fbpx
skip to Main Content
Parenting Vs. Telemuncă: Zece Idei Pentru A Crește Armonia în Căminul Nostru

În vremuri de pandemie, aceia dintre noi care au fost norocoși experimentează lucrul de acasă ori, mai precis, telemunca. Nu de puține ori, până acum câteva săptămâni, am fi dat orice pentru a rămâne să lucrăm de acasă, fără să mai fie nevoie să pierdem timp în trafic sau să ne mai pregătim din timp ținutele pentru zilele pline de ședințe. Așa că, iată, dorința ne-a fost ascultată și, astfel, ne-am trezit toți între patru pereți, cu toată familia, acasă. Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, ne adaptăm cu toții zilnic, însă clar este faptul că nu e ușor. Și mă refer la aceia dintre noi care locuiesc în apartamente pe care sunt nevoiți să le transforme și în bucătării spațioase, și în locuri de joacă generoase, dar și în birouri funcționale. Totul bine până aici (cel puțin, logistic). Însă ce ne facem atunci când, în acele opt ore de muncă, avem de asistat și la ședințe desfășurate video, iar copiii fac gălăgie în fundal ori au nevoie de susținere în pregătirea temelor online (nevoile lor fiind catalogate de aceștia drept primordiale și trebuind satisfăcute fără amânări)?

Ei bine, se poate. Însă, pentru asta, este nevoie de organizare, de predarea unor mici lecții, dar și de practicarea lor până când ajung să fie interiorizate.

Mic ghid pentru o bună performanță profesională și organizare familială

În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva sfaturi pe care le puteți pune în practică, dacă vă situați în această ecuație de telemuncă, la care adăugăm și copii școlari.

1. Să încurajăm independența copiilor

Este evident că nu putem să le spunem celor mici „Gata, de azi ești independent, te descurci singur“. Însă, dacă în interacțiunile zilnice, îi implicăm în activitățile casnice sau îi încurajăm să-și pregătească singuri un sandviș (atenție, ne referim la copii independenți, școlari) sau cronometrăm 15 minute în care aceștia să citească sau să rezolve un puzzle, putem spune că îi ancorăm în ceea ce se numește independență. Iar dacă aceasta este dublată de laude la adresa celor mici, cu siguranță își vor dori să retrăiască momentul de mândrie rezultat în urma muncii lor și vor fi interesați să repete experiența. Important este să începem prin pași mărunți, dar siguri. Nu este necesar să ne setăm responsabilități pentru 30 minute din prima încercare, ci pentru intervale mici, dar sigure. În funcție de reacții, creștem perioada.

2. Să stabilim un program clar (dar flexibil)

Copiii au nevoie de o structură, fie că vorbim de copii școlari, fie de adolescenți. Este foarte adevărat că cei mici vor dori să aibă alte activități în fiecare zi (rutina nu face parte din vocabularul lor). Însă, fie că vorbim de o zi în care desenăm, fie de o alta în care învățăm câteva cuvinte dintr-o limbă străină, fie de o zi în care folosim piese lego, copiii au nevoie să știe că alternăm plăcutul cu utilul. Așadar, în prima parte a zilei pot face lecții (online, cu școala), urmate de o gustare, alternate cu momente de plăcere (cele menționate mai sus). Așa cum nici la școală nu se pot face lecții continuu, ci cu pauze, este înțelept să le transpunem copiilor aceste obiceiuri și acasă. În acest mod, putem avea, ca adulți, câteva ore în care să lucrăm neîntrerupți (sau aproape neîntrerupți). După-amiaza, putem stabili un telefon video cu un prieten din comunitatea sa, din clasă sau cu o rudă ori putem să-i scriem o scrisoare cuiva drag.

3. Să-i învățăm economia de acasă

Un alt aspect de care merită să ținem cont este să le îndreptăm atenția copiilor și către jocuri educaționale, fie că vorbim de puzzle, fie lego, șah, monopoly etc. Este adevărat că avem tendința să-i suprasolicităm cu materiile de bază, însă balanța merită înclinată în ambele părți. Jocurile de societate sau de strategie au, de asemenea, rolul lor în dezvoltarea lor cognitivă. Totodată, cât timp ei vor fi preocupați cu acestea, noi, adulții, ne putem ocupa în tihnă de celelalte activități casnice. Astfel, fiecare are de câștigat.

4. Să asigurăm un mediu de lucru pentru copii

Cu siguranță, nu este ușor să-i facem pe copii să îndrăgească școala în această perioadă, dacă înainte nu au făcut-o. Și asta, pentru că le este greu să înțeleagă că, deși nu merg la școală, ci stau acasă, trebuie să facă teme și alte activități conexe. Nu este momentul să punem presiune pe ei, ci este timpul să începem să creăm mediul propice pentru a-i face să agreeze câte o materie sau câte o lecție, începând cu elementele de birotică. Așadar, dacă ne așezăm la birou sau la masa de lucru, putem pune caietele, pixurile, creioanele, cariocile, riglele la îndemână și în ordine, fără alte elemente care să-i distragă, pentru o bună concentrare asupra a ceea ce au de făcut. Important este să începem cu ceva care le face plăcere și-i atrage. Același lucru putem face și noi, adulții, atunci când lucrăm, efectiv.

5. Să ne împrietenim cu tehnologia

Dacă până de curând detestam ecranele gadget-urilor și limitam pe cât posibil accesul copiilor la ele, în prezent suntem mai puțin tentați să facem asta. Și avem și motive, de altfel. Lecțiile se realizează online, copiii primesc pe e-mail teme și activități pe care le au de dus la bun sfârșit. Așadar, nu mai vedem tehnologia drept un inamic, ci mai degrabă un aliat de nădejde, fără de care nu am putea susține învățământul actual. Însă este important de știut că, tot online, putem apela și la diverse aplicații prin care copiii pot aprofunda o materie sau înțelege mai bine lecțiile predate. Important este ca, indiferent de situație, să le fim alături, cu sprijin și blândețe, pentru a putea depăși momentele mai puțin ușoare.

℗PUBLICITATE


6. Să apelăm la Zoom, FaceTime sau Skype, pentru activitățile extrașcolare

Majoritatea copiilor sunt înscriși la diverse activități extrașcolare, după dorințe și putințe. Însă, ce ne facem, dacă nu mai putem trimite copilul la fotbal sau la balet, în această perioadă? Ei bine, există posibilitatea fie ca aceste cursuri să se poată realiza online, fie să ne putem folosi de diverse aplicații pentru a ne îmbunătăți punctele slabe pe care le avem. Așadar, fie îi contactăm prin aplicații video pe instructori, fie (dacă deținem spații exterioare) putem face antrenamente ținând cont de distanțarea socială, doar pentru asigurarea unui tonus fizic bun – care, la rândul său, are o puternică influență asupra psihicului. Dincolo de sarcini, mese îmbelșugate și somn, este imperios necesar să ne gândim și la sănătatea noastră fizică. Orice formă de mișcare este bine-venită, mai ales că majoritatea sălilor sportive oferă online clase la care putem participa, pentru a ne pune corpul la treabă. Este bine să nu neglijăm activitatea fizică.

7. Să împărțim responsabilitatea cu alți adulți

Viața ni s-a schimbat radical, iar timpul pare că se comprimă, atunci când petrecem în casă toată ziua. Copiii vor mereu ceva de la noi, mesele sunt tot mai multe, vasele de spălat sunt pe măsură și, cu toate acestea, ni se cere să avem performanțe la locul de muncă. Poate deveni extrem de obositor și chiar putem vorbi de un burnout casnic. Însă, înainte ca totul să ne copleșească, nu este indicat să uităm că putem cere ajutorul partenerului sau altor membri de familie, care ne pot suplini în diverse activități. Dacă, spre exemplu, avem ședințe online sau ceva urgent de rezolvat, ne putem asigura că are cine să ne înlocuiască în cele mai bune condiții, timp în care putem să ne ocupăm de treburile legate de activitatea noastră profesională.

8. Să programăm și să respectăm pauzele

Pentru că suntem ancorați în multe activități la locul de muncă și observăm cu spaimă că nu le putem duce la bun sfârșit în fiecare zi, avem tendința ca, în ziua următoare, să lucrăm mai mult, să ne luăm pauze mai rar și să fim proactivi, pentru a finaliza treburile nerezolvate în zilele trecute. Însă, în tot acest cerc vicios în care ne învârtim, nu este necesar să neglijăm detensionarea, jocul, râsul. Poate, mai mult că oricând, este important să le acordăm rolul bine meritat și să ne ajutăm de ele, pentru o bună sănătate emoțională – a noastră, dar și a celor dragi nouă. Copiii nu sunt responsabili de greutățile noastre cotidiene, de aceea putem să ne detașăm și să vedem lucrurile mai clar doar dacă privim obiectiv lucrurile.

9. Să fim fermi, dar blânzi (ca profesori)

Homeschooling nu este un concept foarte cunoscut la nivelul țării noastre, majoritatea copiilor nefiind tocmai obișnuiți să învețe stând în pijamale și urmărindu-și învățătoarea sau profesoara predând lecții printr-un monitor. Însă e lesne de înțeles că acum, mai mult ca oricând, este imperios necesar ca profesorul să fie ferm și să facă tot posibilul, prin calitățile vocaționale pe care le deține, să țină copilul atent, dar să se facă și înțeles, adăugând elemente de interes pe parcursul orei respective. De asemenea, ca părinți, putem purta o discuție sinceră și deschisă cu copiii, în care să le explicăm prin ceea ce trecem (fără să-i speriem), cât este de necesar să se spele pe mâini mai des, să fie atenți la lecții (să-i încurajăm să ne spună atunci când întâmpină greutăți cu lecțiile), astfel încât să înțeleagă că este nevoie ca adulții să lucreze în continuare. Cu cât le trezim conștiința, cu atât avem mai multe șanse să se plieze pe ceea ce au de făcut cu mai mult entuziasm. De asemenea, putem să lăsăm la latitudinea lor, în funcție de preferințe, materia pe care vor să o aprofundeze în acea zi.

10. Să fim generoși în aprecieri și laude

Atât copiii, cât și adulții au un alt tonus atunci când sunt apreciați după ce au dus la bun sfârșit un anumit proces sau comportament. După o zi plină de lecții, activități și fișe de lucru, este sănătos să le oferim copiilor (mai ales dacă nu s-a întâmplat asta peste zi) câteva cuvinte de laudă și de recunoștință pentru tot efortul depus, astfel încât să tolereze izolarea și să respecte regulile de conviețuire. Copiii adoră să se joace cu părinții, să se miște, să danseze și să cânte cu aceștia. Cea mai frumoasă exprimare a iubirii constă în gesturile și acțiunile mărunte, dar și în cuvintele de laudă și de apreciere.

Nu traversăm o perioadă normală și nici nu putem da vina pe cineva pentru acest lucru. Este sănătos să tragem învățăminte din toată această provocare, să ne adaptăm situației, să fim mai empatici și să exprimăm mai multă compasiune față de semenii noștri. Este firesc să simțim nesiguranță, frică, deznădejde, însă, în același timp, este la fel de normal să nu punem presiune pe noi și pe cei din jurul nostru.

Tuturor ne este greu (din variate puncte de vedere – material, emoțional, medical). Însă, dacă punem toate acestea în context, vom putea trage o gură de aer proaspăt, amintindu-ne că putem trece și peste asta, cu încredere și bunătate. Este timpul să luăm și câte o pauză și să ne bucurăm de cei pe care îi iubim, să-i sunăm pe vârstnici și să-i ajutăm cu cumpărăturile, să ne oferim momente de calitate nouă înșine, fără să ne blamăm pentru asta. Dacă, totuși, simțim că lucrurile ne scapă de sub control și nu putem nicicum să ne adaptăm situației, este bine de știut că putem apela cu încredere la ajutorul unui specialist, care prin blândețe și compasiune să ne ajute să înțelegem mai bine fenomenul. Pagina de Psihologie ne oferă o listă de psihologi și psihoterapeuți care activează la nivel național și care acum își desfășoară activitatea în special în mediul online.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută