fbpx
skip to Main Content

Este unul dintre cei mai respectați, dar și relaxați nutriționiști, care nu apreciază că pentru un trup și o minte sănătoasă este necesar să ne privăm de hrană, ci să ne alimentăm corespunzător, fără a apela la „artificii“ nutritive. Deschisă și onestă, optimistă și încrezătoare, din această toamnă o regăsim în grila PRO TV cu o „pastilă“ de sănătate, în cadrul emisiunii #DoctorDeBine, difuzată în fiecare zi de duminică, de la ora 10, dar și în cadrul știrilor matinale. Doamnelor și domnilor, ne face o deosebită plăcere să o aducem în fața dumneavoastră, în cadrul interviului de pe paginadepsihologie.ro, pe dr. Mihaela Bilic.

„Doctor de bine“ este noua emisiune pe care o veți prezenta în cadrul Știrilor ProTV; care este formatul emisiunii și la ce să se aștepte telespectatorii? 

„Doctor de bine“ va fi mai mult decât o emisiune, va fi un concept media prin care ne propunem să facem educație, prevenție și, mai ales, informare corectă, prin știri optimiste despre sănătate și nutriție. Ne propunem să hrănim oamenii cu BUN, ca lor să le fie BINE!

Va exista o emisiune mai lungă în weekend, duminica dimineața, de la 10:00, cu rubrici de sănătate și LifeStyle, iar în fiecare zi vom avea o pastilă de sănătate în cadrul știrilor matinale. În felul acesta, vom reuși să fim prezenți în casele românilor aproape zilnic cu reportaje, știri, noutăți, dar și explicații – vrem să facem medicina accesibilă oricui.

Prin ce va fi diferit formatul „Doctor de bine“ față de vechiul „Ce se întâmplă, doctore?“

Dacă până acum emisiunile medicale se bazau pe un prezentator și diferiți invitați, de această dată eu voi îndeplini un rol mai complex: voi fi expertul în nutriție care aduce informații de ultimă oră și demontează miturile alimentare, voi fi jurnalistul care chestionează specialiștii din lumea medicală, voi fi reporterul care merge pe teren și descoperă pentru telespectatori culisele industriei alimentare, voi fi cercetătorul care probează și testează ultimele tendințe legate de sănătate și stare de bine. Îmi doresc să reîmprietenesc românii cu mâncarea și să le fiu călăuză către un stil de viață sănătos.

Cât de importante sunt acest gen de programe TV pentru a educa populația României cu privire la protejarea sănătății?

Într-o țară în care nu avem programe de educație la nivel național, oamenii își culeg informațiile din mass-media, iar televiziunea este principalul instrument de popularizare și pentru știință, și pentru divertisment. Dacă educația se face prin intermediul televizorului, atunci este de datoria mea ca medic să mă implic și să am grijă ca informațiile transmise să fie corecte. Și unde pot să fac mai bine asta decât în echipa Știrilor ProTV! Aș vrea ca emisiunea „Doctor de bine“ să devină o referință și oamenii să spună cu adevărat: „știu de la Știrile ProTV!“

În emisiune veți aborda și tema vaccinării împotriva COVID-19? 

Atâta vreme cât amenințarea COVID face parte din viețile noastre, cu siguranță că subiectul va fi abordat și explicat în emisiunea noastră. Virusul este o realitate și trebuie să învățăm să trăim cu el, să ne ferim de el și să ne continuăm viața și după el.

Sunteți un medic de succes, un autor de bestselleruri, influencer în social media și un om pasionat de televiziune; cu care dintre aceste roluri vă este cel mai greu, unde simțiți că este cea mai mare provocarea? 

Cu siguranță că provocarea de a face parte din echipa Știrilor ProTV este cea mai mare de până acum. De-a lungul vieții, nu am dus lipsă de provocări. Când am ales să devin medic nutriționist a fost o provocare, pentru că la începutul anilor 2000 nu vorbea nimeni despre asta. Tot o provocare a fost și când am decis să fiu scriitoare, tocmai pentru că îmi doream să ajung în cât mai multe case de români, așa cum activitatea medicală nu mi-ar fi permis niciodată. Rețelele de socializare au constituit o provocare grea pentru o persoană ca mine, care preferă contactul direct cu oamenii, nu realitatea virtuală – însă s-a dovedit că și acolo este un public care are nevoie de sfaturile mele și pe care am încercat să-l mulțumesc și să-l „hrănesc“. Cred că sunt pregătită pentru provocarea supremă, știu că împreună cu ProTV îmi voi îndeplini visul de a intra cu adevărat în casele tuturor românilor – cu bun și bine!

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATEPe conturile de social media ați pornit diferite campanii de promovarea stilului alimentar conștient; care sunt cele mai periculoase trei obiceiuri alimentare ale românilor? 

Cantitatea mare de mâncare și porțiile generoase sunt de departe un defect al nostru, al românilor, care am crescut știind că abundența alimentară este un semn de dragoste și de prosperitate. Este timpul să conștientizăm că multă mâncare înseamnă obezitate. Punct. 

O altă greșeală este faptul că nu avem disciplină și nici reguli, nu există un program de masă și, ca urmare, fiecare mănâncă cât vrea și când vrea – obicei ce duce, din nou, la supraconsum. Iar cireașa de pe tort este că ronțăim între mese produse ultra-procesate, dulci și sărate – nu pentru că ne este foame, ci pentru că nu avem educație emoțională și confundăm tristețea sau plictiseala cu foamea.

Deseori amintiți despre faptul că micul dejun nu este obligatoriu la adulți. Cum arată designul alimentar al unei persoane care este cu adevărat atentă la ce, cât și când mănâncă? 

Nu există reguli unanim valabile, dieta unui individ este un lucru extrem de personal, care depinde de genetica, silueta, metabolismul și stilul de viață al fiecărui om în parte. Unii sunt matinali și activi în prima parte a zilei, pe când alții au eficiență abia după prânz – prin urmare, și alimentația trebuie să fie ajustată după acest ritm. 

Ceea ce unii numesc gustare, pentru alții este o masă în toată regulă, prin urmare dimensiunea porției variază de la om la om, iar bugetul caloric este departe de a fi extensibil, ajustabil sau influențabil. 

Nici măcar eu, ca medic nutriționist, nu pot impune din exterior un anumit meniu. Ce pot face este să ajut o persoană să-și educe comportamentul alimentar, să mănânce cu simțurile, să facă curățenie în obiceiurile de consum și să învețe care sunt prietenii siluetei. Însă răspunderea pentru ceea ce băgăm în gură este exclusiv a noastră și nu există produse „bune“ și produse „rele“, totul ține de cantitate!

Dacă ar fi să descrieți cina ideală, ce ar conține aceasta? 

Ideală pentru simțuri ar fi o porție de paste sau pizza, pentru că tot ce este făinos și plin de grăsime ne place la nebunie [râde]. Ideală pentru siluetă ar fi o porție de proteine (carne sau pește) și multe legume – carnea are calorii negative și obligă metabolismul să consume calorii, iar legumele sunt pline de apă, fibre, vitamine și minerale. Deci ne protejăm și sănătatea, și silueta mâncând.

Un mesaj pentru telespectatorii care abia așteaptă să vă revadă pe micul ecran.

Orice problemă ați avea, soluția nu o veți găsi în frigider. Însă vă promit că împreună cu „Doctor de bine“ o să vă fie mai ușor!


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0