fbpx
skip to Main Content

Fix azi, pe 26 ianuarie, se împlinesc șapte ani de când s-a lansat conceptul Pagina de Psihologie. Totul a pornit din dorința de a face ceva pentru sănătatea relațională a românilor, cu multă timiditate și cu o pagină de Facebook, administrată încă de atunci de către Paul Părăuan. O bună perioadă, am muncit amândoi doar din pasiune și mânați de o puternică ambiție, iar azi am ajuns ca paginadepsihologie.ro să fie considerat un site de referință în domeniul psihologiei relaționale din România.

Pe parcurs, visurile noastre au devenit tot mai mari și am ajuns să ne bucurăm de sprijinul mai multor oameni, care s-au alăturat echipei noastre pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.

În prezent, avem o comunicare online consistentă; programe de formare destinate atât experților, cât și celor dornici de dezvoltare personală și autocunoaștere – organizate prin Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie; o editură prin care aducem mai aproape de cititorii români cărți practice și utile; și o rețea națională de experți în psihoterapia relațională. Împreună cu voi toți, ne place să credem că suntem #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. Iar fiindcă vrem să ne exprimăm respectul față de toți cei care ne sunt aproape, panelul lunii ianuarie 2018 reprezintă un dialog uman și prietenos între o parte dintre experții noștri.

Vă dorim lectură plăcută și ne bazăm în continuare pe susținerea voastră!

Repondenții acestui panel sunt:

Gáspár György – psiholog, psihoterapeut, formator și președinte AMPP; Cristina Petrescu-Ghenea – medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de familie, coordonator programe de formare complementară și continuă din cadrul AMPP; Nora Neghină – expert Mindsight și coordonator al cursului Inteligența relațională; Paul Părăuan – social media manager și editor Pagina de Psihologie; Sorina Petrică – psiholog clinician și psihoterapeut; Raluca Anton – dr. psiholog, psihoterapeut și formator AMPP; Roxana Nicolau – psiholog vlinician și psihoterapeut, formator AMPP; Adela Moldovan – dr. psiholog, psihoterapeut și formator AMPP; Oana Calnegru – psihoterapeut și coordonator programe de formare complementară și continuă din cadrul AMPP; Oana Nașcu – psiholog clinician și psihoterapeut, coordonator zonal programe de formare complementară și continuă din cadrul AMPP; Diana Stănculeanu – psihoterapeut și formator al programelor de formare complementară și continuă din cadrul AMPP.

Ce înseamnă psihologia relațională pentru voi?

Diana Stănculeanu: Nucleul dur al muncii mele. Nu cred în psihologie în afara relației, fie că e cu sine și/sau cu celălalt. Cred că a fi „împreună“ ne definește ca specie și dă calitate vieții noastre. Să pot să contribui la construcția lui „împreună“ este un privilegiu profesional.

Cristina Petrescu-Ghenea: Pentru mine, psihologia relațională este o știință vitală erei pe care o trăim. Personal, nu cred în viață în afara relațiilor, așa că psihologia relațională este șansa noastră pentru o viață mai bună, atât la nivel individual, cât mai ales ca grup.

Nora Neghină: Primele aspecte către care îmi zboară mintea sunt: strădanie intensă pentru cunoașterea de sine, recunoașterea tiparelor comportamentale și responsabilizare personală. Poate părea ciudat că vorbim de relație și… tot ce am spus eu se referă la o singură persoană, dar nu putem cere de la ceilalți ceva ce nu cunoaștem noi înșine foarte bine.

Paul Părăuan: Nu știu ce să spun, cu atâția psihologi în jur. Ce știu sigur de când fac parte din echipa Paginii de Psihologie este că am devenit mult mai conștient de relații și că acestea sunt partea cea mai grea, provocarea cea mai mare a vieții. Am noroc că fac parte din echipă, așa îmi sunt servite zilnic lecții relaționale pe care altfel le-aș ignora.

Sorina Petrică: Abordarea din perspectiva relației ne oferă posibilitatea înțelegerii esenței ființei umane – a modului în care aceasta a învățat să își reprezinte lumea și pe ea însăși în raport cu această lume.

Raluca Anton: Pentru mine înseamnă, în primul rând, o societate mai sănătoasă din punct de vedere emoțional, iar apoi, înseamnă o educație despre care mi-aș dori să cred că generațiile viitoare o vor primi încă de la naștere.

Roxana Nicolau: La nivel personal, a însemnat o analiză profundă a modului în care mă raportez la oamenii din jurul meu: partener de viață, familie, prieteni, colegi. La nivel profesional, a însemnat construirea unei perspective noi de lucru pentru problemele abordate în terapie, și anume perspectiva tiparelor de relaționare ale clientului.

Adela Moldovan: Pasiune şi necesitate.

Oana Calnegru: Dincolo de bagajul genetic şi temperamentul cu care venim pe lume, ceea ce contează cu adevărat este mediul în care trăim. Iar mediul în care trăim este dictat și de relaţiile pe care le avem cu ceilalţi. Aşadar, psihologia relaţională este acel aspect al vieţii umane extrem de relevant către care e necesar să ne îndreptăm atenţia atunci când vorbim de calitatea vieţii.

Oana Nașcu: Ce poate fi mai semnificativ într-o relație decât conectarea – în orice tip relație – prin atenția mărită și ascultarea celui din fața ta, printr-o comunicare reală și validarea celui de lângă tine. Dacă ar fi să vorbesc despre psihologia relațională, aș spune că se referă la promovarea unor modele conștiente de relaționare, de construire a unor relații autentice, pline de compasiune și respect, de vindecare a unor relații atunci când devin toxice, toate având la bază cunoașterea și acceptarea de sine.

Gáspár György: Cred că este menirea mea în această viață. Știu, pot părea cuvinte mărețe; dar cred că cineva acolo sus a vrut ca rolul meu să fie acela de a aduce psihologia relațională mai aproape de români. Și mai cred că este și marea mea lecție, deoarece fiecare propovăduiește în primul rând ceea ce are de însușit mai bine.

Care este cea mai dragă amintire care vă vine în minte, atunci când vă referiți la colaborarea cu Pagina de Psihologie?

Raluca Anton: Din mai multe amintiri, am hotărât să aleg o cafea bună într-o zi de iarnă, în care mi s-a propus colaborarea cu Pagina de Psihologie. A fost o cafea căreia i s-au adăugat speranțe, visuri și oportunități.

Roxana Nicolau: Colaborarea legată de organizarea conferinței susținute de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, la București. Am descoperit atunci niște oameni faini în echipa Paginii de Psihologie și m-am bucurat totodată de faptul că această colaborare mi-a permis să fiu în preajma părinților Teoriei Imago. Dacă stau bine să mă gândesc, fiecare dintre colaborările cu Pagina de Psihologie este, pentru mine, despre oameni și relații.

Oana Calnegru: Creez amintiri dragi aproape zilnic din interacţiunea cu colegii de la Pagina de Psihologie, fiindcă pentru mine aici este „acasă“ de la serviciu.

Nora Neghină: Cu siguranță, cea mai dragă amintire este primul articol pe care l-am publicat. Îmi aduc aminte cum stăteam și dădeam din 5 în 5 minute refresh, ca să văd câte persoane l-au mai citit. Pentru mine a fost o dublă premieră, fiind și primul articol din viața mea.

Oana Nașcu: Cea mai dragă amintire – primele articole descoperite pe site, care mi-au arătat că șțiința poate fi armonios împletită cu experiența personală, pentru ca apoi să fie așternute pe hârtie într-o formă accesibilă fiecăruia dintre noi.

Cristina Petrescu-Ghenea: Nu știu dacă este cea mai dragă amintire, dar sigur este cea mai încărcată emoțional chiar și acum, după doi ani. Este vorba de primul meu interviu, publicat exact în ziua în care a căzut site-ul pentru vreo două-trei zile, și despre reacțiile provocate de imposibilitatea oamenilor de a accesa conținutul.

Paul Părăuan: Îmi sunt dragi și primele momente, cu câteva articole publicate și câțiva fani pe Facebook (parcă era o joacă), dar îmi sunt dragi și evenimentele și conferințele pe care le-am organizat, cărțile pe care le publicăm, feedbackurile primite de la oameni.

Adela Moldovan: Programul de formare în Terapia Imago şi şcolile de vară. Acolo am petrecut un timp de calitate, între colegi interesaţi să progreseze pe plan profesional.

Sorina Petrică: Când am filmat un material de promovare pentru conferința susținută de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt și am primit bonus un set de fotografii profesionale făcute de Cosmin Tuduran.

Diana Stănculeanu: Pentru mine, colaborarea cu Pagina de Psihologie înseamnă colaborarea cu Gáspár György, așa că nu pot vorbi de o amintire, ci de o realitate dragă și, din fericire, constantă în viața mea.

Gáspár György: Sunt multe, atât de multe, încât lăcrimez în timp ce mă gândesc de unde am pornit acum șapte ani și unde am ajuns. Dar probabil că cele mai frumoase sunt momentele în care ne întâlnim cu echipa, mai mult sau mai puțin completă, și ne transformăm visurile în realitate.

Cum vedeți viitorul psihologiei relaționale în România?

Adela Moldovan: Ocupat. Cred că tot mai multe persoane conştientizează impactul relaţiilor asupra sănătăţii şi calităţii vieţii. În acelaşi timp „standardele de calitate“ pe care ni le dorim în relaţiile noastre sunt în creştere. Cred că tot mai multe persoane vor dori să afle cum îşi pot construi relaţii sănătoase.

Sorina Petrică: Anticipez că interesul oamenilor pentru cunoașterea și îmbunătățirea propriilor relații va fi din ce în ce mai mare. La fel, și în cazul specialiștilor din domeniul sănătății mintale. Nu putem înțelege o persoană, dacă este separată de contextul relațional în care a crescut sau în care acum trăiește. Fiecare dintre noi poartă în suflet o istorie a importanței sau a lipsei de valoare, pe care a învățat-o în relație cu persoanele semnificative, încă din primele clipe de viață.

Oana Nașcu: Într-o societate care a învățat să se izoleze, să se individualizeze, este importantă încurajarea restabilirii relațiilor oneste, a conexiunii umane. Ca urmare, exersarea relațiilor autentice poate reprezenta un adevărat progres.

Diana Stănculeanu: Crește, se dezvoltă, se nuanțează. Oamenii sunt din ce în ce mai educați, mai atenți, mai conștienți în legătură cu ceva ce știm instinctiv cu toții (căci este codat în ADN-ul nostru): nu numai că în relație supraviețuim, dar tot acolo găsim și nuanțele care fac viața nu doar „trăibilă“, ci și frumoasă.

Cristina Petrescu-Ghenea: Cu ajutorul comunității strânse în jurul nucleului paginadepsihologie.ro, văd un viitor strălucitor, dar cu o țintă deloc simplu de atins: sănătatea relațională în România. Deoarece relațiile nu sunt simple. Relațiile presupun muncă. Așa că aș spune că văd un viitor plin de muncă!

Nora Neghină: Mi-aș dori tare mult ca terapia și consilierea să ajungă să fie văzute ca un gest de igienă sufletească și relațională. Mi-aș dori să nu mai aud replici de genul: „O relație, dacă nu merge de la sine, înseamnă că nu este ceea ce trebuie.“

Oana Calnegru: Cred că prin intermediul Paginii de Psihologie am reuşit să aducem în pragul conştiinţei multor adulţi din generaţia actuală importanta calităţii relaţiilor. Din practica mea de cabinet, observ tot mai multă aplecare şi nevoie de îmbunătăţire a relaţiei dintre părinţi şi copiii lor. Şi, din această perspectivă, mă simt suficient de optimistă că vom forma o nouă generaţie de adulţi, mai echilibrată din punct de vedere relaţional.

Roxana Nicolau: Luminos, în sensul în care sunt foarte multe de descoperit și de recuperat cu privire la modul în care relaționăm.

Raluca Anton: Mi se pare că, din ce în ce mai mult, cei care sunt consumatori de psihologie înțeleg că fără relații funcționale e foarte greu să ne dezvoltăm și, la fel cum am spus și mai sus, vreau să cred că psihologia relațională va deveni o normalitate.

Gáspár György: Cred că, în prezent și în viitor, trăim ceea ce înseamnă #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. Puterea relațiilor este foarte mare, iar odată conștientizat acest fapt, nu mai există cale de întoarcere. Cred că în sfârșit începem să înțelegem care este menirea noastră pe pământ.

Paul Părăuan: Senin. Oamenii evoluează, românii evoluează. Interesul manifestat de persoanele care ne urmăresc mă face să cred că viitorul va fi unul mai bun.

Dacă ar fi să lăsați în urma voastră un singur mesaj, care să cuprindă esența gândirii voastre cu privire la relații, care ar fi acela?

Sorina Petrică: Întotdeauna să îi tratăm pe cei de lângă noi cu blândețe, pentru că toți cei pe care îi întâlnim îşi poartă propria luptă.

Oana Nașcu: A fi conectat la celălalt înseamnă a-ți permite în primul rând să fii conectat cu tine însuți!

Cristina Petrescu-Ghenea: Psihologia relațională mi-a dat speranță, deoarece am aflat că relațiile nu se întâmplă pur și simplu, ci depind, în mare parte, de munca pe care noi o depunem ca să funcționeze. Nu munca de a-l schimba pe celălalt (fie că vorbim aici de copii, parteneri, părinți, fie de prieteni sau colegi), ci munca pe care o depunem pentru noi înșine, cu noi înșine.

Roxana Nicolau: Traumele noastre ca indivizi își au originea în felul în care relaționăm cu noi sau cu ceilalți. În momentul în care schimbăm tipare vechi de relaționare, începem să ne simțim mai conectați cu cei din jur.

℗PUBLICITATEPaul Părăuan: Fiecare relație (și aici nu mă refer doar la cele de cuplu) îți pune la dispoziție toate uneltele necesare evoluției tale. Mai ales în părțile mai puțin bune, provocările, disconfortul și felul în care rezolvi problemele relaționale – acolo are loc creșterea.

Diana Stănculeanu: Bucură-te că există în viața ta cineva căruia să îi oferi darul prezenței tale. Iar dacă acea persoană se va bucura la rândul ei, tu vei fi binecuvântat.

Raluca Anton: Pentru a fi într-o relație de cuplu funcțională sau a construi relații funcționale cu familia ori la locul de muncă, este extrem de important ca, înainte de orice, să te cunoști pe tine foarte bine: care-ți sunt vulnerabilitățile, nevoile, dorințele, istoria personală, momentele în care sistemul limbic reacționează și te apără, care sunt momentele în care iei decizii raționale și care e sistemul pe baza căruia faci acest lucru?

Oana Calnegru: Relaţia, acea legătură nevăzută dintre doi oameni, este atât de importantă, încât le influenţează acestora starea de bine, sănătatea (și fizică, dar şi psihică).

Adela Moldovan: O relaţie importantă trebuie construită şi întreţinută, degeaba aşteptăm să meargă de la sine.

Nora Neghină: It takes two for a relationship!

Gáspár György: Conectarea (cu sine și ceilalți) este motivul pentru care ne-am născut.

Dacă ar fi să se introducă în școli o disciplină opțională care să promoveze cultivarea inteligenței relaționale, cum ați numi-o?

Oana Calnegru: Poate că „Dezvoltare interpersonală“ sau chiar „Inteligență relaţională“.

Paul Părăuan: „Evoluția relațională“ sau #(R)EvoluțiaRelaționalăÎnRomânia.

Cristina Petrescu-Ghenea: „Educație pentru sănătatea relațională“ și ar fi o materie obligatorie, nu opțională.

Sorina Petrică: „Arta conectării“.

Diana Stănculeanu: „De la EU la NOI, în pași de dans“.

Nora Neghină: „Curs privind esența umană“.

Roxana Nicolau: „Școala relațiilor“, „Abecedarul relațiilor“, „Eu și ceilalți“…

Raluca Anton: „Educație relațională“.

Oana Nașcu: Disciplina s-ar numi „Limbajul relațional“.

Adela Moldovan: „Educaţie relaţională“.

Gáspár György: „Umanitate“.

Care este cea mai mare realizare a voastră din ultimii șapte ani? Dar ideea, citită într-o carte sau într-un articol, care v-a surprins cel mai mult?

Paul Părăuan: Cea mai mare realizare se numește Editura Pagina de Psihologie, unde, împreună cu toți colegii implicați în procesul apariției unei cărți, ne străduim să dăm viață celor mai frumoase și mai utile unelte pentru oameni și pentru starea lor de bine. Unul dintre cele mai valoroase daruri pe care le putem oferi celor dragi sufletului nostru este să ne recunoaștem propriile greșeli, admițând astfel că suntem imperfecți, dar plini de umanitate față de sine și ceilalți.

Nora Neghină: Cea mai mare realizare a fost să învăț să fac „pauză“ înainte să reacționez și să îmi schimb astfel răspunsul dat celuilalt. De cele mai multe ori, este vorba de partenerul meu… Ideea care m-a surprins cel mai mult în acești șapte ani este că plânsul e unul dintre mecanismele de eliberare a tensiunilor și că e ok să te plângi sau să plângi, iar dacă o faci lângă persoanele semnificative, nu există riscul să fii catalogat drept slab, fără voință, vulnerabil, imperfect.

Raluca Anton: Cea mai mare realizare este faptul că ideile și gândurile mele au ajuns, pe măsură ce a trecut timpul, la tot mai mulți psihologi în formare și, implicit, la tot mai multe persoane care apelează la servicii de specialitate ce au la bază o validitate științifică. Îmi place enorm ideea care stă la baza Terapiei Imago: ne îndrăgostim de imaginea inconștientă a unei iubiri care ne este familiară.

Oana Nașcu: Pentru mine, cea mai mare realizare a fost și este întâlnirea cu oameni deosebiți din cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, care m-au învățat cu adevărat să mă conectez la cei din jurul meu, dar și la propriul sine. Daniel Goleman spune așa: „Cu cât suntem mai puternic conectați cu cineva din punct de vedere emoțional, cu atât mai mare e forța reciprocă ce se naște din relațiile noastre“. Dincolo de toate lecturile și toți autorii, cel mai îndrăgit autor rămâne pentru mine Irvin D. Yalom, unul dintre marii terapeuți existențialiști, ce reflectă atât de bine cele simțite de mine acum: „Trebuie să ne convingem să rămânem conectați și să nu ne judecăm prea aspru pentru că avem un comportament omenesc, atât de omenesc.“

Sorina Petrică: Realizarea – parcurgerea programului de training pentru facilitarea grupurilor de părinți în implementarea programului Cercul Siguranței și specializarea în utilizarea tehnicii E.M.D.R, atât cu copiii, cât și cu adulții. Iar citatul – „Niciodată să nu încerci să dărâmi un zid, dacă nu ştii de ce a fost pus acolo.“ Kent Hoffman

Oana Calnegru: În plan personal, cea mai mare realizare a mea din ultimii zece ani este „munca“ neîntreruptă la frumoasa mea familie. În plan profesional, cred că o importantă realizare este decizia de a mă alătura familiei Paginii de Psihologie. Iată un citat despre inteligenta relaţiilor care mi-a plăcut mult: „Relaţiile reprezintă habitatul nostru natural, iar nevoia de apartenenţă este o motivaţie fundamental umană. De la naştere până la moarte, toţi avem nevoie ca semenii să ne ajute să ne simţim în siguranţă, să ne caute şi să manifeste interes faţă de cine suntem.“ (Louis Cozolino).

Cristina Petrescu-Ghenea: Cea mai mare realizare din ultimii șapte ani a fost că, într-o sâmbătă, în loc să stau acasă și să mă relaxez după o săptămână de muncă la spital, am decis să merg la ceea ce credeam eu că este un simplu workshop de psihologia familiei. Această decizie mi-a schimbat nu numai mie viața, ci și multora din jurul meu. Mulțumesc!

Adela Moldovan: Relaţia mea cu soţul şi copiii mei! „Vrei să ai dreptate sau vrei să fii într-o relaţie?“

Roxana Nicolau: Cea mai mare realizare? Faptul că am reușit să mă desprind de niște relații toxice. Ar putea să nu pară cine știe ce realizare, însă pentru cineva crescut și educat în spiritul sacrificiului de sine și al subjugării față de nevoile celorlalți este un pas foarte important. De mai mult de șapte ani, ideea care m-a surprins este legată de neuronii-oglindă și de rolul acestora în dinamica relațiilor. Această idee m-a ajutat să înțeleg și să le pot explica mai departe clienților mei cum o persoană de succes, cu o prestație profesională de excepție, poate eșua în relația de cuplu sau în relația cu propriii copii. Desigur, aceeași idee m-a ajutat să le arăt clienților și cum își pot repara aceste relații.

Diana Stănculeanu: Relația cu soțul meu. Asumată legal, spiritual, personal. O muncim și o cultivăm zilnic. Ne răsplătește înzecit. Ceva ce am citit și care nu neapărat că m-a surprins, dar mi-a oferit momentul de „aha“, când am știut că munca mea va fi despre relații în centrul cărora se află copiii, este: „Oamenii mari nu pricep niciodată nimic şi este obositor pentru copii să le dea întruna explicaţii.“ (Micul Prinț, Antoine de Saint-Exupéry)

Gáspár György: Hmmm… realizarea cred că este curajul de a porni #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. Iar citatul îi aparține lui Winston Churchill și sună în felul următor: „Succesul nu este final, eșecul nu este fatal; curajul de a continua este ceea ce contează.“

Un gând bun pentru cititorii Paginii de Psihologie…

Cristina Petrescu-Ghenea: Nu e un gând bun, ci o avertizare: când critici, când judeci, când etichetezi, când bârfești, nu spui mare lucru despre alții, dar asta spune foarte multe despre tine!

Paul Părăuan: Vă mulțumim că ne urmăriți, ne străduim în fiecare zi să fim cea mai bună pagină de browser deschisă sau cea mai bună carte, atunci când aveți nevoie.

Oana Nașcu: Mulți ani minunați, Pagina de Psihologie, cu multe articole atât de aproape de fiecare dintre noi! Și un îndemn pe care îl transmit cititorilor, dar pe care vreau să mi-l amintesc și mie: Lăsați-vă conduși de curiozitate, pentru a cunoaște, lăsați-vă surprinși de lumea voastră interioară, lăsați-vă pătrunși de lectură, pentru a vă descoperi sinele și pentru a vă conecta la cei din jurul vostru.

Sorina Petrică: Suntem alături de voi!

Roxana Nicolau: Îmi vine în minte un citat din William Faulkner: „Trecutul nu este mort și îngropat, de fapt, nici măcar nu este trecut.“ Trecutul nostru este cheia, pentru a nu pica în capcanele unei relații defectuoase cu partenerul, cu propriii copii și cu noi înșine. Trecutul poate fi dureros, însă esențial pentru capacitatea de a merge mai departe și de a avea relații sănătoase și pline de iubire. Să știm să iubim nu este ceva înnăscut, ci mai degrabă ceva învățat și dobândit.

Adela Moldovan: Fiţi blânzi cu voi şi cu ceilalţi.

Oana Calnegru: Rămâneţi alături de noi.

Nora Neghină: „Nu este niciodată prea târziu pentru o schimbare în bine.“ Mărturisesc că nu îmi aparține, dar mă umple de speranță și de energie, ca să nu renunț.

Diana Stănculeanu: Citiți și trăiți ce citiți! Cunoașterea devine cu adevărat valoroasă atunci când îi dăm viață și sens personal cu fiecare experiență și alegere!

Gáspár György: Împreună suntem mai puternici!

Raluca Anton: Faptul că citiți aceste rânduri înseamnă că sunteți interesați de psihologia relațională și de impactul relațiilor funcționale asupra fiecăruia dintre noi. Eu nu pot decât să vă mulțumesc și să vă rog ca, împreună, să construim o societate mai sănătoasă din punct de vedere emoțional.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
×Close search
Caută