Skip to content

Una dintre peliculele TV lansate în a doua parte a lui 2022 este miniseria americană Pacientul, care prezintă relația terapeutică dintre un client care suferă de o formă rară de tulburare obsesiv compulsivă și un psihoterapeut evreu, care de curând și-a pierdut soția. Cele zece episoade scurte, de aproximativ câte o jumătate de oră fiecare, prezintă în detaliu modul în care evoluează terapia care-i stârnește specialistului cele mai greu de imaginat experiențe profesionale, iar clientul este trecut printr-o diversitate de tehnici și strategii psihologice.

Pentru oricine a trecut vreodată printr-un cabinet de psihoterapie sau a citit vreo carte de dezvoltare personală, s-ar putea să fie interesant de văzut tehnicile clasice și dintr-o altă perspectivă. Fie că ne referim la dialogul autentic dintre doi membri dintr-o familie – tipic psihoterapiei relaționale; la revizitarea copilăriei – specifică psihanalizei; la tehnica expunerii – obișnuită în terapiile cognitiv-comportamentale; la confruntarea empatică – din terapia centrată pe compasiune sau la căutarea sensului, toate acestea se regăsesc în serialul care ajunge să ne stârnească atenția și să ne captiveze în totalitate mintea.

Pentru practicienii care activează în domeniul psihoterapiei, pot reprezenta o reală atracție și conversațiile dintre terapeutul care întruchipează unul dintre cele două personaje principale și psihoterapeutul acestuia. Conversațiile dintre cei doi sunt spectaculoase și adesea alunecă de la dialogul tipic ședințe de terapie, la cel care definește mai cu seamă o relație de supervizare.

Din multitudinea de elemente psihologice integrate se evidențiază mai cu seamă importanța relațiilor și identificarea sensului. Aceste elemente de construire a semnificației personale sunt atât de bine evidențiate, încât în film este citat, de mai multe ori, inclusiv regretatul Viktor Frankl, cel care astăzi este considerat drept părintele logoterapiei.

Clientul sau terapeutul: cine se vindecă și cine este vindecătorul?

Așa cum se întâmplă și în viața reală, terapia clientului ajunge să trezească problemele nelucrate ale terapeutului. Drept urmare, în unele episoade este interesant de surprins cine are parte de mai mult insight psihologic, clientul per se sau vindecătorul acestuia. Terapeutul, rămas văduv, are o relație nu tocmai ușoară cu cei doi copii adulți, față de care manifestă dificultăți în ceea ce privește acceptarea. Iar relația terapeutică îl ajută pe apreciatul și renumitul dr. Alan Strauss (interpretat de Steve Carell) să realizeze cât de mult își disprețuiește fiul, în ciuda convingerii sale conștiente că este un tată suficient de bun. Și cât de mult suferă, încă, din cauza unui doliu care îi schimbă complet existența.

℗PUBLICITATESerialul aduce în plan conștient mai multe fenomene psihologice: mama care-și acceptă fiul fără consecințe, femeia care, măcinată de respingerile sociale, ajunge să dezvolte o formă de cancer, fiul care ajunge să-și înțeleagă tatăl abia după ce devine și el părinte sau tatăl care lasă traumele sale moștenire generațiilor viitoare. Prin urmare, este greu să privești fără să te identifici, sub o anumită formă, cu ceva din ceea ce prezintă acest thriller psihologic.

O poveste apropiată de realitate, dar, totuși, ficțiune

Dacă nu v-am stârnit suficient de mult interesul, merită punctat și faptul că vorbim despre o terapie care se desfășoară în condiții atipice. Deoarece clientul Sam (interpretat cu măiestrie de către Domhnall Gleeson) își răpește terapeutul. De ce ar face un client o asemenea grozăvie? Ei bine, după cum am punctat la început, acesta suferă de o tulburare obsesiv compulsivă mai rară, respectiv, obsesia de a-i pedepsi pe oamenii care greșesc și compulsia de a-i ucide. În esență, vorbim despre un ucigaș în serie, care-și aduce terapeutul în subsolul propriei case, pentru a se asigura că acesta îi va aplica cel mai bun tratament posibil.

Pelicula are un final, poate, așteptat, în ciuda faptului că te ține cu sufletul la gură de la primul și până la ultimul minut. Suspansul se ia de mână cu scenariul tipic pentru un thriller și caruselul de emoții ajunge să alunge orice urmă de plictiseală sau de previzibil.

În România, serialul este disponibil pe platforma Disney+. Și în ciuda faptului că pe IMDB are doar un scor de 7, merită văzut, fără nicio îndoială.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0