fbpx
skip to Main Content
Papa Francisc A Numit Pentru Prima Dată O Femeie într-o Funcție De Conducere Din Cadrul Bisericii Catolice

Biserica Catolică, sub îndrumarea Papei Francisc, anunță schimbări importante în cadrul conducerii acesteia. Vorbim de o serie de fenomene mai mult decât pertinente pentru secolul XXI și care ne arată că reducerea discriminării în funcție de gen devine un efort comun la nivel global.

Mai precis, într-un comunicat emis de Vatican, Papa Francisc a numit pentru prima dată o femeie în cadrul Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun. Francesca Di Giovanni este avocată (specializată în drept internațional și drepturile omului), are 66 de ani și va superviza relațiile multilaterale în cadrul Secretariatului (în cadrul căruia își desfășoară activitatea începând din 1993).

Decizia este una bine primită de către enoriași, mai ales că astfel de vești nu sunt dintre cele mai des întâlnite.

Uniunea Internațională a Superioarelor Generale (UISG), formată din călugărițe catolice, a cerut anterior numirea mai multor femei în aparatul birocratic al Vaticanului, întrucât peste jumătate dintre catolici sunt femei.

De-a lungul timpului, Biserica Romano-Catolică le-a dat drept doar bărbaților să fie hirotoniți preoți, în timp ce femeile au ocupat doar funcții administrative, fără să fie însă vizibile.

℗PUBLICITATE


Totodată, Papa Francisc a promis și că vor fi numite mai multe femei în funcții de decizie la Vatican. Anul trecut, trei călugărițe și o persoană laică au fost numite în posturi de consilier, în cadrul Secretariatului Sinodului. Totuși, cele mai cunoscute rămân Barbara Jatta (Director al Muzeelor Vaticanului) și Cristiane Murray (Director Adjunct al Biroului de Presă).

Alinierea politicilor Vaticanului la vremurile pe care le trăim poate aduce mai multă plusvaloare instituției, dar și mai mulți adepți. Un lucru s-a văzut clar în trecut: cu cât Biserica devine mai intransigentă și mai nepăsătoare la problemele oamenilor sau la realitatea de facto, cu atât mai tare tind enoriașii să se îndepărteze de lăcașurile sfinte, rămânând doar creștini, nu și practicanți.

„O femeie poate avea anumite aptitudini pentru a identifica puncte comune, vindecând relațiile în spiritul unității. Faptul că sunt femeie sper să se reflecte pozitiv în această responsabilitate, chiar dacă am însușiri care, cu siguranță, se găsesc și la colegii mei bărbați“ – a fost unul dintre mesajele-cheie transmise de Francesca Di Giovanni, după numirea în funcție, ea dovedind astfel maturitate și înțelepciune

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută