Skip to content

Viața de cuplu ne rezervă și unele surprize, dar nu din categoria celor mai plăcute. Una dintre experiențele cele mai dificile este conștientizarea trădării, care apare după ce partenerul ne-a ascuns un adevăr (chiar dacă intențiile acestui au fost bune). De exemplu, atunci când realizăm că jumătatea noastră de cuplu și-a pierdut locul de muncă și nu ne-a împărtășit din zbuciumul prin care trece și nici ne ne-a spus adevărul adevărat. Ce reacție avem? Șoc, furie, anxietate, negare, tristețe – toate sunt parte din stările pe care le putem simți dacă trecem prin acest eveniment. O relație de cuplu presupune un cadru de siguranță, iar în momentul în care ne sunt ascunse lucruri relevante, putem simți că acea siguranță este dezechilibrată.

Ghid practic de intervenție în criza relațională

Asigură-te că nu uiți de tine! Unul dintre primele lucruri pe care le avem de făcut, când aflăm că partenerul ne-a ascuns că a rămas fără job, este să respirăm. Îmi iau câteva minute să respir, să mă concentrez pe ce mi se întâmplă mie: cum mă simt acum; ce simt în corp? E bine să ne reamintim că reacția pe care o resimțim astăzi poate fi și o retrăire a unor experiențe din trecut. De aceea, ne ajută blândețea și rațiunea pentru a fi cu grijă față de noi înșine, partener și relație.

Asigură-te că nu te transformi într-o felină sălbatică. Apoi te poți duce către partener cu un dram de curiozitate empatică: ce s-a întâmplat în viața lui (ei), cum se simte el (ea) în povestea asta, ce l-a împiedicat (-o) să îmi spună, ce pot face eu pe viitor pentru a-l (o) sprijini?

Asigură-te că asculți și apoi vorbeștiÎn același timp, mă duc către partener cu onestitate despre cum mă simt eu în acest context: „Eu mă simt rănit(ă), trădat(ă), bulversat(ă), aflând că mi-ai ascuns acest lucru“; „Este un lucru care mă afectează, povestea pe care mi-o spun aflând despre acest lucru este că…“; „Am nevoie în relația noastră de siguranță, predictibilitate, onestitate și m-ar ajuta mult să vii către mine cu lucrurile dificile“.

℗PUBLICITATE



Asigură-te că dialogați despre ceea ce contează. E foarte posibil să ne ajute o discuție sinceră despre buget și alte perspective mai mari de viitor în relație. Astăzi, în rolul de adult, care sunt obiectivele și regulile pe care le folosesc în viața mea pentru a fi stabil și a-mi construi viitorul bun pe care-l doresc? Și cum pot face asta împreună cu partenerul meu?

O astfel de situație poate fi dificilă, e de înțeles să ne luăm răgaz și ajutor pentru a-i face față. Prin prisma propriilor istorii de viață pe care le avem, putem resimți puternic evenimentul și e posibil să avem în tolba cu resurse tendințe mai puțin eficiente de a-l gestiona. De asemenea, situația economică și obiceiurile create în cuplu sunt lucruri de avut în vedere atunci când ne adunăm instrumentele utile.

Ție ce ți s-ar potrivi din strategiile de mai sus, dacă ar fi să treci printr-o astfel de experiență?

Articol realizat cu sprijinul PsyLife.

Rodica este consilier pentru dezvoltare personală și psihoterapeut de familie în formare. Pasiunea de a lucra cu adulții și adolescenții o aduce printre oameni, cu drag pentru poveștile de viață care au nevoie să fie spuse.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0