Skip to content

Suntem obișnuiți să privim sănătatea în alb și negru, un întrerupător închis sau deschis, o valoare absolută, măsurată în boală sau absența sa. În realitate, statusul corpului nostru poate fi comparat mai precis cu o rotiță care reglează intensitatea, un punct mobil pe o lungă axă, ale cărei extremități sunt, într-adevăr, sănătatea și boala. De-a lungul vieții, o sumă de obiceiuri ne deplasează pe această axă, explicând astfel impactul stilului de viață asupra longevității, precum și influența asupra calității vieții.

Iată opt dintre obiceiurile care ne pot aduce mai aproape de extremitatea sănătății.

Trezește-te cu soarele!

Cronobiologia este un domeniu la început de drum, care promite să ne ajute să revenim cât mai aproape de „setările din fabrică“ ale corpului uman.

Organismul omenesc nu funcționează la fel în fiecare moment al zilei. Dimpotrivă: există intervale optime pentru fiecare tip de activitate − efort fizic, intelectual, alimentație, mișcare șamd. Astfel, ritmul naturii ne oferă o matriță pentru setarea ritmului intern și obținerea celor mai bune rezultate pentru activitățile mai sus menționate. Suntem, pare-se, proiectați să fim activi pe lumină și să ne odihnim când soarele apune. Prin urmare, orice abatere de la acest ritm reduce din potențialul maxim al corpului uman.

Mănâncă un mic dejun bogat în proteine

Alimentul nu este doar calorie, ci și informație. Consumând un mic dejun predominant proteic, corpul primește mesajul că urmează o zi activă, pentru care trebuie să își mobilizeze toate resursele și să producă energie.

Asigură-ți o alimentație completă

De zeci de ani, în lumea nutriției, se caută un vinovat suprem: mai întâi au fost blamate grăsimile, mai apoi carbohidrații, fructele, proteina animală. Și lista poate continua. În zilele noastre, lumea medicală a ajuns la un consens: avem nevoie de toate, de fiecare macro, micro și fitonutrient disponibil în alimente, pentru că fiecare joacă un rol bine definit în buna funcționare a corpului uman.

℗PUBLICITATE



Mănâncă mai curat

Mâncarea procesată nu e doar „bombă de calorii“. Ea alterează mecanismele corpului de foame/sațietate. Probabil că între aceste mecanisme cel mai cunoscut este cuplul grelină-leptină: primul este un hormon situat în stomac și responsabil cu senzația de foame, iar al doilea e localizat în țesutul gras, guvernant al stării de sațietate. Potentiatorii de gust, de tipul monoglutamatului de sodiu, alterează modul în care grelina transmite senzația de foame și, implicit, mesajul de sațietate al leptinei. Ca atare, apar foamea nenaturală și apetitul pentru alimente calorice, cu gust puternic, intens procesate.

Profită de fitonutrienți

Culoarea din lumea vegetală este dată de fitonutrienti, componente cu multiple beneficii pentru corp, de la efectul antioxidant și antiinflamator și până la protecția împotriva cancerului. Pentru a ne asigura că avem suficiente asemenea componente în alimentație, suntem încurajați să consumăm zilnic între 9 și 13 porții de legume și fructe, target ușor de atins dacă luăm în calcul că o simplă salată aperitiv conține cam 2-3 porții de legume.

Introdu probioticele în meniu

Fermenții sunt probioticele naturii, o sursă indispensabilă de microorganisme benefice pentru buna funcționare a intestinului uman și nu numai. Îi găsim în iaurt și kefir, murături în saramură, pâine cu maia, socată și must, precum și în alimente atipice pentru cultura noastră, precum kombucha și kimchi.

Îmbrățișează credințe care susțin obiceiurile sănătoase

Nu e nimic rău în puțină joacă: să-ți dai voie să crezi în ceea ce te ajută să implementezi și să menții un obicei sănătos poate fi asul în mânecă, de care ai nevoie pentru succesul pe termen lung.

De exemplu, hara hachi este un ritual provenit din confucianism, care presupune alimentarea până la sațietate parțială (aproximativ 80%). Este popular în Okinawa, o zonă de pe mapamond cu o densitate de centenari neobișnuit de mare. Poate fi un instrument util în controlul porțiilor și te ajută să mănânci conștient − componente esențiale ale stilului de viață sănătos.

Dormi 7-8 ore pe noapte

Dacă somnul ar fi un medicament, probabil că ar fi cel mai puternic drog inventat vreodată.  Nimic altceva nu te pune pe picioare mai bine și mai repede decât o noapte de somn odihnitor. În egală măsură, lipsa acestuia poate avea efecte devastatoare pentru organism. Specialiștii ne încurajează să dormim 7-8 ore în fiecare noapte și să încercăm să ne băgăm în pat înainte de ora 23:00.

Oana Trifu Bulzan este medic geriatru și specialist în schimbarea stilului de viață. Este absolventă a Facultății de Medicină Generală UMF Carol Davila, promoția 2008, precum și a cursului Food and Nutrition în Health and Wellbeing, la Harvard Extension School. În perioada 2020-2021, a urmat cursurile Institutului de Medicină Funcțională și a dobândit titulatura de coach în medicină funcțională, acreditat FMCA. Promovează implementarea obiceiurilor alimentare în detrimentul dietelor, echilibrarea microbiotei, pentru obținerea stării optime de sănătate, mișcarea body positivity și flexitarianismul.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0