Adolescența este una dintre cele mai frumoase și provocatoare etape din călătoria numită viață. Se desfășoară cu aproximație între 12 și 24 de ani și este considerată de către toate culturile drept o perioadă plină de provocări atât pentru adolescenți, cât și pentru adulții care le sunt alături.
Deoarece vorbim despre o perioadă din viață care poate fi extrem de solicitantă, ne-am gândit să vorbim chiar cu adolescenții despre ce trăiesc ei la modul cel mai serios și despre care sunt adevăratele lor nevoi, viziuni și păreri cu privire la relația cu sine și cu ceilalți.
Cum ai descrie în cinci cuvinte adolescența?
Alexia Eram: Dezvoltare, libertate, dramatizări, bucurie, probleme.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Codrin Nane: Copilărie, maturitate, libertate, responsabilitate, prietenie.
Miruna Dumitriu: Foarte simplu: grea, frumoasă, unică, schimbătoare, aventuroasă.
Mario Fresh: Intrigă, libertate, fericire, distracție, nebunie.
Ilona Năstase: Confuzie, râsete, amintiri, prietenie, descoperire.
Maya Sorian: Nesiguranță, vulnerabilitate, fericire, dependență, creativitate.
Care este partea cea mai frumoasă a vieții tale în acest moment? Dar cea mai complicată?
Miruna Dumitriu: În acest moment, cea mai frumoasă parte a vieții mele este faptul că mă bucur de mai multă libertate, că pot petrece mai mult timp cu prietenii mei, pot merge singură la școală… Iar cea mai complicată, faptul că părinții au rămas la fel de grijulii și uneori se comportă cu mine de parcă aș mai avea încă 5 ani.
Maya Sorian: Cea mai frumoasă parte a vieții mele este că sunt în mod constant înconjurată de oameni care mă iubesc și îmi vor binele. Cea mai complicată este că, deși sunt înconjurată de oamenii aceștia, de multe ori nu îmi pot exprima sentimentele fără ca ele să fie tratate ca o „fază de adolescenți“.
Mario Fresh: Cea mai frumoasă parte a vieții mele acum este faptul că sunt lipsit de griji și de lucruri cu adevărat grele, iar cea mai complicată nu o prea simt, deoarece mă consider un „adolescent calculat” și încerc să găsesc rezolvare la orice.
Alexia Eram: Cea mai frumoasă parte a vieții mele acum este relația mea amoroasă. Și cea mai complicată este relația cu părinții privind școala.
Ilona Năstase: Cred că cel mai frumos aspect al vieții mele acum și, implicit, al adolescenței, este senzația de libertate, faptul că simt că, dintre toate drumurile pe care pot să le urmez și dintre toate alegerile pe care le am de făcut, pot decide eu și numai eu – lucru care este, din alt punct de vedere, și cea mai complicată parte. Sunt responsabilă de deciziile pe care le iau și de căile pe care aleg să le urmez, iar dacă acestea se dovedesc în timp a nu fi fost cele mai bune, singura vinovată sunt eu. Cea mai complicată parte este responsabilitatea care vine odată cu vârsta.
Codrin Nane: Cel mai bun lucru – sunt liber să mă bucur de viață. Cel mai rău – înveți să te aștepți la orice de la oricine.
Ce limite a trebuit să le pui părinților pentru a nu-ți invada viața?
Ilona Năstase: Părintele face parte din viața unui adolescent, indiferent dacă acesta este sau nu de acord. Viața unui adolescent este ca o invazie continuă a părinților, așa că de ce să nu încercăm să facem invazia asta mai prietenoasă și să negociem eficient, într-o conversație deschisă, în loc să trântim niște reguli?
Codrin Nane: Mama nu putea să-mi dea mai multă libertate, și pentru asta o iubesc, avem o relație frumoasă și e mereu binevenită să dea un telefon sau să mă viziteze, oriunde aș fi.
Maya Sorian: Limitele nu ar trebui să fie mari. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe. Singurul mod în care ei să nu îmi invadeze viața, să fie respectul reciproc și faptul că nici eu nu invadez viața lor.
Mario Fresh: Nu văd o limită anume pentru comunicarea dintre copii și părinți… am fost crescut de mic să vorbesc orice subiect mai delicat cu ai mei, fără nicio ezitare, deoarece orice sfat de la un adult este bine primit…
Miruna Dumitriu: Pentru a impune limite mă ajută tehnologia din ziua de astăzi: telefonul se poate deschide doar cu amprenta degetului meu, deși uneori trebuie să îl deblochez pentru ca părinții să mai arunce câte o privire. Ori laptop-ul, căruia i-am pus o parola grea, cât mai grea posibil. Cât despre jurnal, la început îl țineam la vedere. Acum l-am ascuns într-un loc știut doar de mine. Asta nu înseamnă că nu vorbesc în continuare foarte mult cu părinții mei.
Alexia Eram: Pur și simplu tu alegi ce dorești să le spui părințiilor, evident că ar trebui să le spunem cât mai multe ca să ne poată ajuta și ei, dar totul are o limită și unele lucruri nu trebuie să se le afle. Tu îți pui limitele.
Dacă părinții de adolescenți ar fi deschiși la sfaturi, ce anume le-ai spune?
Maya Sorian: Fiți buni și deschiși cu voi înșivă. De multe ori, vă învinovățiți pentru deciziile noastre și nu e adevărat. Noi ne dorim acum să începem să ne luăm viața în propriile mâini și avem siguranță dacă știm că sunteți acolo să ne ajutați să nu sărim în cap. Dar ne dorim să ne învățați cum să sărim, nu cum să stăm pe margine și să îi vedem pe alții sărind. Așa ne și țineți aproape.
Codrin Nane: Lăsați copiii să evolueze, căci singuri se vor întoarce la voi pentru sfaturi. Așa puteți repara orice relație stricată. Nu le mai invadați viața. Lăsați-i să guste libertatea, căci așa vor învăța importanța familiei. Aveți încredere în copiii voștri, dar fără să pară că nu vă pasă de ei. Sunați-i să vedeți pe unde sunt, ce fac, cu cine sunt, dar nu mai mult de 1-2 telefoane pe zi.
Ilona Năstase: Le-aș spune că adolescenții sunt schimbători și că, în ciuda faptului că, de cele mai multe ori, suntem siguri pe noi și capabili să facem lucruri de unii singuri, uneori avem nevoie de un părinte care să ne sfătuiască sau care să ne consoleze. Părinți, nu renunțați la copiii din noi odată ce ne autoproclamăm independența, dar nu ne tratați ca și cum am fi incapabili să înțelegem lumea și cursul ei! Fiți sprijinul nostru, nu piedica noastră! Înțelegeți că noi suntem mari, dar asta nu înseamnă că nu mai avem nevoie să ne iubiți ca și cum am fi mici!
Miruna Dumitriu: Dacă aș putea, le-aș spune părinților să nu se mai îngrijoreze atât de mult, deoarece am crescut și, în multe situații, ne putem descurca și singuri. Le-aș mai spune să acorde mai mult timp discuțiilor cu noi, să ne înțeleagă și – cel mai important – că nu ne place să fim judecați.
Mario Fresh: Un sfat de la un adolescent către un părinte de adolescent este să își înțeleagă copilul, să îi asculte părerile, să nu îl oblige la un lucru anume, fiindcă fiecare are punctul lui de vedere și trebuie ascultat.
Alexia Eram: Să își lase copilul liber, cu limite evident dar să fie liber. Și să comunice mult cu el, cred că este foarte importantă comunicarea.
Care crezi că este mesajul cel mai important despre adolescență care ar trebui să fie cunoscut de către toți cei care se află în această etapă a vieții?
Mario Fresh: Adolescența este dificilă… ești în căutarea personalității, nu te înțelegi nici pe tine însuți. Dar cu toții avem noroc că e o perioadă scurtă și că suntem înțeleși și ajutați de cele mai multe ori de către cei din jurul nostru.
Codrin Nane: Nu vă fie frică să aveți încredere în oameni. Nu vă fie frică să iubiți. Nu vă fie frică să aveți încredere în părinți, orice s-ar întâmpla. Nu fiți supărați dacă vă luați șuturi în fund și nu purtați pică. Ce învățați acum, cu asta rămâneți până conștientizați alte adevăruri, deci nu vă fie frică să acceptați că puteți să fiți fericiți și să trăiți bine. Toți merităm să ne bucurăm de viață. Nu există excepții. Asta trebuie să o știm cu toții. Nu avem de ce să ne fie frică. Întotdeauna priviți spre viitor când aveți o perioada grea și gândiți-vă de ce vreți să ajungeți acolo. Și, cu imaginea succesului în minte, veți învinge orice dificultăți.
Alexia Eram: Adolescența este o etapă a vieții în care înveți foarte multe despre viață. Nu te lăsa influențat de alții în această perioadă, bucură-te de ea și încearcă să faci cât mai multe lucruri ca să îți dai seama care poate fi viitorul tau.
Miruna Dumitriu: Cred că toți adolescenții ar trebui să știe că se află în a doua cea mai frumoasă etapă a vieții, după copilărie. Acum ne putem distra așa cum nu am mai făcut-o vreodată. Însă, trebuie să știm că este și etapa în care părinții, deși nu mai par, sunt cei mai buni prieteni ai noștri. Nu trebuie să ne speriem, deoarece am auzit că trece repede. Trebuie să ne fie teamă doar de faptul că vom crește.
Ilona Năstase: Îmi vine să glumesc și să spun: acneea trece! Dar mesajul pe care aș vrea să îl transmit de fapt este că adolescența este perioada în care descoperim, studiem, învățăm din greșeli. Este perioada în care simțim cel mai mult: iubire, furie, ură, înțelegere, milă, drag, curiozitate. Este perioada în care prindem aripi și începem să zburăm, iar dacă nu există nimeni care să ne învețe cum, măcar să avem grijă să nu ne taie nimeni aripile.
Maya Sorian: Etapa asta a vieții te va face mai puternic. Să nu îți fie frică să greșești și să trăiești experiențe noi. Experimentează, trăiește și nu uita că părinții tăi sunt acolo ca să te ajute, nu ca să te încurce. Amintește-le și lor asta. Uneori, uită. Fii bun cu cei din jur, dar mai ales cu tine.