Auzim din ce în ce mai mulți semeni spunând că abia așteaptă să ne reîntoarcem la normalitatea de dinaintea pandemiei COVID-19.
Poate că plăcerile sociale, gâdilarea egocentrismului aflat la cote ridicate și viteza vieții (ca o mașină pe autostradă) reprezintă lucrurile care ne definesc, în fapt, ca umanitate; dar realistic vorbind, oare asta ne dorim cu adevărat?
Gimnastica emoțională pe care o facem, volens nolens, prin ancorarea cotidianului în știrile, bilanțurile ori restricțiile impuse are, în definitiv, și un rol benefic: acela de a scoate la suprafață elementele de bază ale umanității.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Acesta este și îndemnul Papei Francisc care, potrivit site-ului americanmagazine.org, în timpul catehezei audienței generale (care are loc săptămânal), menționa că „lumea ar trebui, în urma pandemiei, să fie mai bună și să nu se întoarcă la normalitatea «bolnăvicioasă» anterioară a nedreptății, inegalității și degradării mediului.“
Apelul Papei către toată populația este acela de construire a unei societăți ce are ca fundament solidaritatea. Potrivit suveranului pontif, „o societate în care diversitatea este respectată… în care «cei din urmă» sunt luați în considerare la fel ca «cei dintâi»… este mult mai rezistentă la orice tip de virus.“
Întoarcerea la nucleul umanității (prin globalizarea speranței și readucerea iubirii la rangul său real) precum și realinierea valorilor care ne definesc pot reprezenta o cale spre vindecarea lumii.
Papa Francisc îndeamnă populația la credință, speranță și generozitate, atribute specific umane dar pe care, din cauza consumerismului specific, le-am uitat pe undeva, atârnate, iar în schimb, alegem să judecăm adesea după alte valori cu un nivel moral incontestabil mai slab.
Pandemia COVID-19 a relevat faptul că suntem egali în fața bolii, indiferent de rasă, clasă socială, limbă, culoare a pielii. Este important să conștientizăm acest lucru și să acționăm întocmai atunci când ne raportăm la cei din jurul nostru, fie ei cunoscuți ori necunoscuți.
Într-ajutorarea populației este un alt îndemn al Papei Francisc, mai exact ascultarea „strigătului lăuntric“ al persoanelor aflate în nevoie. Mobilizându-ne la apelul semenilor noștri „vom putea regenera societatea.“
Potrivit suveranului pontif, inechitatea dintre noi (cauzată de stratificarea sistemul economic) nu este justificată, tocmai de aceea este nevoie să ne resetăm, pentru a crea sisteme capabile care să pună pe primul loc generozitatea și participarea, în opoziție cu indiferența și exploatarea.
Finalul slujbei a fost realizat prin salutul către tineri, persoanele în etate, persoanele suferinde și tinerele familii, persoane pe care Papa Francisc le sfătuiește să fie generoase, să accepte suferințele și încercările inerente și, totodată, să dea dovadă de iubire pe parcursul clădirii familiilor armonioase și autentice. Poate că ar fi sănătos să ne întoarcem gândul către propria persoană și să medităm cu sinceritate asupra ceea ce suntem, dar, mai ales, asupra ceea ce vrem cu adevărat să fim și să trăim. Abia după ce suntem convinși de propriile trăiri putem spune dacă ne dorim să revenim la felul în care ne caracterizam ca societate sau dacă vrem să punem o cărămidă la construirea uneia noi care să ne aducă mai aproape unii de ceilalți și nu să ne despartă doar prin prisma statutului social.