Skip to content

Acum câteva zile, am mers la farmacia mea favorită din Cotroceni și am observat că doamna era, cumva, altfel decât de obicei. Pentru că ne știm de câtva timp, am îndrăznit s-o întreb ce s-a întâmplat și dacă pot ajuta. Mi-a răspuns cu vorbe pe care le aud tot mai des, în ultimele luni, la cunoștințele mele: „M-a obosit mult lipsa socializării.“ I-am zis că simt la fel.

Dacă ar fi să te întreb cum s-au schimbat relațiile tale în ultimul an, la care te gândești mai întâi? Pandemia de COVID-19 a avut efecte clare și ireversibile asupra relațiilor din viața noastră, inclusiv asupra celor întâmplătoare, la care nu ne gândim întotdeauna: barista de la cafeneaua preferată, librarul, patiserul, cosmeticiana etc.

Rețelele noastre profesionale și personale s-au diminuat cu aproape 16%

Familia, prietenii apropiați, partenerii romantici, importanța relațiilor cu aceștia, pentru binele nostru, este indubitabilă. Cu toate acestea, relațiile întâmplătoare, denumite „legături slabe“, în 1973, de sociologul Mark S. Granovetter, sunt, fără îndoială, la fel de semnificative. Relațiile pasive ne îmbunătățesc starea de bine, ne cresc nivelul de oxitocină, bucuria.

„Există anumite lucruri de care avem nevoie social. Este important să avem aceste conexiuni tranzitorii, fie că este vorba de librarul preferat sau de cineva cu care obișnuiești să te vezi zi de zi; să mergi la magazinul alimentar, la cafenea, la brutărie. A nu avea parte de aceste conexiuni, de atâtea luni, are cu adevărat un impact enorm!“, spunea, într-un interviu recent, terapeuta americană Veronda Bellamy. 

Faptul că unii vorbesc despre relațiile întâmplătoare ca despre o terapie neoficială de susținere a binelui personal le conferă și mai multă putere. 

Cercetările recente arată că rețelele noastre profesionale și personale s-au micșorat cu aproape 16%, sau cu peste 200 de persoane, în timpul pandemiei. Contracția rețelei are unele dezavantaje grave, precum:

  • poate îngreuna găsirea unui loc de muncă;
  • poate împiedica progresul în carieră și poate face mai dificilă promovarea; 
  • pentru companii, poate duce la mai puțină creativitate și la mai multă gândire de grup; 
  • persoanele cu mai puține conexiuni la locul de muncă au un sentiment de apartenență scăzut și sunt mai puțin susceptibile de a se identifica cu organizația.

Să ne îndreptăm atenția spre ceva și mai intim: atingerea

„Atingerea este cel mai puternic semnal de siguranță al comunității“, spune Steve Cole, psihiatru și om de știință bio-comportamental, la Universitatea din California, Los Angeles.

℗PUBLICITATE



Da, am avut șansa de-a putea continua să lucrăm de acasă și de-a rămâne conectați cu prietenii și cu familia prin Zoom, Skype etc., dar aceste interacțiuni virtuale nu vor înlocui niciodată starea pe care o avem fiind cu cei dragi în persoană.

„Când suntem singuri și izolați, trunchiul nostru cerebral recunoaște că, dintr-o dată, suntem într-un spațiu nesigur și vine cu o grămadă de răspunsuri de stres“, spune Cole. „Există tot felul de lucruri în mediul nostru social în funcție de care calculăm că suntem fie în siguranță, fie în nesiguranță. Vă puteți gândi la atingerea fizică, la atingerea de susținere, afectuoasă, ca la cel mai fundamental semnal că sunteți cu cineva căruia îi pasă de voi; e un semnal esențial pentru siguranță și bine.“

Stresul, care, pentru mulți dintre noi, a crescut considerabil în timpul pandemiei, poate inunda corpul cu hormoni, cum ar fi cortizolul și adrenalina, ca parte a răspunsului de tip luptă sau fugă. Acumulându-se în timp, hormonii de stres pot duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și niveluri crescute de anxietate.

Atingerea acționează ca o vitamină de susținere a tuturor proceselor fiziologice extrem de importante pentru a ne menține sănătoși. Sentimentul de siguranță care vine odată cu ținutul de mâini sau cu îmbrățișarea generează o cascadă de modificări fizice și biochimice în corp și în creier, care pot contracara răspunsul de luptă sau fugă, stimulând receptorii de presiune sub piele. Acești receptori trimit apoi semnale electrice către nervul vag, o autostradă a sistemului nervos, cu artere ce duc aproape spre fiecare organ al corpului, și o linie directă în trunchiul cerebral, care reglează automat respirația, tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Cinci obiceiuri importante pentru a ne satisface nevoia de conectare

Până când ne vom putea îmbrățișa cu oamenii dragi, așa cum eram obișnuiți, pentru întreținerea unor relații sănătoase putem:

  • să alocăm mai mult timp conexiunii cu prietenii și familia;
  • să fim prezenți: să fim cu adevărat atenți la ceilalți oameni din viața noastră;
  • să ascultăm cu adevărat ce spun ceilalți și să încercăm să-i înțelegem și să ne concentrăm pe nevoile lor din acel moment;
  • să ne lăsăm ascultați, împărtășind sincer modul în care ne simțim și permițându-ne să fim ascultați și susținuți de ceilalți;
  • să recunoaștem relațiile nesănătoase, pentru că asta ne poate ajuta să mergem mai departe și să găsim soluții.

Nu știm exact momentul în care se va încheia criza de COVID-19, dar, pentru a trece mai ușor prin asta, cu toții trebuie să vorbim, să ascultăm și să ne îngrijim unii pe alții și pe noi înșine, bazându-ne pe ceea ce ne aduce împreună și pe ceea ce vrem să vedem în lumea din prezent și din viitor.

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, Gabriela a colaborat îndeaproape cu oameni și echipe din întreaga lume. Este autoarea cărții „VUCA² – Accesează Puterea Din Tine“, cartea și sistemul de carduri bazate pe conceptul ei unic de a trăi într-o lume plină de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0