Skip to content

Setarea intențiilor la începutul anului este o practică obișnuită pentru mulți oameni, oferindu-le o direcție și un scop clar pentru perioada următoare. În zilele noastre, auzim adesea despre termeni relativ noi în domeniul rezoluțiilor, cum ar fi „manifestare“ sau „materializare“. Pentru a înțelege mai bine la ce se referă acești termeni și cum pot fi ei utilizați în transformarea visurilor noastre în realitate, am invitat la un panel de discuții mai multe colaboratoare ale platformei paginadepsihologie.ro.

Repondentele acestui panel sunt: Niculina Gheorghiță (psiholog clinician cu specialitate în implementarea unor programe de dezvoltare personală, terapia relațională imago și fondatoare a Holisterapia) ● Cristina Lăzărescu (absolventă a Facultății de Psihologie, a programului Couples Therapy Clinical MasterClass și participantă la programul de formare în Psihoterapia Familiei, din cadrul AMPP) ● Mirela Oprea (coach certificat, psihoterapeut în supervizare și fondatoarea mișcării și comunității Dream Management din România, care, la începutul lunii ianuarie, va oferi un program gratuit pentru clarificarea aspirațiilor pentru noul an) ● Nora Neghină (cu dublă licență în drept și psihologie, absolventă a programului de formare în Psihoterapia Familiei, a unui master în aceeași specialitate și președintă a Asociației Mindsight România).

Ce sunt intențiile pentru începutul de an și ce putem face pentru a le manifesta? 

Niculina Gheorghiță: Intenția – după Marilyn Schlitz – este proiectarea conștienței, cu scop și eficiență, către un anumit rezultat. Din punctul meu de vedere, la începutul unui an, putem scrie ceva ce ne dorim sub formă de intenție, adică ceva ce intră în aria noastră de acceptare și să ne propunem să facem acțiuni spre împlinire.

Mirela Oprea: La fel ca și rezoluțiile de început de an, intențiile de început de an sunt în primul rând un instrument pentru evoluție personală și schimbare. Dar în timp ce rezoluțiile de început de an reprezintă obiective importante, clare și ferme, intențiile de început de an reprezintă, mai degrabă, promisiunea de a ne concentra atenția asupra unei anumite direcții în viață. O orientare spre un fel de a fi care ne ajută să ne canalizăm energia spre ceea ce ne dorim.

Nora Neghină: Intenția, spre deosebire de obiective sau rezoluții, lasă mai mult spațiu neprevăzutului, în ideea că știm unde vrem să ajungem, dar nu încercăm să controlăm calea.

Cristina Lăzărescu: Intenția este un angajament conștient față de tine, venit din spațiul inimii, din vocea interioară care-și dorește să producă o transformare în viață noastră. Începutul de an ne provoacă să stabilim intenții, rezoluții cu care să pornim la un nou drum, un nou început în dezvoltarea personală, profesională, relațională. Să permitem Sinelui interior să-și manifeste creativitatea prin imaginație, aducând în plan real, prin vocea intuiției, ceea ce dorește să manifeste.

Manifestarea a devenit unul dintre cele mai populare cuvinte în ultimii ani, se scriu cărți și se poartă multe conversații pe acest subiect. Care sunt regulile de bază ale manifestării?

Cristina Lăzărescu: Principala regulă a manifestării este credința: să ai încredere că aceasta se va materializa, să crezi cu tărie că dorința ta este deja îndeplinită. Tot ce poți face pentru asta este să simți în fiecare celulă a corpului tău că acea intenție îți aparține la timpul prezent. Eu „sunt“: momentul prezent arată minții subconștiente că este îndeplinită, în timp ce un gând cu timpul la viitor („va fi“, „voi avea“) traduce în mintea noastră dovada că „nu am“, „nu sunt“, producând o emoție negativă care va încetini sau submina procesul manifestării. O altă regulă este să permitem manifestării să se întâmple, cu detașare, fără a „zgândări“ sămânța sădită. În plus, sunt importante eliminarea blocajelor, a convingerilor limitative care ne autosabotează procesul manifestării, consecvența și disciplina acțiunilor cu încredere și răbdare.

Mirela Oprea: În urmă cu câțiva ani, am pus cap la cap o serie de principii din știința realizării aspirațiilor personale, pe care le-am reunit într-o metodă (i-am spus eu): Metoda COPIL. COPIL e un acronim în care fiecare literă reprezintă un concept fundamental. C vine de la „clarificare“, O vine de la „obstacole“, P vine de la „pași mărunți“, I se referă de la „inimă bună“, iar L vine de la „liniște“. Cei interesați pot descărca de aici un material gratuit despre Metoda COPIL.

Nora Neghină: Cele trei reguli pe care le aplic eu sunt: (1) acțiune intențională, pentru mine nu e suficient să mă gândesc doar, am nevoie să mă așez, să vizualizez ce, dar mai ales cum mă simt când se va împlini și să scriu; (2) atitudine grandioasă (în engleză unapologetically), fără rețineri, orice e posibil și cu cât este mai „nerușinată“, cu atât cred că suntem mai angajați; (3) fără control (surrendered) înseamnă că nu-mi pun „ambiția“, nu fac skandenberg cu Universul, ci mă predau cu încredere că, la momentul oportun, lucrurile se vor întâmpla, așa cum e mai bine (chiar dacă poate, pe moment, percepția mea este că nu e suficient de bine).

Niculina Gheorghiță: Din punctul meu de vedere, a manifesta înseamnă a face ceva pentru altcineva, eu folosesc cuvintele „materializare“ sau „creare“. Fiecare dintre noi suntem mai mult decât a manifesta ceva, adică creatorii propriei noastre realități prin gânduri, cuvinte și fapte. Regulile de bază sunt: să știi ce vrei de fapt și să-ți îndrepți atenția, prin credință, spre rezultat.

Ce înseamnă să ne stabilim o intenție clară și cum ne păstrăm energia cu privire la manifestarea intenției?

Mirela Oprea: Pentru mine, cel mai important lucru este să petrec timp de calitate cu intențiile și visurile mele. Iar asta poate să însemne să mă așez în fotoliul meu confortabil, cu un caiet în mână și să încep să scriu acolo tot ceea ce-mi doresc, de ce-mi doresc, ce emoții mă încearcă, ce temeri și ce speranțe am. Fac același lucru – scriu – și atunci când simt că energia se risipește. Ajută, de asemenea, și să lucrezi cu un psihoterapeut sau cu unul dintre dream manager-ii formați de mine la Școala de Dream Management.

Niculina Gheorghiță: Intenția este clară dacă o trecem prin toate dimensiunile existențiale:  cognitive, emoționale și de credință. Ne păstrăm energia atunci când oprim gândurile care ne duc spre „nu se poate“, „nu meriți“, „nu ai nici o șansă“, activând în loc starea lui „merit“, prin crearea unor gânduri și fapte concordante cu intenția ta.

℗PUBLICITATE



Nora Neghină: Claritatea pe care o caut eu atunci când îmi stabilesc o intenție este despre fixarea în corpul și senzațiile mele a sentimentului pe care-l voi avea atunci când intenția se va împlini, nu despre detaliile concrete de tipul data, locul, mijloacele etc. Și acest sentiment este lucrul la care mă pot întoarce de fiecare dată când pare că mă depărtez de intenția stabilită, sau când apar obstacole, pentru a-mi redobândi încrederea de a merge mai departe.

Cristina Lăzărescu: O intenție clară vine din adâncul spiritului interior, fiind aliniată cu valorile tale. Vocea interioară va vorbi prin simțire. Ideile sunt impregnate în mintea subconștientă prin intermediul sentimentelor, emoțiilor, prin simțire, astfel devenind realități. Păstrăm energia ridicată prin bucuria cu care participăm la procesul manifestării, prin convingerea și trăirea autentică a rezultatului deja obținut. Să simțim cu adevărat recunoștință față de Univers că a făcut posibilă manifestarea intenției.

Cum putem explica intențiile care nu se manifestă?

Mirela Oprea: Paul Dolan, profesor de științe comportamentale, vorbește despre motivele pentru care nu ne realizăm rezoluțiile de început de an și cred că sunt valabile și pentru intenții. El spune că eșuăm pentru că: (1) Nu ne stabilim intenții în funcție de ceea ce ne dorim cu adevărat, permițând normelor sociale să ne dicteze aspirațiile; (2) Nu avem un plan care să ne ducă de la intenție la implementare; (3) Nu adoptăm tehnici compatibile cu viața deja aglomerată și prietenoase cu propriul creier.

Nora Neghină: Nu cred că intențiile ajung să nu se manifeste deloc! Poate că nu se materializează FIX așa cum vrem, sau cum avem impresia că ar TREBUI! Și aici intervine ego-ul, controlul. În ianuarie 2020, în caietul de intenții am scris „vreau o casă nouă cu grădină“. În mai 2020, ne-am mutat într-o casă cu grădină. Când am scris intenția, în mintea mea era că vreau să cumpărăm casa noastră, aceasta era doar închiriată, deci aș putea spune că nu s-a întâmplat! În decembrie 2020, am cumpărat, însă, casa în care locuim acum, care este în centrul Bucureștiului, dar nu are grădină. Și astăzi pot spune că a fost mai bine din multe considerente pe care nu le vedeam în ianuarie 2020. Eu cred mult în ideea „interesului superior“ sau a „binelui cel mai mare“, iar atunci când o intenție nu se concretizează (așa cum doream inițial sau deloc), este posibil ca, în realitate, să fie datorită faptului că astfel sunt la adăpost de o neplăcere sau un neajuns mai mare.

Niculina Gheorghiță: Din punctul meu de vedere, intențiile care nu se manifestă au câteva explicații: fie nu au intrat în aria noastră de acceptare, fie le-am ales doar ca să arătăm altora că putem face și noi ceva, fie conținem în subconștient multe convingeri și comportamente, opuse acelei intenții.

Cristina Lăzărescu: Autosabotarea prin credințele limitative, accesarea gândurilor negative care pot stapâni mintea conștientă, amânarea acțiunilor, lipsa încrederii în sine sau în proces… toate acestea conduc spre o întârziere sau, de cele mai multe ori, o anulare a manifestării. Fricile sabotează orice demers al manifestării.

Ce cărți merită să citim pentru a învăța să practicăm arta intenției și a materializării?

Niculina Gheorghiță: Vă recomand câteva cărți care m-au ajutat foarte mult să înțeleg arta intenției și a materializării intențiilor: Experimentul intenție, de Lynne McTaggart, Jocul vieții și cum să-l joci, de Florence Schovel Shinn.

Cristina Lăzărescu: Recomandări mele sunt: Opere complete de Neville Goddard; Puterea intenției și Dorințe îndeplinite de dr. Wayne W. Dyer; Tu ești placebo de dr. Joe Dispenza; Mindsight de Daniel J. Siegel; Manifest. Treci la nivelul următor de Roxie Nafousi.

Mirela Oprea: Eu aș recomanda, mai ales, cărți bazate pe dovezi științifice, din sfera științei realizării obiectivelor și aspirațiilor personale. De exemplu: Succeed, de Heidi Grant Halvorson, sau Rethinking Positive Thinking, de Gabrielle Oettingen. De asemenea, dacă îmi permiteți, aș recomanda propria carte, Dream Management. Fișa postului pentru cei care doresc să fie managerii propriilor vieți. Cei interesați pot să descarce de aici introducerea și primul capitol al acestei cărți.

Nora Neghină: La acest capitol, eu am prioritizat atelierele practice, mai puțin lecturile, căci am vrut să „simt“ mai mult decât să „gândesc“. Prima experiență a fost programul de 21 de zile al lui Deepak Chopra, apoi un atelier al Alisei Anagnostakis, apoi un atelier de vision board al Cristinei Oțel și, mai recent, un program de 27 de zile al lui Regan Hillyer. Dacă ar fi, totuși, să dau un titlu, fără doar și poate acesta ar fi Cele 7 legi spirituale, de Deepak Chopra.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0