Skip to content

Ce pot face ca în relația mea de cuplu să existe mai multă fericire? Cum aș putea ajunge la starea de bine relațională pe care mi-o doresc atât de mult? Care sunt pașii ce pot face ca relația mea de cuplu să înflorească? Sunt doar câteva dintre întrebările care ne-ar putea trece prin minte, atunci când găsim energie pentru a observa cum funcționează relația noastră de cuplu. Terapia relațională Imago, una dintre cele mai apreciate și eficiente abordări din lumea terapiei de cuplu, ne oferă atât o serie de explicații teoretice, cât și nenumărate instrumente concrete pentru ca relația visurilor noastre să devină realitate. Aceste informații se găsesc în cărțile scrise de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt (cei doi creatori ai acestei terapii), în cabinetele terapeuților certificați în metoda Imago și în workshopul pentru cupluri intitulat Primește iubirea pe care o dorești. Pentru că în cea mai recentă publicație din seria Imago – Jurnal de cuplu, Harville și Helen amintesc de acest workshop care se desfășoară inclusiv în România, am invitat mai mulți terapeuți certificați în terapia Imago să ne împărtășească din experiența lor.    

Repondenții acestui panel sunt: Raluca Anton (doctor în psihologie, psihoterapeut relațional Imago certificat internațional, formator în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie) ● Ana Băiescu (doctor în psihologie, psihoterapeut relațional Imago certificat internațional, contributor la Pagina de Psihologie) ● Niculina Gheorghiță (doctorand în psihologie, psihoterapeut relațional Imago certificat internațional, contributor la Pagina de Psihologie) ● Andrada Lupșe (doctor în psihologie, psihoterapeut relațional Imago certificat internațional, contributor la Pagina de Psihologie) ● Lavinia Tăutu: (psiholog clinician, psihoterapeut relațional Imago certificat internațional, contributor la Pagina de Psihologie). 

Care este atmosfera care se creează la un astfel de workshop și cine sunt cuplurile participante? 

Niculina Gheorghiță: Workshopul Primește iubirea pe care o dorești aduce o energie a conectării, siguranței și acceptării. Este un mediu în care cupurile participante – cei care își doresc o înțelegere a momentului prezent din interiorul cuplului, a dinamicii relației lor intime și o rearmonizare sau un salt benefic în cuplu – vor să elimine ceva ce nu funcționează și să aducă ceva nou dintr-un alt unghi, în cuplul și intimitatea lor.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Raluca Anton: Pentru noi, facilitatorii, mi se pare că cel mai fascinant lucru este dat de tranzițiile în stări prin care trec participanții. Dacă la început vin „cu inima strânsă“ neștiind la ce să se aștepte, trec apoi la multe momente de uimire cu privire la viața lor și la deciziile luate, iar apoi ajung la hotărârea luării unor decizii noi și, înspre final, se lasă, parcă, o liniște amestecată cu un sentiment de bucurie și multă speranță. Și toate acestea pe parcursul a 2-3 zile care trec ca prin vis. E ca un travaliu al unei relații conștiente, iar asta face ca totul să fie trăit extrem de intens.

Andrada Lupșe: Ce îmi place cel mai mult la acest workshop pentru cupluri este spațiul de siguranță emoțională care se creează. Chiar dacă, de cele mai multe ori, cuplurile nu se cunosc între ele, la sfârșitul celor două zile participanții găsesc valoare atât în asemănările, dar și în diferențele din poveștile lor de cuplu. E atât de vindecătoare revelația faptului că deși fiecare cuplu e diferit și are sens să fie așa de fapt, fiecare cuplu tânjește după conectare și siguranță emoțională. Cuplurile participante pot fi în stadii diferite ale relației, mai la început sau cu vechime, dornice să afle care e sursa conflictelor în cuplu, interesate de cum pot să aibă grijă conștient de relația lor.

Lavinia Tăutu: Răspunsul la această întrebare vine atât din calitatea de organizator al workshopului de cuplu, cât și de participant și pot sa spun că accentul cade în primul rând pe siguranță și conexiune între partenerii cuplului. Pe lângă baza teoretică ce face lumină în dinamica relațională, exercițiile care sunt desfășurate în intimitatea fiecărui cuplu oferă și mai mult sens asupra a ceea ce se întâmplă între parteneri. Cuplurile prezente se află în diverse stadii ale relației lor. De la cupluri aflate în prag de separare sau divorț și care lucrează conștient la rezolvarea problemelor apărute, acordând astfel o nouă șansă relației, la cupluri care nu sunt foarte sigure cu privire la statusul relației lor dar își doresc să se cunoască mai bine și să înțeleagă prin ceea ce trec și cupluri care sunt la începutul iubirii lor și doresc să evite probleme viitoare printr-o cunoaștere mai aprofundată atât a poveștii personale cât și a poveștii partenerului(ei).  

Ana Băiescu: La fiecare întâlnire de grup s-a creat o atmosferă de siguranță încărcată de emoții constructive, vindecătoare. Este interesantă energia care circulă și se transformă între partenerii de cuplu în timpul dialogului dintre aceștia. Deși sunt prezente și alte persoane, intimitatea dialogului dintre parteneri, a mesajului transmis către celălalt rămâne în această diadă și doar dacă doresc să împărtășească grupului vreo impresie, pot să o facă. De fapt, partenerii unui cuplu în timpul exercițiilor sau dialogului Imago stau pe scaun față în față, se privesc și începe dialogul. Toate cuplurile în același timp. Iată cât de simplu și intim este acest proces. Cuplurile participante pot fi doi oameni care se află într-o relație nouă sau o relație de mai mulți ani. Orice om care iubește. 

Care sunt condițiile de participare și la ce se pot aștepta partenerii de cuplu?

Raluca Anton: Singura condiție este să se participe în cuplu, chiar dacă unul își dorește mai mult decât celălalt să fie împreună acolo și asta este, de altfel, atât de normal.

Ana Băiescu: Participă un cuplu care dorește să știe mai multe despre relația de iubire, despre relații în general și despre dinamica relației în care se află. Cei care doresc să dea sens poveștii lor relaționale și să descopere noi căi de conectare și siguranță. Practic, orice cuplu. 

Lavinia Tăutu: În primul rând aș spune să se aștepte la două zile intense, unde focusul principal este relația lor. Două zile în care ei vor lucra foarte mult, ghidați de facilitatorii workshopului. Vor învăța și pune în practică aptitudini pentru a detensiona un conflict și a crea un sentiment de siguranță în cadrul relației, vor învăța să recunoască tipare ce sunt disfuncționale în cadrul relației. Înțelegerea cauzelor care duc la conflicte și cum să își canalizeze energia în direcția vindecării și a bunăstării relaționale. Vor învăța să se asculte, înțeleagă, să empatizeze și să vadă diferențele dintre ei ca pe un factor ce poate să îi apropie. Tot ce este nevoie din partea participanților este să vină cu deschidere și curiozitate în acest demers, pentru că până la urmă ei nu sunt singuri. Este minunat să observi cum în pauze se creează o coeziune între cuplurile participante, cum se deschid și își împărtășesc povestea personală (atât cât este confortabil) unii altora. 

Andrada Lupșe: Cred că principalele condiții pentru participare sunt deschiderea, curiozitatea, și implicarea partenerilor de cuplu. Cu toate că există un prezentator de workshop care oferă ghidaj de-a lungul celor două zile după o anumită structură a workshop-ului dar și același caiet de exerciții pentru toți participanții, îmi place să cred că partenerii de cuplu se pot aștepta la o experiență de conectare. Probabil că aspectele discutate în cadrul exercițiilor au mai fost dezbătute în fiecare cuplu doar că de data aceasta partenerii învață despre importanța Dialogului Imago ca unealtă pentru a se simți auziți și înțeleși pentru ceea ce împărtășesc.

Niculina Gheorghiță: Din punctul meu de vedere, pentru ca un cuplu să participe, este necesar ca măcar unul dintre ei să dorească cu adevărat să vină împreună cu partenerul. Din practica mea cu aceste workshopuri, am observat că la circa 50% dintre cuplurile participante, unul este împins sau „târât“ de celălalt. Asta este în prima fază, apoi după câteva ore cel „târât“ parcă nu mai vrea să plece. Asta deoarece acest partener avea cea mai mare nevoie de acest gen de lucru în relația lor de cuplu, însă neștiind ce se întâmplă în acest workshop nu putea să accepte ușor participarea. Partenerii se pot aștepta la o îmbunătățire a comunicării, conectării și responsabilizării acțiunilor din cuplul lor, sau la o clarificare a nedumeririlor legate de cuplul lor.

Este ca o ședință de psihoterapie în care îți prezinți problemele și nemulțumirile în fața unui psihoterapeut?

Ana Băiescu: Procesul Imago te cucerește de la prima întâlnire. Primele minute. Ai nevoie de această energie frumoasă pentru a porni în călătoria psihologică. De multe ori, în dimineața primei zile de workshop, se simte în aer o stare de neliniște, o încordare. Ceva nou este pe cale să înceapă. Este acel dans între a vrea să rămâi și să descoperi ce urmează și a vrea să te retragi în același timp. Alegi să rămâi și corpul se relaxează treptat. Fiecărei persoane îi place să asculte o poveste cu sens, cu explicații prin care te descoperi într-o lumină plină de compasiune, de iubire. Și vezi partenerul din fața ta dintr-o perspectivă diferită, cu validare și empatie pentru nevoile și trăirile sale. Se pregătește spațiul dintre parteneri, unul de conectare și siguranță pentru a putea fi comunicate prin dialog și aspectele frustrante, supărătoare. Dar, doar după ce partenerii se simt în siguranță.

Andrada Lupșe: Nici în cadrul workshop-ului, nici în sesiunile de terapie de cuplu Imago, terapeutul nu are rolul unui arbitru. Rolul terapeutului este să vegheze asupra păstrării spațiului de siguranță chiar dacă cuplul are un dialog despre un subiect dificil. Astfel, folosind pașii dialogului Imago – oglindire, validare, empatie -, cuplurile învață să creeze spațiu pentru a putea simți ce au nevoie să simtă în timp ce rămân prezenți unul pentru celălalt. Cu toate că în cadrul exercițiilor, cuplurile ating subiecte dureroase, în cea de-a doua parte a workshop-ului sunt ghidate în exerciții menite să re-romanticizeze relația și să le amintească de ce s-au îndrăgostit la început.

℗PUBLICITATE



Niculina Gheorghiță: Este cu totul altceva decât o ședință de psihoterapie. De fapt ești acolo cu un grup de oameni care au nevoi comune cu ale tale, caută răspunsuri la întrebări nerostite și vor o soluție pentru fericire și armonie în cuplu. Rolul terapeutului este să te ghideze în siguranță și confort emoțional să aprofundezi dinamica relației tale de cuplu, de cele mai multe ori nu e necesar să povestești nimic din ce este în interiorul cuplului tău, ci, de fapt se pune accent în a-ți privi partenerul oglindind, validând și oferindu-i empatie la ceea ce trăiește printr-un exercițiu sau altul.

Lavinia Tăutu: Din punctul meu de vedere, nu seamănă deloc cu o ședință de psihoterapie și îndrăznesc să spun că nu este terapie ci educație, deși tot ce se întâmplă în cele două zile de workshop echivalează cu șase luni de terapie. Având în vedere că în cadrul workshopului se află mai multe cupluri, psihoterapeuții formați în terapia relațională Imago care organizează acest eveniment sunt foarte atenți la elementul de siguranță față de toți participanții. Partenerii dialoghează doar în cadrul intimității propriului cuplu, urmând exercițiile din manualele de lucru și structura dialogului Imago, astfel încât problemele și nemulțumirile sunt auzite doar de partener(ă). În cazul în care, pe parcursul dialogului dintre parteneri și a desfășurării exercițiilor aceștia întâmpină dificultăți, pot apela la organizator sau – în funcție de numărul de participanți – la asistenții ce se află acolo tocmai din acest motiv, să ajute participanții. Structura workshopului, a dialogului și a exercițiilor este astfel construită, încât partenerii să se simtă auziți, înțeleși și cel mai important, în siguranță și conectați. 

Raluca Anton: Deloc! Este o călătorie pe care o faci împreună cu partenerul sau partenera ta, iar facilitatorul sau facilitatorii workshopului îi însoțesc pe participanți în această călătorie, exact ca un ghid într-un oraș. Ai putea călători și singur, dar riști să pierzi multe dintre locurile frumoase care stau, uneori, ascunse sau ai putea pierde experiențe pe care nici nu ți-ai imaginat că le-ai putea trăi. Astfel, nimeni nu își expune problemele, nimeni nu vorbește decât dacă se simte suficient de confortabil să facă asta. Ținem mult la a respecta nevoia de intimitate a partenerilor și credem că asta face ca acest eveniment să fie atât de valoros. Dacă în primele ore nimeni nu își prea dorește să vorbească, în ultimele ore fiecare vrea să împărtășească ceva.

De ce este important să participe cineva la acest workshop și ce pot face cei ai căror parteneri refuză participarea? 

Lavinia Tăutu: Este des întâlnită situația în care unul dintre parteneri își dorește să participe și celălalt nu sau…nu prea. [râde] Este firesc să apară astfel de diferențe între cei doi parteneri (și) pe acest subiect. Unul dintre ei este entuziasmat legat de workshop, îi vede utilitatea, iar celălalt nu debordează nici de entuziasm, nici de convingere. Pe de altă parte, aș normaliza aceste reacții, dar aș adăuga faptul că până la mijlocul primei zile de workshop, reticența dispare. În al doilea rând, m-aș uita la această reticență și aș încerca să văd – Ce poveste spune? Îmi este teamă că voi fi nevoit să vorbesc de față cu mai multe persoane despre problemele noastre? Nu rezonez foarte bine cu latura emoțională și simt că ies din sfera de confort și siguranță? Despre ce este vorba, de fapt, când spun că nu îmi doresc să particip? Fiind un workshop pentru cupluri, da, emoțiile vor și ele parte din peisaj. Dar până la urmă nu poți ajunge la o intimitate mai mare și la sentimentul de conexiune fără a arăta emoții. Și aici aș mai lansa o întrebare celor care nu doresc sau sunt reticenți în a participa – Dacă este atât de important pentru partener(ă) participarea, ce anume face atât de dificil pentru mine să onorez nevoia lui(ei)? 

Andrada Lupșe: Cred că participarea la acest workshop este unul dintre cele mai valoroase daruri pentru relație, indiferent de stadiul sau vechimea relației. Atâta vreme cât înțelegem că momentele de conflict sunt calea înspre înțelegerea profundă a cine suntem, devenim conștienți de capacitatea de vindecare pe care ne-o pot da relațiile. Ce pot face cei ai căror parteneri refuză să participe este să rămână deschiși și curioși cu privire la motivele pe care le oferă celălalt partener, invitându-l la un dialog și nu la o critică. În spatele fiecărui refuz se află o frică (pe care o știm sau nu comunica), iar în spatele fiecărei frici se află o nevoie neîmplinită. Să avem înțelepciunea de a ne conecta cu nevoia neîmplinită, nu doar cu modalitățile prin care ne putem apăra de frici – refuz, retragere.

Raluca Anton: Dincolo de terapia de cuplu mi se pare una dintre cele mai sănătoase decizii pentru orice cuplu. Nu e nevoie să aștepți să treci prin momente dificile pentru a face asta. Acest workshop este o invitație la cunoaștere. O invitație și un început de demers pentru a trece dinspre a trăi într-o relație inconștientă la una conștientă. Și, mai mult decât atât, acest workshop vine cu foarte multă cunoaștere de sine. Este un eveniment dedicat cuplurilor, astfel încurajăm partenerii să vină împreună. Sigur, mai există varianta de a participa împreună cu un prieten(ă), însă acesta va fi, mai degrabă un demers personal și de cunoaștere a sinelui, decât unul de cuplu. 

Ana Băiescu: Uneori poate fi dificil să iei o decizie nouă de a vedea cuplul drept o cale de creștere și vindecare. Re-angajarea în relația de cuplu, dar în mod asumat și conștient. Am crescut știind cumva că după căsătorie cei doi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Aceasta presupune că știm ce trebuie să facem. În orice moment al relației noastre, așa cum s-au descurcat părinții și bunicii noștri. Dar, oare este așa de simplu?  Se întâmplă ca unul dintre parteneri să fie mai curios de acest aspect al descoperirii relației de cuplu dintr-o altă perspectivă, iar celălalt partener să nu fie încă pregătit. Am întâlnit în prima zi de workshop și aceste situații. Dar, energia și curiozitatea au venit pe parcursul timpului petrecut cu partenerul(a) deoarece se simțeau în siguranță. Vrei să descoperi și mai mult. Energia implicării se schimbă. Există numeroase resurse online și cărți de specialitate pentru informarea cuplurilor asupra acestui eveniment și dialogul bazat pe ascultare și înțelegere poate fi un instrument valoros de a decide participarea. 

Niculina Gheorghiță: Consider că fiecare partener care dorește să viețuiască și să se dezvolte personal, familial și relațional e necesar să urmeze un astfel de workshop unde va primi un ghid de a trăi conștient, responsabil și în bucurie lângă cel ales sau aleasă pentru această călătorie în planul terestru. De cele mai multe ori, călătoria în doi este mai ușoară și plină de entuziasm pentru dezvoltarea și evoluția fiecăruia dintre cei implicați în cuplu. Cei a căror parteneri refuză participarea, dar totuși ajung în sala de workshop, totul va fi bine. Pentru cei care nu vor ajunge în sala de workshop rețineți că: Binele cu forța nu se poate!

Care este experiența voastră ca prezentatori de workshop și ce mesaje aveți pentru cuplurile din România?  

Andrada Lupșe: Sunt tare norocoasă să fiu la cea de-a doua ediție a workshopului pentru cuplu pe care o organizez și pentru mine e o experiență înălțătoare de fiecare dată să pot să mă conectez cu cuplurile și poveștile lor. Totuși, un moment special rămâne cel în care am participat cu soțul meu la acest workshop de cuplu și cu toate că eu știam care este structura și cum se vor desfășura exercițiile, s-a creat atâta emoție și conectare în timp ce desfășuram exercițiile. Mesajul pe care aș vrea să îl transmit cuplurilor este de a crede în faptul că se află în relația potrivită care să îi ajute să vindece părți dureroase din povestea de origine. 

Lavinia Tăutu: Pentru mine ca prezentator de workshop, cele două zile sunt pline de emoție, de anticipare și grijă față de participanți. Există și o doză de anxietate, nu o să neg. [râde] Dar ceea ce mă fascinează, de fiecare dată, este atmosfera care se creează, conexiunea cuplurilor, momentele în care poveștile spuse unesc și ne dăm seama că nu suntem singurii care se confruntă cu dificultăți. Mi se întâmplă adesea să mă emoționez până la lacrimi ascultând istorisirile de viață, dar și să râd împreună cu ei. Ce mesaje am pentru cuplurile din România?… să prioritizeze relația. Este atât de ușor ca, în volbura sarcinilor zilnice, să uităm că și relația cere timp, atenție. Ne dăm seama de acest lucru abia când relația urlă, când deja nu mai simțim siguranță, când între noi s-a creat o ruptură. Să își ofere constant aprecieri. Cu toții ne dorim să fim văzuți de cel de lângă noi. Să fie permanent curioși vizavi de lumea interioară a partenerului, lume care este într-o continuă schimbare. Iar în momentele de cumpănă (deoarece fiecare cuplu trece prin momente de cumpănă) să nu ezite în a cere ajutor.

Niculina Gheorghiță: Eu personal am susținut câteva workshop-uri în România, am experiență în domeniu lectoratului de câteva zeci de ani, iar pentru cuplurile din Romania am următorul mesaj: Dați-vă șansa să aveți o experiență profundă și unică împreună cu partenerul de cuplu într-un cadru securizant, plin de acceptare și empatie. Să avem zile bune!

Ana Băiescu: La fiecare workshop pentru cupluri am fost coprezentator alături de soțul meu, Alin. Este surprinzătoare emoția transmisă cuplurilor din sală în timpul dialogului dintre noi doi și a relatării poveștii noastre de viață. Se creează un spațiu de siguranță și tensiunea scade. Partenerii se prind ușor de mână, se privesc, își zâmbesc. Cuplurile din România, de orice vârstă, adoră acest eveniment. Redescoperă magia reconectării, a zâmbetelor, a rutinelor zilnice în cuplu. Acestea sunt doar câteva ingrediente ale acestei călătorii psihologice. Și apare apoi dialogul dintre parteneri. Învăță să asculte mesajul transmis de partener și să îi dea sens. Au descoperit curiozitatea unuia față de ceea ce este celălalt, față de povestea lui de viață. Și au primit această descoperire ca pe un dar valoros. La câteva săptămâni după eveniment primesc câte un mesaj prin care îmi transmit acea energie pozitivă care îi urmărește încă. Conștientizarea călătoriei în sine este foarte captivantă! 

Raluca Anton: Noi nu ne-am imaginat că vom face asta vreodată în România. Credem că este atât de valoros că românii încep să realizeze cât de importantă este investiția în relația de cuplu și cât de benefic este nu doar pentru parteneri, ci pentru întregul sistem din care ei fac parte. E un privilegiu să putem face asta și mă bucur că, pe măsură ce trece timpul și pe măsură ce trec workshopurile organizate de noi toți cei din comunitatea Imago România, avem tot mai multe cupluri dornice să ni se alăture în această călătorie a cunoașterii propriei persoane, a cunoașterii celuilalt, dar și a cunoașterii relației conștiente care își dorește să se petreacă în spațiul dintre ei.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site utilizează cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență de navigare cât mai plăcută și eficientă. Informațiile colectate prin intermediul acestor fișiere sunt stocate în browserul tău și ne ajută să:

  • recunoaștem dispozitivul tău atunci când revii pe site;
  • păstrăm preferințele tale;
  • înțelegem mai bine ce secțiuni ale site-ului sunt cele mai accesate și relevante pentru tine.

Poți ajusta oricând setările cookie-urilor, astfel încât să alegi exact ce informații dorești să partajezi. Confidențialitatea ta este importantă pentru noi.