Skip to content

În februarie 2014, participând la un atelier pe tema relației de cuplu desfășurat într-o librărie bucureșteană, mi s-a lipit de mână cartea Parentaj sensibil și inteligent a lui Daniel J. Siegel. La acea vreme, nu știam nimic despre acest autor, titlul nu mă atrăgea deloc, dar cealaltă opțiune era și mai puțin atrăgătoare, fiind o carte despre creșterea băieților (eu am doar fete).

Am cumpărat cartea (în ideea că oricum am acest „prost“ obicei de a cumpăra cărți pe care nu le citesc neapărat) și, din acel moment, viața mea a luat-o razna (în sens bun!). 

Nu doar că am citit-o: am devorat-o cu o foame și o poftă care, după ce termini, te lasă și mai flămând! Pe măsură ce citeam, am făcut adnotări cu creionul, legături cu diverse alte informații pe care le aveam la acel moment, mi-am notat într-un carnețel referințe bibliografice, întrebări și, după cele trei zile în care am citit-o, mi-am mai comandat încă trei cărți în engleză ale autorului, și astfel a încolțit în mintea mea gândul unei certificări la Institutul Mindsight.

Acum, la distanță de zece ani plini și rotunzi, îți lansez această invitație de a explora concepte și instrumente din abordarea mindsight, în cadrul rubricii #OpțiuneaMindsight, pe care o vei putea citi bilunar aici, pe platforma Pagina de Psihologie, în speranța că o să reușesc să-ți induc și ție din pasiunea mea pentru această abordare complexă, dar mai ales pentru a-ți oferi oportunitatea de a pune în practică și de a simți îndeaproape consecințele ei benefice.

Să vorbim despre sincronicități

O să spui că nu există nicio legătură de cauzalitate între primul eveniment și cel de-al doilea, și poate că ai dreptate, însă aici apare dilema sincronicității – acel fenomen, imposibil de testat științific, prin care mintea noastră leagă sau consideră ca întrepătrunse două experiențe separate între ele.

Cei care cred, ca și mine, în sincronicități vor spune poate că evenimentul A a dus la A1, care a dus la A2, care a dus la A3 și care, din aproape în aproape, a dus la evenimentul B. Dar vezi tu, pentru mine e un pic mai mult de atât, este despre OPȚIUNI! Cu siguranță, mulți alți factori (finalizarea certificării de trainer în abordarea mindsight, licența în psihologie, formările de bază și cele continue, masteratul în psihologie) au contribuit, însă decizia de a lansa acum această rubrică ține de o trăire lăuntrică, inexplicabilă, de a acționa.

℗PUBLICITATEIdeea rubricii a apărut acum mai bine de un an, însă „nu simțeam“ că e momentul! Mă entuziasmasem și atunci de dorința de a da mai departe din bogăția experiențelor mindsight, însă ceva mă reținea. Până când mi-am dat seama, la începutul acestui an, că se împlinesc zece ani de la primul meu contact cu mindsight!

Îmi bubuie mintea de idei de proiecte, le văd pe toate ca pe niște opțiuni, însă nu toate se materializează. În numerologie, 10 este asociat cu încheierea unui ciclu, celebrarea faptului că munca asiduă este recompensată, și un început nou, marcat de creștere personală și infinite posibilități. Și iată, chiar dacă nu se număra printre prioritățile mele pe 2024, această rubrică este cel mai frumos mod în care aș putea să încununez tot parcursul, deschizând noi orizonturi.

Mindsight: infinite posibilități pe care mintea poate învăța să le vadă

Mindsight se referă atât la capacitatea umană înnăscută (abilitatea) de a analiza procesele mentale (proprii și ale altora) – în traducere literală „abilitatea de a vedea mintea“, cât și la setul de aptitudini formate prin experiență sau practică în a ne folosi această abilitate. Altfel spus, cât de eficienți suntem. Din perspectiva acestei definiții, practicile mindsight sunt o modalitate revoluționară de creștere a inteligenței emoționale și sociale, care ne conferă o claritate mai mare asupra vieții noastre interioare și a relațiilor cu ceilalți, fie ei părinții, copiii, partenerii, colegii, prietenii, membrii comunității sau întreg mapamondul.

Poate este prima dată când auzi de mindsight, sau de Daniel Siegel. Poate că ai mai auzit, dar nu a fost de interes la momentul acela. Poate te-a atras o carte, dar ți s-a părut complicată (unele dintre cărțile lui sunt foarte greu de digerat, dacă n-ai niște noțiuni prealabile, adică nu ți-ai făcut încălzirea mușchilor înainte de a alerga maratonul). Înotăm zilnic într-o mare de opțiuni, așa că poate te întrebi de ce mindsight?

  • În primul rând, într-o lume în care mai degrabă funcționăm pe pilot automat, mindsight oferă un moment de „pauză“ – un moment suspendat în curgerea timpului, în care doar să te observi, să fii mai degrabă decât să faci, să reflectezi. Lucrul acesta poate fi obținut prin tehnicile preluate din mindfulness pe care voi încerca să le prezint cât mai pe larg, într-un mod ușor de aplicat, exercițiul specific fiind Roata Conștientizării;
  • Apoi, din acest areal al observării, putem decide cum să acționăm. Ideea care m-a atras în primă instanță la mindsight a fost promisiunea că mă va transforma din „reactivă în reflexivă“. Și s-a întâmplat când am înțeles că nu există o singură legătură cauză-efect, ci că în permanență este deschis în fața noastră un vast teritoriu de posibilități, nimic nu este predeterminat și, prin ceea ce optez să fac sau să nu fac, pot schimba rezultatul. Pe acest palier, mindsight aduce și ideea din fizica cuantică potrivit căreia „tot ceea ce cunoaștem într-un anumit moment nu este tot ceea ce poate fi cunoscut“;
  • De asemenea, o parte consistentă din mindsight este neurobiologia – schimbând modul în care fac lucrurile, prin experiențe repetate, ajung să-mi schimb arhitectura cerebrală. Faptul că am înțeles cum funcționează diversele arii cerebrale și că nu suntem „predeterminați“, a venit la pachet cu o mare libertate și ușurare. Vei afla din articolele viitoare cum poți crește integrarea funcțiilor cerebrale în nouă domenii, cum ar fi: integrarea temporală trecut-prezent-viitor; integrarea memoriei implicite și explicite; integrarea procesărilor bilaterale – emisfera dreaptă și stângă; integrarea emoționalului cu raționalul;
  • În final, marele câștig pe care ni-l aduce mindsight este componenta relațională. Nu suntem un sistem izolat, o rotiță de sine stătătoare, ci operăm în legătură cu alții, ceea ce înseamnă că nu doar ceilalți mă pot influența, ci și eu o pot face, ca parte din EuNoi (Eu+Noi). Cum pot să mă integrez, păstrându-mi gradul de diferențiere și unicitate, cum pot să mă eliberez de o simbioză nesănătoasă sau de o independență exacerbată, disfuncțională, cum pot implementa limite care să mă facă parte a unui întreg?

Dacă și tu crezi în sincronicități, te invit să urmărești articolele și să pui în aplicare instrumentele sau recomandările, dar mai ales să împărtășești cu comunitatea Paginii de Psihologie schimbările pe care le vei experimenta. Iar dacă nu crezi în sincronicități, îți lansez provocarea de a rămâne alături de mine în călătoria pe care o pregătesc prin intermediul acestor articole și să descoperi perspectiva mindsight și neurobiologia interpersonală (IPNB). Următoarele teme vor fi: alegerea, puterea lui împreună și puterea de a fi prezent, dar m-aș bucura și dacă mi-ai lăsa un comentariu cu subiecte de interes pentru tine.


Citește și:

Nora Neghină este președinte și membru fondator al Asociației Mindsight România și expert în modelul de neurobiologie interpersonală dezvoltat de dr. Daniel J. Siegel.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0