Pare că, de la începutul anului, ritmul vieții este unul accelerat, mai accelerat decât l-am simțit vreodată, și toată lumea aleargă după succes și productivitate, inclusiv eu. În acest vârtej, anxietatea mea (poate și a ta – a clienților mei cu siguranță!) are tendința să crească. Contextul social și politic nu este unul care să ajute și să aducă liniște, doar ne îndreptăm spre un proces electoral care va continua să dezbine… Astfel că mi se pare un moment important pentru a ne căuta „fericirea“. Poate te gândești că „lumea arde și Nora, se piaptănă…“. Dar nu e așa! Știința ne arată că fericirea este un antidot bun pentru anxietate, iar eu cred că ar trebui să facem apel la ea în această primăvară. Ai să vezi care sunt argumentele mele.
Cum ar putea fi operaționalizată fericirea eudaimonică?
Fericirea este una dintre cele mai căutate experiențe umane, însă modul în care o definim și o urmărim ne poate influența semnificativ calitatea vieții. În timp ce fericirea hedonică se axează pe plăcere și evitarea disconfortului, fericirea eudaimonică implică trăirea unei vieți cu sens, cultivarea creșterii personale și contribuția la binele comun. În materie de fericire, cel mai îndrăgit cercetător al momentului pentru mine este dr. Emma Seppala. În cartea sa, The happiness track, autoarea a reușit să identifice factorii fericirii eudaimonice, printre care și:
- Succesul nu aduce automat fericirea, așa cum cred mulți. Și anume că trebuie să muncească din greu, să se sacrifice pentru a avea succes și abia apoi va veni și fericirea. De fapt, fericirea duce la succes, nu invers.
- Empatia și conectarea cu ceilalți sunt esențiale. Relațiile sociale puternice contribuie la fericire și la succes pe termen lung, mai mult decât realizările individuale.
- Autocritica dăunează, autocompasiunea ajută. O atitudine blândă față de sine crește motivația și rezistența la eșecuri, spre deosebire de autocritica dură, care scade încrederea în sine.
- Recunoștința și optimismul creează un ciclu pozitiv. Practicarea recunoștinței și cultivarea unei perspective pozitive îmbunătățesc sănătatea mintală și succesul profesional.
Adică fix ceea ce susține și mindsight!
Un instrument esențial pentru atingerea acestui tip de fericire este mindsight, capacitatea de a ne observa și înțelege propria minte, dar și pe a celorlalți, și întreaga abordare dezvoltată de Daniel J. Siegel în jurul acestei capacități. Mindsight este strâns legat de factorii studiați de dr. Emma Seppala, susținând patru dimensiuni fundamentale ale fericirii eudaimonice: acceptarea greșelilor, integrarea sinelui, contribuția la binele comun și cultivarea speranței.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
- Greșeala ca profesor, nu ca dușman
O mentalitate rigidă față de greșeli te poate duce la stres cronic și la o frică paralizantă de eșec. Prin intermediul mindsight, înveți să privești greșelile cu curiozitate și să le transformi în oportunități de învățare.
Studiile menționate de dr. Seppala indică faptul că practicarea autocompasiunii, „o abordare care recunoaște și învață din eșecuri“, este asociată cu o mai mare reziliență și o scădere a anxietății legate de performanță. Astfel, în loc să te critici, ai putea privi fiecare eșec ca pe un pas necesar în procesul de dezvoltare personală. Întreabă-te: „Ce pot învăța din asta?“. Poți de asemenea, reformula eșecurile. Privește fiecare greșeală ca pe o lecție valoroasă în drumul către creșterea personală.
- Integrarea sinelui: cheia unei vieți împlinite
Fericirea eudaimonică pornește dintr-o profunzime interioară, din capacitatea de a integra toate părțile sinelui „atât cele luminoase, cât și cele întunecate“. Mindsight ne permite să ne recunoaștem atât calitățile, cât și vulnerabilitățile, fără a le judeca.
Cercetările Emmei Seppala arată că autoacceptarea este un element esențial pentru bunăstare. Persoanele care-și acceptă autenticitatea au tendința de a avea relații interpersonale mai bune, niveluri mai scăzute de anxietate și o satisfacție generală mai mare în viață. Așa că-mi vine să te întreb: „Ce te împiedică să accepți toate aspectele ființei tale?“. Până ajungi la un răspuns final, îți sugerez să practici meditația specifică mindsight, numită Roata Conștientizării, care-ți va permite să devii mai conștient(ă) de gândurile și emoțiile tale.
- The Greater Good. EuNoi: conexiunea care vindecă
Odată ce vei internaliza fericirea din integrarea sinelui, vei descoperi că eudaimonismul nu este doar o experiență individuală, ci este profund interconectată cu relațiile tale. Conectarea socială este cel mai puternic predictor al unei vieți împlinite și sănătoase (așa-numitul „studiu Harvard“), mai mult decât factorii materiali.
Mindsight te va ajuta să-ți dezvolți empatia și să-ți înțelegi mai bine emoțiile, facilitând astfel relațiile autentice și sprijinul reciproc. Prin implicarea în activități care contribuie la binele comun (fie că este vorba de voluntariat, mentorat sau simple gesturi de compasiune), te simți parte integrantă dintr-un întreg și, implicit, mai fericit(ă). EuNoi înseamnă că Eu a fost integrat în Noi. Această integrare nu înseamnă că am fuzionat, ci că înțeleg că sunt mai „mare“ dacă, fără să-mi pierd identitatea, sunt parte dintr-un Noi care nu presupune să mă pierd pe mine. Una dintre cele mai comune greșeli de reprezentare este că, dacă în timpul acestei vieți, sunt eu, și sunt în acest corp finit, aș face bine „să am cât mai multe jucării posibile, să câștig cât mai multe puncte posibile și să acumulez cât mai multe bunuri posibile înainte să mor. Aceste posesiuni materiale sunt, din păcate, greșit înțelese ca fiind semnul desăvârșirii pe calea fericirii“ (Siegel, 2012)“.
- Speranța: o alegere conștientă
Într-o lume dominată de negativism și incertitudine, mindsight vine cu posibilitatea de a cultiva speranța. Deși mintea umană este predispusă să acorde mai multă atenție amenințărilor (fenomenul de negativity bias), practicile de recunoștință și autoreflecție ne pot ajuta să rescriem aceste tipare.
Dr. Seppala menționează în carte studii care demonstrează că indivizii optimiști și plini de speranță au sisteme imunitare mai robuste și sunt mai rezistenți în fața adversităților. Această atitudine nu numai că reduce stresul, dar te motivează să te și implici activ în propriul proces de dezvoltare. Te invit astfel să-ți crești și tu speranța, reformulând gândurile negative de tipul „nu voi reuși niciodată“ în „încă n-am reușit, oare ce pot face diferit?“. Voi menționa (și în acest articol) jurnalul de recunoștință, chiar și cu riscul că devin plictisitoare.
Pe scurt, fericirea autentică e un proces continuu de conștientizare, creștere și conectare. Prin aplicarea celor patru principii de mai sus, poți construi o viață plină de sens și satisfacție profundă. Această abordare nu ne promite eliminarea suferinței (ca să nu zic alte cuvinte mai dureroase, precum „război“ sau „suveranism“), ci ne oferă instrumentele necesare pentru a naviga prin viață cu claritate, compasiune și reziliență, apropiindu-ne tot mai mult de idealul fericirii eudaimonice.
Citește și: