Skip to content

Dezideratul de la care pornim? De-a lungul întregii vieți, sănătatea relațiilor noastre ne protejează atât sănătatea fizică, cât și pe cea mintală, conform unui studiu longitudinal efectuat în cadrul Universității Harvard de echipa coordonată de Robert Waldinger și publicat în 2015 (mai multe despre rezultatele acestui studiu poți afla din cartea Despre viața bună și cum s-o trăim).

Iar această informație este un game changer, căci încă din Antichitate și până în prezent, sănătatea mintală era văzută simplist, luând în considerare un singur factor: prezența sau absența „nebuniei“, la fel cum sănătatea era văzută ca prezența sau absența bolii. Nu ești bolnav? Ești bine! Nu te apasă nimic „pe suflet“? Ești bine!

Consider că era simplist, deoarece izola persoana de toți ceilalți, nu lua în considerare faptul că oamenii sunt ființe gregare și se conectează (sau nu) unii cu ceilalți, iar calitatea acestor conectări, interacțiuni este determinantă atât pentru sănătatea corpului, cât și pentru sănătatea minții.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


În cartea De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?, dr. Julie Smith ne spune că, atunci când vine vorba de a trăi o viață fericită, calitatea relațiilor bate orice: bani, faimă, clasă socială, gene și toate lucrurile pentru care ni se spune să luptăm (educație, carieră etc.).

Dar cum ajungem să construim relații sănătoase? Cum jonglăm cu toate aceste elemente? În Mindsight, Triunghiul Stării de Bine este răspunsul. Fiecare unghi reprezintă un element: Creierul, Mintea, și Relațiile. Însă fiecare element trebuie văzut și ca rezultatul conjuncției celorlalte două elemente, în final toate trei fiind doar „trei fațete ale aceleiași realități“.

Una dintre clientele mele nu suferă de nicio boală diagnosticată medical, nu are fiziologic niciun simptom, însă are în îngrijire un copil de abia doi ani, a reînceput serviciul de curând, nu are foarte multă susținere din partea partenerului – care pare că nu este nici el în cea mai bună stare psihologică, nu are alte sisteme de suport, astfel că nu are cum să-și prioritizeze și nevoile ei. În consecință, din Triunghiul Stării de Bine ce are nevoie să reașeze este unghiul relațiilor – cu corpul său, cu partenerul etc.

O altă clientă are o relație echilibrată cu partenerul său, dar acesta este adesea plecat pe perioade lungi, și o relație apropiată cu fiica și cu nepoata sa. Din nefericire, are însă o boală cronică și astfel, din cauza unui dezechilibru la nivelul Creierului (a se citi corpului), s-au dezvoltat tot felul de gânduri și credințe care nu o ajută să aibă o viață împlinită. Unghiul asupra căruia are ea nevoie să lucreze este Mintea. Și astfel, în fiecare caz în parte, putem destul de repede să aflăm de unde vine dezechilibrul.

℗PUBLICITATE



Ecuația complexă creier–minte–relații, văzută ca un triunghi echilateral

Primul unghi este reprezentat de Creier. Ce este creierul în această ecuație? Pentru mine, teoria evoluționistă reprezintă modul practic cel mai util în care ne putem raporta la funcțiile sale. „Creierul triun“, cum i se mai spune, este privit ca având trei nivele de operare: (1) trunchiul cerebral, care se ocupă de procesele automate: respirație, clipit, bătăile inimi, legătura cu restul sistemului nervos și implicit cu procesele din restul întregului corp; (2) sistemul limbic, care se ocupă de activarea emoțională și reacțiile de luptă-fugă-îngheț, și (3) sistemul neocortical, care se ocupă de planificare, empatie, creativitate, limbaj, etc. Teoria evoluționistă a fost contestată în anii recenți, prin teoria constructivistă, însă dincolo de valoarea teoretică și perspectiva cercetărilor neuroștiințifice (de necontestat), consider că, în viața de zi cu zi, aceasta din urmă nu ne ajută să ne raportăm cu mai multă ușurință la gândurile și comportamentele noastre.

Astfel, creierul are un impact asupra Minții. Însă, în definiția dată de dr. Daniel J. Siegel, mintea nu este doar rezultatul activității cerebrale, ci sistemul complex încorporat și relațional care reglează fluxul de energie și informație, care se modifică în timp și spațiu. Altfel spus, toate percepțiile noastre moment de moment, visele, dorințele, credințele, concluziile personale trase în urma tuturor evenimentelor noastre de viață compun propria noastră hartă mentală care se modifică de la o zi la alta, de la o oră la alta. Acest proces are loc pe de-o parte în corp (creierul reprezentând oarecum centrul de comandă, și în cadrul Triunghiului, fiind simbolul tuturor aspectelor somatice), dar și în afara lui (adică în relațiile cu ceilalți).

Cel de-al treilea unghi, Relațiile, este și el abordat în Mindsight nu doar din perspectiva relațiilor romantice sau de familie, ci mult mai larg – relația cu sine, cu munca, cu natura, cu comunitățile din care facem parte și cu întregul Univers. În cazul în care o singură interacțiune relațională influențează fluxul de informație, în acest sistem „auto-organizat“ care este Mintea poate apărea dezechilibrul. La fel cum un astfel de dezechilibru poate avea repercusiuni asupra stărilor emoționale „produse“ de Creier.

Prin înțelegerea rolurilor acestor trei elemente în viața noastră, moment de moment, obținem starea de bine. Sau, atunci când observăm un dezechilibru al stării noastre, putem recurge la interacțiunea celor trei unghiuri pentru a vedea ce este nevoie să restabilim. Dar este important să înțelegem că acest proces necesită practică și angajament constant. În plus, fiecare individ are nevoie de o abordare personalizată, adaptată nevoilor și circumstanțelor sale unice. În acest sens, în practica clinică, Triunghiul Stării de Bine este o modalitate simplă de înțelegere a dificultăților clienților.

Terapia sau consilierea individuală nu este însă singura modalitate prin care să readucem echilibrul în viața noastră. Dacă ar fi să ne uităm la cele menționate mai sus, impactul covârșitor din cele trei componente îl are unghiul Relațiilor. Astfel, intervențiile de grup au o eficiență deosebită, multiplicând diversitatea interacțiunilor sociale, motiv pentru care, de câțiva ani, Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie – AMPP și Pagina de Psihologie promovează știința relațiilor, inclusiv prin programul Inteligența Relațională.

Anul acesta lansăm o nouă grupă, pe un format axat pe multe exerciții practice, sub ghidajul unora dintre cei mai cunoscuți terapeuți (Gáspár György, Roxana Nicolau, Cristina Petrescu-Ghenea, Sorina Petrică, Cornelia Paraipan și subsemnata). Dacă crezi că și tu mai ai de învățat cum să navighezi în relațiile tale, te așteptăm să te înscrii! Vei găsi formularul aici.


Citește și:

Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%