skip to Main Content

Luna aceasta s-a publicat, la Editura Pagina de Psihologie, cel mai așteptat ghid de psihologie relațională – Terapia imago: știința relațiilor, semnat de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Chiar dacă autorii sunt americani, România are deja o istorie de șapte ani în ceea ce privește terapia imago. Drept urmare, am invitat câțiva din terapeuții certificați în imago, din țara noastră, să ne răspundă la câteva întrebări și să ne ajute astfel să descoperim terapia relațională imago (TReI). 

Repondenții: ● Raluca Anton (doctor în psihologie, psihoterapeut relațional imago certificat internațional, membru în Academia Imago din România) ● Niculina Gheorghiță (doctor în psihologie, psihoterapeut relațional imago certificat internațional, membru în Academia Imago din România) ● Doina Grasu (psiholog și psihoterapeut relațional imago certificat internațional, membru în Academia Imago din România) ● Gáspár György (psiholog și psihoterapeut relațional imago certificat internațional, membru în Academia Imago din România) ● Adela Moldovan (doctor în psihologie, psihoterapeut relațional imago certificat internațional, membru în Academia Imago din România).    

Cum ați descrie terapia relațională imago (TReI) unei persoane care nu a citit nicio carte pe acest subiect? 

Adela Moldovan: Imago este despre dinamica dintre oameni, despre ceea ce se întâmplă între ei și în ei, când sunt unul în prezența celuilalt, despre a înțelege cum trăim conectarea și deconectarea. 

Niculina Gheorghiță: Terapia relațională imago este o terapie care se adresează relației dintre 2 parteneri (de cuplu, părinte-copil, de afaceri). Este o terapie în care se pune accent pe creșterea nivelului de siguranță dintre cei doi, atât pentru vindecarea rănilor emoționale, cât și pentru evoluția pe toate planurile a acelui parteneriat. Astfel, prin această terapie, învățăm și descoperim cum comunicarea, non-negativitatea și aprecierile sunt cele trei resurse prin care putem crește gradul de siguranță în relație. Siguranță care duce la armonie, echilibru și fericire.

Doina Grasu: Terapia imago te învață să comunici sănătos emoțiile, frustrările și dorințele tale, astfel încât să nu îl rănească pe celălalt și să poată fi ușor de primit și înțeles. Te ajută să îți cunoști și înțelegi trecutul și să îți vindeci rănile emoționale, astfel încât să rămâi conectat în relația pe care o ai. Folosind acest extraordinar instrument, care e dialogul imago, terapia relațională imago, îți oferă ghidarea de a comunica despre tine, experiența ta, oglindirea reciprocă, te încurajează să menții curiozitatea în relație, fără de care, nu putem avea cunoaștere, conectare și acceptare. Prin validare, lucrurile capătă un nou sens, începi să ai o nouă perspectivă și să celebrezi lumea celuilalt. Empatia încununează dialogul imago oferindu-ți ocazia să simți din plin că suntem interconectați.

Raluca Anton: Eu am fost foarte sceptică în urmă cu 6-7 ani, când am auzit pentru prima dată de TReI. Sceptică am fost toată viața mea, și este un puternic mecanism de coping, pe care am învățat să mi-l recunosc odată cu formarea mea în TReI. Nu aș vrea să îi descriu nimănui această terapie, pornind de la teoria din spatele ei. Aș vrea să îi descriu această formare, pornind de la experiența mea în viața de zi cu zi, cu tot ce am studiat de-a lungul anilor în cadrul formării mele. Iar primul lucru pe care l-am învățat și care m-a și scuturat destul de tare a fost să întorc oglinda înspre mine. Să învăț să mă întreb care este aportul meu în fiecare reacție a celorlalți, să învăț să mă întreb eu cum contribui la ce se întâmplă în jurul meu. Apoi, am învățat cu adevărat (știam din teorii), că orice reacție are sens dacă stăm să o ascultăm și analizăm cu deschidere și curiozitate (acest lucru m-a ajutat mult să nu mai stau atât de mult în mintea mea, cât în spațiul dintre mine și ceilalți, atât în viața profesională, cât și în cea personală). Iar odată ce am înțeles asta, am putut să văd mult mai clar suferința celor din jur, și atunci, suportul pe care îl ofer, dar și cel pe care îl primesc este, de cele mai multe ori, în conformitate cu nevoile mele. 

Gáspár György: Ca orice formă de terapie și TReI are ca obiectiv transformarea noastră. Spre deosebire de alte tehnologii psihologice, în terapia relațională imago accentul se pune pe spațiul dintre noi și mai puțin pe cel interior. Credința de bază fiind că ceea ce se creează între noi influențează și ceea ce există în noi. Iar instrumentul cheie al transformării este dialogul imago. Un mod de comunicare în care conectarea și înțelegerea reciprocă depășesc dorința de câștig și obsesia față de a avea dreptate.     

TReI are la bază paradigma relațională. Prin ce diferă aceasta de paradigma individuală din psihologie? 

Raluca Anton: Paradigma relațională vede totul în conexiune: „Totul este conectat!“. Nu vedem tot timpul asta, dar dacă reușim să înțelegem cum funcționăm, putem vedea, mult mai clar, conexiunile invizibile din spațiul dintre noi. Pentru că nu este suficient să abordăm problematica individului, dacă nu îl ancorăm într-un context de viață. Noi nu existăm în vid sau în suspensie, ci suntem ancorați, prinși, conectați într-un sistem care e reprezentat de oamenii din jurul nostru sau din povestea noastră, iar aceste reprezentări sunt ale unor valori, principii de viață, experiențe, suferințe, temeri, bucurii. De multe ori, noi nu avem acces la toate aceste persoane, dar paradigma relațională ne spune că toate poveștile se manifestă în relațiile curente, așa că e minunat să putem vedea cum apare vindecare individuală în interiorul relațiilor și nu (doar) în suspensie.

Adela Moldovan: Paradigma relațională privește fenomenele psihologice dintr-o perspectivă mai dinamică, aș spune, similar cu perspectiva din biologie, a structurii (paradigma individuală) versus funcției (paradigma relațională). 

Doina Grasu: Paradigma relațională în terapie aduce mult echilibru, căci mereu există și perspectiva celuilalt: ascultând-o și înțelegând-o experiența ta în relație va avea un nou sens. Așa cum și terapia imago spune: ne naștem în relații, creștem în relații, ne vindecăm în relații.

Niculina Gheorghiță: Prin paradigma relațională înțelegem și dezvoltăm îmbunătățirea comunicării în relație, pe toate planurile și pe toate canalele. Aici, important este spațiul dintre cei doi, atât din punct de vedere fizic, emoțional, mental, cât și din punct de vedere cuantic (adică, acele elemente care nu se spun sau nu s-au spus, dar se simt, se trăiesc în interiorul fiecărui partener de relație și sunt acolo, în spațiul dintre ei). Cu alte cuvinte, este o terapie care se adresează relației și nu individual, fiecărui partener din relație.

Gáspár György: Majoritatea modelelor specifice psihoterapiei tradiționale pornesc de la ideea că individul este pionul principal, el creează relația. Drept urmare, atât sursa, cât și și soluția suferinței umane izvorăsc de la interior. Paradigma relațională, bazată pe cosmologia cuantică, ne îndeamnă să privim întregul altfel. Aici, relația este elementul central: dacă spațiul dintre noi este sigur, avem o dezvoltare prosperă. Dacă acesta este definit de anxietate sau nesiguranță, energia o vom consuma pentru supraviețuire. În paradigma individuală, psihologia este despre „Eu“, în cea relațională, psihologia este despre „Noi“. De asemenea, în paradigma relațională, dependența interpersonală nu este patologizată, este considerată calea ce duce spre împlinire și fericire.       

Dacă am ajunge în cabinetul unei terapeut care practică metoda imago, care ar fi manevrele terapeutice pe care acesta le-ar aplica? 

Niculina Gheorghiță: Un terapeut imago va desfășura în cabinet terapia pentru relația dintre cei doi parteneri, de la poziția scaunelor așezate în cabinet (adică cei doi parteneri stau pe scaune în poziția față în față, pentru a avea genunchi la genunchi, inimă la inimă, ochi în ochi, iar terapeutul va sta pe scaunul său, perpendicular pe această direcție a scaunelor participanților), până la modalitatea de dialog dintre cei doi. El va facilita mișcarea energiei și a dialogului imago prin oglindire, validare și empatie, de la unul către altul (și nu spre terapeut), va susține comunicarea celor doi prin începuturi de propoziții optime, astfel încât dialogul să fie unul profund, real și transformator.

Adela Moldovan: Fără să le enumăr pe toate aș spune că sunt două procese fundamentale: dialogul imago și atitudinea de deschidere și curiozitate cu care privim spre ceilalți și spre sine. 

℗PUBLICITATERaluca Anton: Întâi de toate, clienții nu vorbesc cu terapeutul, ci vorbesc între ei. Apoi, unul dintre lucrurile magice din demersul terapeutic este să îi ghideze pe parteneri să ajungă în profunzimile minții lor, dar și să reușească să împărtășească cu celălalt ce au descoperit acolo. Și, cel mai important, sunt învățați să (se) asculte cu mare atenție, dar și grijă față de ei înșiși și unul față de celălalt.

Doina Grasu: Când un cuplu ajunge în cabinetul unui terapeut imago va afla despre dialogul imago și va folosi, chiar din prima ședință, oglindirea, ascultarea activă, plină de curiozitate și căldură. Pe parcurs, cei doi vor folosi și validarea și empatia în dialogul imago. Vor învăța să folosească dialogul pentru gestionarea frustrărilor și vor merge în profunzime, înțelegând sursele frustrărilor. Un instrument deosebit, folosit în terapia imago, este dialogul părinte-copil, care este un dialog vindecător pentru frustrările și chiar traumele din trecut.

Gáspár György: S-ar putea să intrăm într-o lume nouă, pentru că terapeutul imago este atent la siguranță și oglindire. Posibil să descoperim, pentru prima dată în viață, ce înseamnă să fim văzuți, auziți și simțiți. Iar dincolo de toate acestea, vom descoperi cât de provocator este să comunici, și cât de multă ordine și structură poate oferi dialogul imago. 

În România există și Academia de Terapie Imago care este responsabilă, printre altele, de programele de formare în metoda imago, în țara noastră. Ce ne puteți spune despre experiența voastră în cadrul acestor programe de formare? 

Doina Grasu: Urmând formarea de bază în UK și câteva cursuri susținute online de traineri de top din USA, pot spune: cursurile de formare în terapia imago, organizate de Academia de Terapie Imago România sunt la aceleași standarde ca cele internaționale. Calitatea conținutului, a prezentărilor și implicarea colegilor au făcut posibil ca atmosfera să fie una în care te simți în siguranță, atât în procesul individual de explorare, cât și în dezvoltarea profesională.

Niculina Gheorghiță: Această Academie este binevenită ca un spațiu de desfășurarea a programelor de formare în TReI, de conectare a terapeuților formați și care sunt deja în desfășurarea programelor. Personal, sunt adepta creșterii continue, atât din punct de vedere al dezvoltării personale, cât și profesional, așa că este un spațiu optim pentru această creștere.

Raluca Anton: Academia de Terapie Imago este instituția care facilitează formarea în Terapie Relațională Imago și care își dorește să promoveze în rândul specialiștilor, prin evenimentele pe care le organizează, importanța abordării relaționale în cadrul demersului terapeutic. Academia aduce formatori internaționali, dar are în componența ei supervizori naționali, care își doresc, prin întreaga lor activitate, să arate cât de important este să ne vedem pe noi înșine ca făcând parte dintr-un sistem care ne leagă, chiar dacă nu vedem asta tot timpul.

Adela Moldovan: Pentru mine, aceste programe au fost momente de profundă transformare, atât pe plan profesional, cât și personal. Este și motivul pentru care m-am implicat în Academie, pentru a mă asigura că aceste programe ajung la cât mai mulți specialiști din țară. 

Gáspár György: Academia s-a înființat la șase ani de când a început călătoria imago în România. S-a ajuns aici datorită faptului că erau tot mai mulți participanți la cursurile de formare în TReI, pentru că numărul de terapeuți români care practică imago este în creștere și pentru că era nevoie de o entitate profesională prin care să reprezentăm activitatea din țara noastră la nivel internațional. Experiența de cursant a fost ca o lecție de umanizare, am întâlnit un context în care nu era vânată perfecțiunea, nu eram pedepsiți pentru că nu suntem la fel și astfel mi-am putut îndrepta energia spre creștere și dezvoltare. Primul curs de imago l-am început în 2015 și de atunci a devenit singura metodă terapeutică în care continui să mă formez, an de an. 

Care este principiul din TReI ce v-a influențat cel mai mult practica și viața personală?  

Adela MoldovanEveryone makes sense, even if you do not get that sense yet (comportamentul și reacțiile oricărei persoane au sens, chiar dacă la un moment dat nu am deslușit încă acest sens). 

Niculina Gheorghiță: Principiul din terapia TReI care a fost marcant pentru mine este legat de facilitatea partenerilor de relație în a-i susține să se asculte real, să audă nevoile partenerului (prin oglindire), să-și valideze aceste nevoi (prin etapa de validare) și să manifeste empatie (în etapa de empatie), care este energia vindecătoare a rănilor emoționale ale celuilalt partener. Prin formarea mea în terapia imago, am reușit să practic în cabinet și terapie de cuplu. Mulțumesc tuturor celor implicați în implementarea acestei terapii și în Romania. Să avem succes în dezvoltarea armoniei în relații, prin practica noastră terapeutică!

Doina Grasu: De la început, m-a fascinat conexiunea ce există între trecutul nostru emoțional și relațiile prezente, situațiile emoționale. Și acum, mă emoționează în ședințele individuale și de cuplu când oamenii descoperă că trăirile lor semnificative din relație au rădăcina în experiențele copilăriei. Acum, după câțiva ani de la cerificare, aș zice că, în sine, întregul proces imago și-a pus amprenta în viața și profesia mea. Dar dacă e să numesc ceva anume, conceptul de „zero negativitate“ este unul care mi-a schimbat perspectiva relațiilor. Cât de important e să comunici astfel încât să nu îl rănești pe celălalt și, totodată, să ții cont de felul în care mesajul, reacțiile tale îl fac pe celălalt să se simtă. A  înlocui critica cu receptivitate, curiozitate, validare poate fi o mare provocare.

Raluca Anton: „Ascultă povestea! Totul are sens!“

Gáspár György: Ceea ce ne transformă, cu adevărat, este faptul de a fi prezenți în viața unei alte persoane și de a experimenta conectarea în relație, nu încercarea de-a ne schimba pe noi sau pe ceilalți, ca persoane individuale. Pentru a înțelege la ce se referă acest principiu, vă recomand ca punct de pornire cartea Terapia imago: știința reațiilor.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0