În școala generală am studiat sinonimele. Știam că sunt cuvinte care au același sens. Mai târziu, mi-am dat seama că nu ne putem limita doar la sensuri singulare, că putem înțelege diferit anumite cuvinte prin prisma mediului în care am crescut, a zonei din care venim, a istoricului nostru familial și generațional și a multor alte elemente. DEX-ul ne oferă claritate pentru a înțelege ce înseamnă anumite cuvinte, oferindu-ne o explicație pe larg a lor.
Puterea cuvântului
Multe domenii se bazează pe concret, pe claritate, pe înțelegerea unitară a unor concepte.
Nu putem contesta faptul că sunt unele lucruri pe care le înțelegem la fel pentru ca societate să funcționeze. Sunt concepte care au suferit modificări și în urma evoluției foarte rapide a vieții. Unele au fost uitate, altele reformulate, altele au apărut ca urmare a schimbării.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cuvântul are puterea de a nu putea fi luat înapoi. Odată enunțat, el creează efecte. Se vorbește despre importanța comunicării, însă ea n-ar trebui să însemne doar emiterea unor cuvinte aranjate în fraze. Înainte de toate, trebuie să te asiguri că ai proprietatea termenilor și că este asemănătoare cu cea a interlocutorului tău. Este dificil când doi oameni vorbesc limbi diferite: doar tonul vocii, mimica și gesturile pot fi un indicator, însă ele nu relevă mereu exactitate.
În formarea mea, am fost învățată că dihotomia, gândirea de tip „alb-negru“, „totul sau nimic“ este o „distorsiune cognitivă“, adică un gând exagerat, irațional, o convingere ce apare automat. Nu există rău fără bine și nici invers, însă cred că putem fi de acord că există anumite aspecte care sunt bune pentru noi și altele care ne pot face rău, fără să contestăm. Putem alege să vedem partea bună sau rea, în funcție de personalitatea noastră, de gândirea pe care o avem, însă cred că lipsa judecății asupra unor oameni sau aspecte nu ar trebui să devină egală cu lipsa discernământului.
Judecată sau discernământ?
Poți vedea pe cineva pe stradă, îmbrăcat într-un un palton roz și poți spune că e urât și de prost gust. Poți judeca persoana respectivă că nu are gusturi bune sau poți discerne pentru tine că nu îți place și că nu vei alege un astfel de obiect vestimentar.
Echilibrul nu ar trebui să însemne doar că nu ai păreri contrare, că ești de acord cu toți și toate, că oricine poate să-ți facă ce vrea, pentru că tu nu judeci. Echilibrul ar trebui să însemne că vezi, auzi, te informezi, discerni și alegi pentru tine, în funcție de ce concluzii tragi.
Sunt anumite păreri care ți-au fost influențate? Sigur că da, ai fi naiv(ă) să crezi că ești mereu obiectiv(ă), că totul e clar pentru tine mereu și că există un singur adevăr general valabil, și anume al tău. Există manipulare, există metode prin care niște oameni care înțeleg comportamentul uman pot genera valuri de aderare la păreri și opinii create artificial. Există manipulare și din partea unora care nu știu ce fac, dar care o fac nativ. Clar sunt și oameni care nu vor să manipuleze pe nimeni.
Am ajuns să trăim într-o lume în care ne scindăm foarte ușor? Sau așa a fost dintotdeauna, doar că, acum, accesul la informație a facilitat anumite fenomene sociale?
Echilibrul pe rețelele de socializare
Trăim vremuri în care accesul la informație și la emiterea ei a devenit ceva banal. Este mai ușor să dai un click decât să cobori la magazinul din colț să iei o pâine. Este sau nu acesta un lucru benefic pentru societate? Nu știm (deocamdată), dar este o situație de fapt. Lucrurile se întâmplă în jurul nostru cu o rapiditate covârșitoare, încât simțim că timpul nu mai are timp. Este mai ușor să criticăm decât să înțelegem, pentru că trebuie să luăm rapid decizia dacă suntem sau nu de acord. Deși multe dintre deciziile noastre ar trebui să presupună un timp de gândire, de informare și de sens. Ascultăm doar ca să răspundem, nu și ca să înțelegem. Luăm decizii mânați de emoții puternice, create artificial, de niște contexte bine gândite înainte. Luăm decizii fără discernământ, pentru că nu avem timp să ne informăm, dar avem timp să consumăm frenetic rețele sociale, să mergem la cumpărături, deși nu avem neapărat nevoie, și să ne certăm. Dar nu avem timp să ne informăm pentru a lua decizii pentru viitorul nostru. Ne lăsăm ușor purtați de mrejele dulci ale unor cuvinte bine alese, ale unor imagini drăguțe, ale unor cifre magice, ale sentimentelor de apartenență și acceptare. Ne lăsăm seduși ușor, căzând în capcane de miere.
Să nu uităm că ziua are tot 24 de ore, depinde de noi cum alegem să le petrecem.
Citește și: