Skip to content

Mișcarea reprezintă unul dintre elementele de bază ale unei vieți sănătoase și longevive. Bazele ei se consolidează încă din fragedă pruncie și ne acompaniază până în anii senioratului (dacă avem grijă să nu facem rabat de la ea perioade îndelungate).

De multe ori, este folosită pentru a ne elibera de energie, pentru a ne solicita organismul și, astfel, pentru a dormi mai bine. Pe măsură ce creștem, sportul nu numai că ne modelează trupul, dar ne și pune gândurile în ordine, ne ajută să scăpăm de stresul oxidativ și permite eliberarea endorfinelor (cunoscute drept hormoni ai fericirii). 

Din păcate, acest proces nu este înțeles corect de către mulți dintre noi. Dovadă stau statisticile care arată numărul impresionant al persoanelor supraponderale, respectiv al celor cu probleme metabolice, survenite în urma sedentarismului prelungit și al alimentației necorespunzătoare. 

Mișcarea este o rutină ce se dobândește în familie

Este suficient ca un adult să devină inactiv pentru ca familia din care face parte să capete aceleași obiceiuri nesănătoase și să evite, cât se poate de mult, mișcarea.

Așa se face că există copii ce au scutire medicală la ora de educație fizică, chiar dacă, din punct de vedere medical, sunt apți a o practica. Motivul este unul cel puțin „pragmatic“: părinții aleg să-și îndrepte odraslele spre ore de matematică ori de română, desconsiderând, cu ignoranță, beneficiile pe termen lung ale sportului. 

Există și cealaltă variantă, în care copiii vor să meargă la diverse activități sportive, însă nu sunt încurajați în acest sens de către părinți ori îngrijitori și astfel ajung să nu experimenteze ceea ce poate fi nu numai relaxant, dar și sănătos.

În toată această ecuație, rolul cadrelor didactice este unul crucial, acestea fiind punți de legătură între cei mici și părinții lor, și care pot intermedia și facilita accesul la sănătate, în definitiv.

℗PUBLICITATE



Mișcarea noastră cea de toate zilele

Se vorbește foarte mult despre sport și despre faptul că, în dorința de a avea un corp armonios, tot mai mulți dintre noi alegem să ne înfometăm, când, în fapt, nu aceasta este cheia succesului când vorbim de slăbit, ci însuși țesutul adipos care poate fi înlăturat prin odihnă, mișcare și hidratare. Desigur, alimentația este extrem de importantă, dar niciun nutriționist nu recomandă vreunui pacient privarea de hrană.

Așadar, la vârsta adultă, vedem cum preferințele, dorințele și opțiunile se șlefuiesc în funcție de prioritățile pe care ni le setăm, sănătatea ocupând prima poziție. 

Fie că alegem să mergem la o sală de sport, fie că alegem să facem mișcare în cadrul căminului propriu ori optăm pentru cea în aer liber, putem observa un număr impresionant de semeni ce încep să se miște prin cea mai la îndemână soluție: alergarea. Majoritatea, cu timpul, își crează rutine, care, la rândul lor, se încununează cu participări la diverse competiții sportive. 

Hai la alergat în weekend la semimaraton de 21 de km!

Și pentru că este o perioadă prielnică alergării în aer liber, în acest weekend, respectiv pe 4 și 5 septembrie, Bucharest Running Club organizează Semimaratonul București, eveniment la care putem participa atât ca începători, cât și ca profesioniști, înscriindu-ne la una dintre cursele disponibile: 5 km, 10 km, ștafetă (6 km+ 8 km+ 7 km) ori 21 de km (semimaraton). 

Anul acesta vom putea alerga împreună fizic, atât timp cât prezentăm un certificat digital European COVID – certificat de vaccinare pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, certificat de recuperare prin care se atestă că am trecut prin boală ori prin prezentarea unui test antigen rapid (care să nu fie mai vechi de patruzeci și opt de ore înaintea cursei pentru care ne-am înscris). Merită precizat că Bucharest Running Club asigură costurile efectuării testelor antigen pentru participanți.

Așadar, putem alege să ne bucurăm de vreme, de o companie dragă sufletului nostru (familie, prieteni), într-un cadru urban, făcând și sport și încărcându-ne și bateriile pentru vremurile care nu se arată tocmai optimiste.

Este important să ne adaptăm din mers la toate provocările pe care le avem de parcurs, însă, pentru ca această tranziție să fie una lină, este necesar să ne amintim că o minte sănătoasă nu poate fi decât într-un corp sănătos; drept urmare, haideți să ne dăm o șansă și să punem preț pe propria persoană, dacă vrem să ne bucurăm mai mult de viață. Nu este nevoie să fim toți maratoniști de profesie, ci este suficient să facem primii pași, să ne înscriem la o cursă pe care apreciem că o putem finaliza, să ne echipăm corespunzător și să ne bucurăm de experiență, pentru că până la urmă, nu timpul pe care îl scoatem este important, ci felul în care ne simțim pe parcursul mișcării. Așadar, cu cine mă întâlnesc la linia de start?

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0