Skip to content

Atunci când vorbim despre Paște ne gândim la bine și la rău, la lumină și întuneric, la moarte și renaștere. Dualitatea „lumină-întuneric“ sau „bine-rău“ a afectat individul dintotdeauna, fie din punct de vedere religios, fie psihologic.

Pentru Carl Gustav Jung, psihiatru elvețian și psihoterapeut care a fondat psihologia analitică, „răul“ sau, mai exact, partea întunecată a personalității individului, reprezintă „umbra“. Acesta spunea că fiecare dintre noi are o parte a personalității care pare repulsivă, amenințătoare și înspăimântătoare în așa măsură, încât refuzăm să acceptăm că face parte din noi. Pentru că o respingem, ea se separă de identitatea conștientă și se coagulează într-o zonă inconștientă – zona de „umbră“.

Arhetipul umbrei. Dualitatea lumină-întuneric.

Tot ceea ce refulează (respinge, ascunde, „bagă sub preș“) o persoană formează și dezvoltă umbra. Deoarece nu o putem accepta la noi, avem tendința să proiectăm propria umbră pe alte persoane – membri ai familiei, prieteni, rude, colegi etc. – și să o vedem doar în atitudinea și comportamentele lor, nu și la noi înșine. Efectiv, pentru a evita să simțim că nu suntem suficient de buni, preferăm să considerăm că ceilalți oameni nu sunt suficient de buni. 

Astfel, putem observa că anumite persoane care au o greutate peste medie au tendința să critice alți oameni că sunt prea slabi. De asemenea, cei care au comportament agresiv acuză alte persoane de agresivitate.

Oamenii se folosesc de mecanismul proiecției pentru a refuza să privească spre propria umbră. În general, ne este greu, iar de multe ori, chiar imposibil să ne identificăm cu propria umbră.

  • „Eu nu sunt ca ea.“
  • „Eu n-aș face niciodată așa ceva.“
  • „Eu măcar tac din gură dacă nu știu ceva.“

Iată un exercițiu de conștientizare care confirmă tendința noastră de a proiecta:

1. Te invit să te gândești la o persoană care îți displace profund. 

2. Fă o listă cu trăsăturile de personalitate care o caracterizează.

℗PUBLICITATE



3. Completează cu trăsăturile din listă următoarele fraze:

  • Mi-e teamă că sunt … … …
  • Mi-e teamă că o parte din mine este … … …
  • Urăsc faptul că, adânc în interiorul meu, sunt … … …
  • Nu-mi place la mine că sunt … … …

* Spre exemplu, dacă ai în listă cuvântul „răutăcioasă“, completează fraza astfel: „Mi-e teamă că sunt răutăcioasă.“ Procedează la fel și cu celelalte cuvinte din listă. Apoi, treci la următoarea propoziție.

4. Citește cu voce tare frazele și observă ce simți când te auzi rostindu-le.

* S-ar putea să simți un anumit disconfort la anumite fraze care au atins o coardă sensibilă sau un aspect din personalitatea ta pe care ți-e greu să-l accepți. Cu cât disconfortul este mai mare, cu atât este nevoie să ne uităm mai atent la „corzile sensibile“ pe care le-am atins.

Vindecarea începe cu acceptarea umbrei

Deși aspectele umbrei sunt dificil de recunoscut și suportat, UMBRA este imposibil de eradicat. Ea este parte din personalitatea noastră, iar să ne dorim ca ea să dispară este ca și cum ne-am dori să dispară o parte a corpului care ne displace. Umbra completează partea noastră „de lumină“ și este o parte importantă din ceea ce ne face să fim noi înșine. Când încercăm să eradicăm „partea noastră întunecată“ nu facem decât să adâncim sentimentul de „neacceptare“ și să alunecăm și mai mult în zona de umbră.

A lucra cu zona de umbră înseamnă a o confrunta – adică să o vedem, să o recunoaștem, să-i permitem să existe și să o acceptăm. Pe măsură ce o acceptăm, intensitatea acesteia scade. Primul pas în lucrul cu umbra este să conștientizăm acele tipare de gândire, emoție și/sau comportament care ne pun mai mereu în aceeași situație nefavorabilă sau care ne creează disconfort. Abia apoi putem să găsim soluții și să alegem conștient felul în care acționăm.

Este important să înțelegem că umbra nu înseamnă numai trăsături care nu ne plac, ci vine cu un întreg potențial. Timiditatea (specifică umbrei) vine cu posibilitatea de a deveni încrezător. Critica vine cu posibilitatea de a vedea calitățile celorlalți. Invidia vine cu capacitatea de a admira. Pentru o lectură mai amplă vă recomand cartea Verenei Kast, unul dintre cei mai importanți discipoli ai lui Jung, Umbra din noi.

Vă doresc sărbători cu mult bine, cu momente frumoase în suflete și cu acceptare față de cele mai puțin frumoase! Și, drept concluzie, vă las cu unul dintre citatele lui Lucian Blaga: „Umbrele seamănă, ce-i drept, cu întunericul, dar sunt fiicele luminii.“

Nina Sofian este psiholog și coach – atât pentru grupuri, cât și în sesiuni individuale, pentru copii și pentru adulți. E convinsă că misiunea ei este aceea de a-i ghida pe oameni să dobândească libertatea de a fi ei înșiși. Are experiență în zona de parenting și este facilitator atestat în cadrul programului Circle of Security Parenting. Poate fi găsită pe ninasofian.ro.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0