Skip to content

Fiindcă suntem în luna în care celebrăm importanța femeii – cu toate rolurile pe care aceasta le are – și pentru că suntem profund recunoscători pentru tot ce ne oferă femeile, am invitat mai mulți bărbați la o discuție despre… ce-și doresc femeile.

Răspunsurile sunt cu atât mai interesante cu cât vin din partea unor bărbați cu experiențe și profesii diferite: bărbați care, prin ceea ce fac, încearcă să descopere și să înțeleagă cât mai bine psihologia femeii. Lectură plăcută și un uriaș „Mulțumim!“ le adresăm tuturor femeilor din România!

Repondenții acestui panel:

• Radu F. Constantinescu este absolvent al Facultății de Litere și autor de carte. Scrie în mod constat pe blogul său radufconstantinescu.ro. Cel mai recent volum al său este intitulat Necenzurat – ediție premium.
Vlad Eftenie este fotograf şi arhitect. E lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ și un pasionat al descoperirii psihologiei umane.
Gáspár György este psiholog clinician și psihoterapeut relațional. E autor de carte și susține discursuri și conferințe despre cultivarea inteligenței relaționale.
Sebastian Lăzăroiu este scriitor, sociolog, politolog și fost consilier prezidențial. Cel mai recent volum semnat de el e romanul psihologic Zilele lui MM.
• Alex Zamfir este blogger și realizator radio. Articolele sale pot fi citite pe celmaibuntata.ro.

Din punct de vedere psihologic, care sunt cele mai importante trei nevoi ale unei femei?

Sebastian Lăzăroiu: Într-o parabolă modernă, o pictoriță se îndrăgostește de un orb. La sfârșitul vieții, ea se consideră o femeie împlinită. Iată ce spune: „Știu că nu eram o femeie frumoasă, dar el îmi spunea în fiecare zi că sunt cea mai frumoasă femeie din lume și era încredințat că așa este. Adeseori, nu eram mulțumită de lucrările mele și el nici nu știa câtă sudoare a curs ca să mă desăvârșesc profesional, dar zi de zi auzeam de la el că picturile mele sunt capodopere. Știa că mă învârt într-o lume nebună, ieșeam de multe ori împreună printre admiratori și colegi, dar el era convins că niciodată nu voi călca strâmb cu un alt bărbat. Și, mai presus de toate, în fiecare noapte, mâinile lui (care țineau locul vederii) mă adorau.“

Vlad Eftenie: Am descoperit în timp nevoia de siguranțăa femeii ca fiind un laitmotiv al existenței ei. Desigur, e o nevoie care poate naște monștri (nevoia de control, gelozia, atașamentul excesiv etc.). Dar printr-o relaționare lucidă și transparență, prin comunicare și un bun antrenament emoțional, această nevoie poate fi gestionată cu succes – atât în plan personal, cât și în societate. Apoi, nevoia de afecțiuneeste esențială. Un flux pozitiv de afecțiune, cu iubire și respect, asigură o viață sănătoasă, atât psihic, cât și fizic. Nevoia de înțelegere și recunoaștere cred căjoacă un rol esențial în calitatea vieții fiecăruia. În mod special pentru o femeie, acestea pot influența în mod decisiv dezvoltarea personală și creșterea încrederii în sine și în propria feminitate.

Radu F. Constantinescu: Nu cred că există „femeia“. Există femei. Diverse, ca amprentele. Nu găsești două la fel! Așa că și cele mai importante nevoi sunt adesea antagonice. Una vrea siguranță, alta aventură și o a treia vrea aventură în condiții de maximă siguranță. Femeia foarte tânără nu seamănă cu ea însăși 10 ani mai târziu și spune „Ce proastă eram!“. După alți 10 de ani, s-ar putea să zică la fel.

Alex Zamfir: Ca nespecialist în psihologie, dar ca bărbat aflat într-o relație cu aceeași femeie de 17 ani, aș spune așa: nevoia de iubire, cea de conectare și cea de validare. Văd că Iulia mea se simte cel mai bine atunci când este iubită, când reușim să ne conectăm și când reușesc să o fac să înțeleagă cât de valoroasă o văd eu, atât personal, cât și profesional.

Gáspár György: De cele mai multe ori, este înțelept să ne uităm la nevoile de bază cu care se naște ființa umană și, aici, cred că diferențele dintre sexe sunt nesemnificative. Fiecare ființă umană are câteva nevoi de bază, care sunt universale: conectare și apartenență; explorare și aventură; unicitate și libertate de exprimare. Mai apoi, în funcție de experiențele timpurii de viață, exprimarea acestor nevoi este puternic particularizată și, din păcate, adesea distorsionată. Multe femei dau uitării aceste nevoi înnăscute și le înlocuiesc cu altele, confecționate artificial sau induse de către societate și cultură.

Ce și-ar dori o femeie să audă, cât mai des, de la bărbatul din viața ei?

Vlad Eftenie: Drept să spun, am văzut pe viu accentuarea nevoii de a auzi. Am replicat atunci că, de spus, se poate spune orice. Am recomandat atenția la gesturi și detalii. Cuvintele pot îmbrăca extrem de frumos un nimic foarte sec. Sigur, cuvântul în sine nu are nicio vină, este un instrument de comunicare extrem de puternic; poate mângâia, încuraja, argumenta, trezi sau adormi. Dar câteodată, cu niște cuvinte bine alese, pompoase și colorate, se poate păcăli ușor. Gesturile, faptele, intuiția… ele nu mint niciodată. Cu siguranță, o femeie își poate dori să audă „Arăți minunat astăzi“,  „Cu ce te pot ajuta?“ sau „Nu-i nimic, totul va fi bine“.

Alex Zamfir: Că, dintre toate femeile cu care ar putea fi acel bărbat, el alege zi de zi să-și petreacă viața alături de ea. E la fel de valabilă și reciproca.

Radu F. Constantinescu: Exagerări. De exemplu: „Scarlett Johansson nu e nimic în comparație cu tine“. Desigur, glumesc. Cred că femeile secolului XXI s-au cam săturat să audă și preferă SĂ VADĂ. Cuvintele s-au tocit. S-au devalorizat. E o inflație de „te iubesc“. Faptele contează mai mult, pentru o femeie deșteaptă.

Gáspár György: Ceea ce nu a auzit în copilărie de la adulții care au îngrijit-o. Iar aici este nevoie să ne asumăm curajul de a descoperi trecutul psihologic al femeii de care ne-am îndrăgostit sau de care suntem atrași. Apoi, cu abilitatea unui fin observator, să identificăm care sunt acele cuvinte pe care, când le aude, femeia pare să prindă viață. Cred că aceasta este responsabilitatea implicită a fiecărui bărbat sau a fiecărei femei care iubește o altă femeie.

Sebastian Lăzăroiu: „Am făcut asta, cu toată priceperea mea, pentru tine.“ „Plănuiesc să facem asta împreună.“ „Ce crezi?“ „Am încredere în tine.“ „Cum pot să te ajut?“ „Treci peste asta, zâmbește!“ „Azi mă simt trist, am nevoie de tine…“ Uneori, poate că vorbele nici nu sunt așa de importante sau, în orice caz, nu au puterea unui gest. O îmbrățișare, o atingere fugară și jucăușă, o strâmbătură veselă, o privire îndrăgostită sau chiar simpla prezență implicată înseamnă mai mult decât tot ce-ar putea să audă.

Care sunt calitățile pe care le apreciază femeile la bărbați?

Alex Zamfir: Mi-ar plăcea să cred că apreciază onestitatea, simțul umorului, siguranța de sine, candoarea, bucuria vieții, independența, dorința de a se descoperi, vulnerabilitatea, forța, capacitatea de a lua decizii. Știu că unele se bat cap în cap, dar cred că e nevoie de fiecare în anumite situații.

Vlad Eftenie: Nu se poate generaliza. Dacă ne referim la impulsurile amigdalei, atracția spre capacitatea de a obține resurse și de a domina alți masculi pot fi trăsături atrăgătoare. În societatea contemporană, se traduc prin calități de antreprenoriat și printr-o oarecare masculinitate brută. Însă pentru cei mai puțin adaptați oglindirii amigdalei, s-a inventat simțul umorului, foarte apreciat în general. Calitatea de a fi un bun ascultător, un bun interlocutor, de a empatiza, de a o susține în treburile casnice, de a fi răbdător și cât mai puțin impulsiv, blândețea, politețea și sinceritatea pot ajunge să fie apreciate, chiar dacă nu rimează toate cu figura paternă, în general contradictorie.

Sebastian Lăzăroiu: Cred că femeile apreciază calitățile care provin din contraste și, în special, din contrastul cu imaginea stereotipă a bărbatului. Bărbații apreciați sunt cei capabili să creeze fisuri în clișee. Fisuri doar, nu crevase! Mici fante, prin care femeia să întrezărească opusul. De pildă, „bărbatul puternic“ e un clișeu, dar bărbatul puternic care lasă femeia iubită să-i vadă micile slăbiciuni, ezitările, copilăriile va fi mai apreciat decât, pur și simplu, „bărbatul în armură“. La fel, „bărbatul rațional, condus de minte“ e un alt clișeu. Un bărbat care lasă să transpară emoții, trăiri autentice, printr-o fisură a cerebralității, va fi mai apreciat. Bărbatul serios, planificat și uneori cam posac e un alt clișeu. Dar un bărbat serios care, uneori, devine spontan și jucăuș e mai apreciat. Nu e nimic magic în contraste. Ceea ce femeia ar trebui să ghicească prin „fisuri“ sunt energiile feminine pe care bărbații și le reprimă. Dincolo de calitățile care apar dintr-un contrast, mai sunt și unele absolute: stabilitatea, prezența conștientă, empatia.

Radu F. Constantinescu: Multe vor un bărbat sigur pe el, un pic mai dur, nu o fetiță cu barbă! Astăzi fetele merg la crossfit, aleargă la ultramaraton, nu mai au nevoie de cineva să le care plasele. Apoi, mai apreciază fidelitatea. Cu cât lumea devine mai libertină, cu atât fidelitatea e mai valoroasă! Și, nu în ultimul rând, virilitatea. Sute de femei mi s-au plâns că bărbații le fac să țipe mai mult de nervi decât de plăcere. În această generație touch screen, am uitat cum trebuie să atingi o femeie. E mai complicat decât cu degetul pe profilul ei de Instagram!

℗PUBLICITATE



Gáspár György: Eu sunt un mare susținător al studiilor de specialitate și îmi place să-mi validez părerile clinice cu ceea ce ne arată știința. Iar la acest capitol, se pare că femeile apreciază bărbații care sunt de încredere, de nădejde; aceia care simultan sunt capabili și de stabilitate și flexibilitate. Femeile se simt bine în prezența bărbaților care știu să fie vii și savurează viața. E important să oferi certitudine și aventură, în același timp. Nu este ușor să fii apreciat de o femeie, dar nici nu spune nimeni că ar trebui să fie ușor! A… și cred că este important ca femeia să fie mândră de bărbatul ei.

Ce preferă femeile, când vine vorba despre intimitate și erotism?

Radu F. Constantinescu: Vrei un răspuns care nu e politically correct, dar e pe bune? Preferă discreția. Bărbatul se efeminează și a luat de la femeie nu doar blugii mulați, ci și prostul obicei de a vorbi prea mult. Cum bărbații rar au inteligență emoțională, ei nu prea știu când să se oprească și povestesc și ce nu s-a întâmplat.

Sebastian Lăzăroiu: Sexualitatea femeilor e mai sofisticată decât cea a bărbaților și asta are, probabil, două cauze: una evolutivă și una structurală. Femeile sunt cele care depozitează și ocrotesc viața, iar din poziția gardianului e firesc ca apropierile fizice să fie privite cu mai multă atenție. Așa încât e de așteptat ca femeii să-i fi crescut mai multe „antene“ decât bărbatului, în procesul evoluției. De aici, și o diversificare mai mare simțurilor la femei față de bărbați, atunci când e vorba de intimitate. Într-o apropiere fizică, la femei toate simțurile se deschid… tactil, olfactiv, vizual, auditiv. E normal, deci, ca femeile să prefere bărbații capabili să transmită semnale pentru toate „antenele“ și, mai presus de toate, care pot trăi emoția momentului împreună cu femeia. Erotismul este, în primul rând, o întâlnire a două tipuri de energie: una, impetuoasă, cuceritoare, cealaltă, sfioasă, răbdătoare. Bărbatul are, la rândul lui, o parte feminină, care ține mai degrabă de registrul tandreței. Femeile, deși intuiesc foarte bine impetuozitatea energiei masculine și o valorizează, preferă să simtă și „un capăt“ din energia feminină a bărbatului, cea care lor le este familiară și le dă siguranță.

Vlad Eftenie: Nu pot generaliza și nu cunosc un răspuns cuprinzător. În cazurile trăite de mine, răbdarea este un factor-cheie, spiritul imaginativ, empatia. Să îl ajuți pe celălalt să se cunoască, să te cunoască, să te cunoști pe tine însuți. Deschiderea este treptată, naturală, firească și nimic nu trebuie forțat. Este important ca ele să nu fie privite ca obiecte fizice consumabile, iar majoritatea bărbaților imaturi fac această greșeală fundamentală. Tot ce e bun începe după acest prag. Senzațiile și trăirile pot ajunge la cer. În spațiul intim, cuplul se sudează, se cunoaște, se echilibrează, energia esențială poate fi atunci ajutată să deschidă partenerii unul către celălalt, prin transformări benefice, care vindecă și transformă. Deschiderea în intimitate poate vindeca răni sufletești mai vechi și poate spori încrederea în sine a partenerilor. Erotismul bine temperat, lucid, poetic, creativ, răbdător aduce cu sine o reală imersiune senzorială cu rol într-o fuziune care conferă conexiunii o consistență.

Alex Zamfir: Conectare, apreciere, validare, joc, preludiu, postludiu, un bărbat sigur pe el și care să știe ce are de făcut.

Gáspár György: Cred că noi, bărbații, avem nevoie să înțelegem odată pentru totdeauna că principalul organ sexual al femeii nu este între picioarele acesteia, ci între urechile ei. Atracția merge mână în mână cu imaginația, iar pentru a stârni imaginația unei femei este uneori suficientă o privire, o vorbă sau adierea vântului care să aducă mai aproape mirosul bărbatului. Femeia preferă poveștile, iar una dintre cele mai frumoase povești este chiar viața bărbatului de care s-a îndrăgostit. Și, în același timp, afrodiziacul miraculos rămâne ascultarea. O femeie care se simte auzită, văzură și simțită de către partenerul ei este deschisă spre a explora profunzimile spațiului erotic, atât personal, cât și relațional.

Ce calități are femeia-lider, în secolul XXI?

Vlad Eftenie: Nu voi vorbi despre clișeul „femeii de succes în afaceri“. Lăudabil, desigur, dar nu suficient, din punctul meu de vedere. Prin calitățile native cu care este înzestrată, femeia este deja mai puternică decât bărbatul. Cel puțin spiritual și fizic. Femeia își poate aduce aminte delicatețea, răbdarea, capacitatea de a vedea tabloul în ansamblu. Faptul că societatea îi impune competitivitate naște probleme în plus, dincolo de cele pe care le are de rezolvat în mod nativ. În cele din urmă, exprimarea feminității cu discreție și armonie, cu stil și echilibru, capacitatea de a exprima iubirea pe care o conține, precum și răbdarea cred eu că sunt calități-cheie în lumea în care trăim acum.

Alex Zamfir: Este conștientă de ea însăși și de valoarea ei. Cred că de aici pleacă toate celelalte. Și sper ca secolul XXI să fie unul al conștientizării de sine, pentru toată lumea.

Sebastian Lăzăroiu: Femeile aduc un suflu nou în leadership-ul modern. E acea dimensiune a compasiunii și a comunității care-i lipsește capitalismului dezvoltat pe baze „masculine“. Leadership-ul nu este doar despre putere și manifestările ei, nu este exclusiv despre competiție și consecințele ei asupra inegalităților sociale. Leadership-ul modern e în aceeași măsură despre „puterea celor fără de putere“ și despre cooperare. Aceasta e contribuția femeilor-lider în secolul XXI. Probleme colective din sfera ecologiei, de exemplu, devin, iată, mai importante pe agenda politică mondială. În același timp, machiavelismul, adică orientarea spre un scop indiferent de mijloace, începe să piardă în ordinea precăderii. Femeia-lider e capabilă să arate că rafinamentul mijloacelor în conducerea colectivităților e la fel de important ca „rațiunea de stat“, ca „scopul suprem“.

Radu F. Constantinescu: Am avut ocazia să lucrez cu multe femei CEO, GM, CFO etc. Au o putere de muncă incredibilă, dar și capacitatea de a munci inteligent. Am remarcat și un time management excelent! Probabil, și experiența de mamă le ajută adesea să înțeleagă că, oricât de mulți bani ai la dispoziție, nu poți cumpăra a 25-a oră.

Gáspár György: Cred că femeia-lider este exact ceea ce secolul XXI are cu adevărat nevoie. De un leadership în care empatia și compasiunea să facă o casă bună împreună cu stabilirea de reguli și consecințe. Eu apreciez mult acele femei care vorbesc suficient de bine limbajul relațiilor, care se bazează pe dovezile validate științific (în munca pe care o desfășoară) și care au un oarecare simț al umorului. Acestea sunt femeile în poziții de leadership care îmi câștigă cel mai ușor încrederea și pe care le admir cu adevărat. Nu sunt un mare fan al femeilor care încearcă să replice modelul tradițional de leadership – cel al autorității ce se impune și pretinde respect. Cred că feminismul este suficient de bine dezvoltat în zilele noastre, așa încât să nu mai fie nevoie de un pseudo-leadership feminin.

Când simt femeile că sunt iubite?

Vlad Eftenie: Depinde de fiecare tipologie și caracter în parte. Unele femei nu știu ce este iubirea, așa că, oricât ar cere sau ar avea, niciodată nu e destul. După ce află o anumită înțelepciune, ele știu că și un zâmbet (un anumit zâmbet, cu un anumit gust și însoțit de o anumită energie) este o dovadă de iubire. Te simți iubit, când îți este reflectată iubirea ca un ecou. Când ești capabil să oferi iubire. Un „mulțumesc“ poate fi un semn de iubire, un gând bun, un compliment, o mângâiere, un gest, o surpriză neașteptată, un sprijin la nevoie. Când amândoi știu că sunt în gândul și în trăirile celuilalt, când știu și simt că se pot baza pe celălalt.

Radu F. Constantinescu: Dragostea femeii nu e ca un act de proprietate. Seamănă mai mult cu o… chirie pe care o plătești în cel mai haotic mod cu putință (e prea rar o dată pe lună, așa că plătești uneori și de zece ori pe zi!!!), în cele trei valute forte: grijă, pasiune și atenție. Mai grav e că, în chirie, se stabilește o scadență și ți se aduce aminte că ești dator. Aici trebuie să-ți dai tu singur seama :))
Știți celebrul „Ce ai?“ „Nimic!“ :)
E complicat? Încă nu. Hold my beer.
Totul se complică și mai mult, pentru că femeia – deși spune că vrea dragoste – de fapt, vrea fericire. Iar pentru asta nu e suficient să beneficieze de grijă, pasiune și atenție. Trebuie să fii tu acela de la care le așteaptă…

Sebastian Lăzăroiu: Femeile simt că sunt iubite, atunci când simt Iubire. Nu e o simplă butadă. Iubirea e dincolo de masculin și feminin și, deci, nu e nici simplă atracție, nici simplu confort. Iubirea e mediul în care simți cum crești, cum devii mai bun, mai înțelept. Se spune că femeile vor să simtă în primul rând că sunt dorite de bărbați, ceea ce poate fi adevărat, dar asta nu e „iubirea însăși“, e doar o fracțiune a ei, un aspect, un simptom. Așadar, simți Iubire atunci când te trezești în fiecare dimineață recunoscător, plin de viață, pregătit pentru orice provocare. Iubirea e dinamică și transformatoare, la rândul ei. Când simți că poți mai mult, că vrei mai mult, că ajungi să-i inspiri pe cei din jur, atunci înseamnă că simți Iubire – pe care nu e neapărat să o primești de undeva, fiindcă iubirea e în tine și iubirea e în primul rând co-creație. „Sunt iubită“ nu înseamnă imediat „Sunt iubită de X sau de Y“, ci poate să însemne „Sunt iubită, pentru că iubesc“.

Alex Zamfir: Oricând reușim să le facem să se simtă așa. Sper că suficient de des.

Gáspár György: Atunci când sunt ascultate cu o atenție conștientă, atunci când sunt privite în ochi, atunci când partenerul sau partenera acesteia are grijă ca visurile ei să devină realitate. Atât femeile, cât și bărbații caută în cuplu să primească iubirea care le-a lipsit în copilărie. Iar una dintre cărămizile de bază e constituită de acceptare și înțelegere. Dovedește-i unei femei că este o prioritate în viața ta și că ești capabil să-i satisfaci nevoile reale, iar ea îți va dărui cea mai valoroasă dintre minunile pământului: iubirea ei, în forma cea mai reală și mai pură.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0