentru o perioadă de timp?

Evident că educația nu poate sta pe loc. Copiii au nevoie de continuitatea procesului de învățare. Dar ce facem, atunci când se află la distanță de profesorii lor? Această sincopă își are soluția la un click distanță, adică în mediul online, după cum ne spun tot mai des experții în educație și specialiștii în sănătate.

Școlile care au în dotare computere personale pentru fiecare elev, putem spune, au rezolvat această problemă, deoarece trecerea în modul online este extrem de simplă. Giganții tehnologiilor deja s-au gândit la alternative, dar acestea erau până acum folosite mai mult ca activități complementare. Google, de exemplu, a dezvoltat platforma Google Classroom, care este una dintre cele mai complexe clase virtuale.

Dacă școala în care copilul dv. învață implementează acest sistem (în România, existând mai multe școli ce utilizează această platformă), putem afirma că este ca și cum elevul ar merge la școală zilnic, doar că… virtual. Profesorii pot interacționa cu elevii prim multiple căi: audio, video sau prin mesaje.

Fiecare profesor poate crea clase virtuale, în care să-i invite pe elevi și pe adulții care-i îngrijesc. Elevii pot primi diverse sarcini, fișe individuale de lucru, proiecte – pe care trebuie să le rezolve și apoi să le retrimită profesorului.

Google Classroom permite crearea unor clase virtuale pentru fiecare materie, astfel încât informațiile să fie ușor de regăsit și simplu de gestionat. Cadrul didactic corectează temele și testele, după care le poate retrimite sub forma unui feedback sau cu intenția de a fi refăcute de către elevi.

Deoarece sistemul educațional este gândit pentru a avea în vedere structura elev–școală–familie, părinții sunt și ei implicați în acest schimb de informații, fiind astfel notificați la fiecare sarcină dată elevilor sau atunci când aceștia nu predau la timp o temă.

De asemenea, Kinderpedia oferă cont gratuit instituțiilor publice de învățământ până la sfârșitul acestui an școlar.

Interacțiunea cu elevii se poate realiza prin diverse platforme, cum ar fi: transmisii live pe platforme social media sau chiar o comunicare prin clasicul e-mail.

Cum îi putem sprijini pe copii?

În calitate de părinți, putem ajuta elevul punându-i la dispoziție un device cu acces la internet, iar mai departe sarcina lui poate consta în urmărirea activității online și în participarea pe platforma pe care se lucrează. De asemenea, este bine să discutăm cu copilul despre această situație, să-i explicăm de ce s-a ajuns la aceste decizii și care sunt așteptările pe care le avem de la el.

℗PUBLICITATE


Toate aceste discuții vor reduce anxietatea produsă de lipsa unei interacțiuni cu colegii și profesorii. Specialiștii în psihologie și sănătate relațională vă recomandă să petreceți acest timp de autoizolare cu copilul și, împreună, să vă cunoașteți mai bine, să povestiți despre tot ceea ce, până acum, iureșul cotidian v-a împiedicat, să desenați împreună, să cântați ori să vizionați un documentar sau un film artistic. Cu siguranță, toate aceste acțiuni vor conta: ne vom simți mai puțin stresați și vom cultiva conexiunea dintre noi și cei mai dragi nouă!

Ca părinte, pot apela și la activități complementare, pentru a suplini lipsa participării copilului la anumite cluburi sau activități after school?

Foarte multe platforme educaționale (și nu numai) oferă acces gratuit la întreg pachetul informațional. Astfel, copilul dv. (în funcție de pasiunile pe care le are) poate alege dintr-o gama variată de conținut.

Kahoot.com este o platformă bazată pe jocul educațional. Se pot alege nenumărate quizz-uri structurate pe multiple concepte, pe care copilul le va parcurge cu mare plăcere. Dacă doriți, puteți să vă creați propriile competiții.

ClassDojo este o platformă ce permite conectarea profesorilor, a elevilor și a părinților, pentru a crea grupuri de studiu.

Moodle o platforme de e-learning bazată pe open source. Cu puțin efort, copiii își pot crea propriile jocuri video.

Pentru părinții care stau cu copiii acasă:

• NASA pune la dispoziție un website dedicat în întregime copiilor (puzzle-uri, cărți de colorat, labirinturi, jocuri educative și altele) accesând site-ul.
• Puteți vizita un muzeu virtual, fără să vă deplasați. O listă a muzeelor din România, cu tururi virtuale și imagini panoramice, se poate accesa oricând.
• Pentru cei pasionați de geografie, se pot accesa jocuri pentru învățarea mai ușoară a acestei materii, accesând adresa geogra.ro.
• Dacă v-a părăsit orice inspirație, un site util, cu nenumărate idei de activități creative pentru copii, care sunt distractive și ușor de pus în practică, este creatissimo.ro.

Orice activitate vom alege să facem – fie că este online, fie în viața reală – reprezintă o alegere bună, deoarece va contribui la dezvoltarea copilului și la depășirea cu bine a acestei perioade, care ne perturbă rutina zilnică. Acum putem valorifica tehnologia cu adevărat și o putem folosi în favoarea noastră, pentru a ne compensa pierderile.

Vă dorim răbdare și încredere în faptul că totul va fi bine. Iar până când vom scăpa de COVID-19… Rămâi în siguranță! Rămâi acasă!

Cosmin Tuduran

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Back To Top
×Close search
Caută