fbpx
skip to Main Content

Psihologul și psihoterapeutul Gáspár György postează, în fiecare săptămână, pe pagina sa de facebook exemple de comportamente care pot determina îmbunătățiri în viața noastră de cuplu și de familie.

Acestea sunt idei, recomandări și observații științifice care ne pot cultiva nivelul de inteligență relațională și pot contribui la creșterea calității vieții.

Psihologia relațiilor este în plină dezvoltare la nivel internațional și sunt tot mai multe studii, publicații și conferințe menite să ne îmbunătățească perspectiva asupra rolului major pe care conexiunile interpersonale îl au în viața de zi cu zi. Mai jos sunt prezentate câteva dintre postările lui Gáspár:

„Practicarea inteligenței relaționale (în calitate de părinți) înseamnă să ne întoarcem din nou și din nou la ceea ce se întâmplă cu propria persoană, ca să nu luăm comportamentul supărător al copilului ca atac la adresa noastră, ci să căutăm ecourile acestui comportament în universul interior. Povestea este mereu despre noi! Dacă ceva ne doare, deranjează, supără… înseamnă că o rană din interiorul nostru a fost zgândărită și este, așadar, responsabilitatea noastră să o vindecăm. Adultul nu trebuie să „repare“ copilul, ci să se „vindece“ pe sine, astfel încât să poată crește apoi suficient de mult și să devină părintele de care copilul are nevoie.”

„Când surprinzi un defect al partenerului, încearcă să vezi cum se manifestă acel defect și în comportamentele tale. Atunci când descoperi o calitate a ta, încearcă să surprinzi acea calitate și în manifestările partenerului.”

„Disconfortul emoțional este parte din călătoria numită viață! Acesta devine o problemă, sau ceva ce ne sperie foarte tare… atunci când adultului (părintelui, îngrijitorului) și copilului le lipsesc abilitățile de îmblânzire a emoțiilor dificile (capacitatea de a ne permite să simțim, etichetăm, auto-validăm și verbalizăm o emoție). Ca părinți, îngrijitori sau adulți care relaționăm cu copiii, ne simțim, adesea, responsabili să-i protejăm pe “cei mici” de experiențele negative, dar este o dovadă de inteligență relațională să le permitem și lor să se întâlnească cu toată paleta de emoții, specifice ființei umane.

Cu alte cuvinte, nu este înțelept să-i împiedicăm, să-i distragem sau să-i perturbăm pe copii, atunci când sunt în contact cu emoțiile lor mai dificile; dar este esențial să le stăm alături și să le transmitem că ei sunt iubiți, prețuiți și acceptați mai ales atunci când simt frică, furie, tristețe, frustrare etc.

Ceea ce contează, cu adevărat, în dezvoltarea sănătoasă a copilului este prezența părintelui – dar este vorba despre o prezență conștientă, prin care adultul ajută copilul să-și recunoască și accepte emoțiile, ca urmare a unor experiențe dificile de viață. Nu vom putea și nici nu trebuie să-i ferim pe copii de toate dificultățile, însă îi putem învăța cum să se împrietenească cu ceea ce simt și să fie blânzi și iubitori cu ei înșiși atunci când le este greu.

Aceasta este, probabil, cheia rezilienței – să nu fugi de viață, ci să înveți să-ți gestionezi trăirile, emoțiile și sentimentele, într-o manieră profund umană.”

℗PUBLICITATE„Trimisul la colț este o practică de parenting la care apelau adulții în secolul trecut, deoarece nu cunoșteau alternative mai inteligente și mai sănătoase pentru liniștirea furtunilor emoționale ce acaparau copilul sau pentru comportamentele supărătoare ale acestuia. Cred că, din multe puncte de vedere, era un obicei mai bun decât violența fizică sau agresivitatea, ca formă de disciplinare.

Dar din punct de vedere relațional, era un obicei nociv și distructiv. Atunci când copilul este copleșit de emoții și se implică în comportamente și acțiuni nepotrivite, acesta este un indicator că are nevoie de ajutor și susținere din partea noastră, a adulților. A-l trimite pe copil la colț, exact în momentele lui cele mai grele, este echivalent cu un pumn primit de noi în piept, atunci când de fapt am avea nevoie de o îmbrățișare pentru a ne liniști și a ne simți în siguranță.

În secolul XXI, adulții (părinți, bunici, îngrijitori și cadre didactice) au nenumărate alternative pentru a-l ajuta pe copil să se liniștească, iar utilizarea pedepselor sau a consecințelor de genul «trimisului la colț» sunt dovezi clare de lipsă de umanitate. Și, așa cum ne arată imaginea de mai jos, sunt semne ale lipsei de inteligență relațională.

Atunci când un copil este în suferință, inteligența parentală presupune ca noi să ne implicăm în următorii pași:

 • conștientizarea emoțiilor copilului;
 • recunoașterea acestor emoții ca fiind oportunități de conectare;
 • ascultarea empatică și validarea trăirilor copilului;
 • sprijinirea celui mic, pentru ca el să-și verbalizeze și exprime durerea și emoțiile;
 • apelarea la partea cognitivă, prin discutarea consecințelor și a regulilor, apoi căutarea unor strategii de evitarea a acestor situații pe viitor.”


„Care sunt diferențele dintre relaționarea eficientă și cea ineficientă?

Relaționarea nesănătoasă este:

 • Tensionată. Te copleșesc sentimentele sau comportamentele celuilalt.
 • Însingurată. Te îndepărtează de familie și de prieteni.
 • Posesivă. Gelozia celuilalt e supărătoare, mai ales că te acuză adesea de înșelăciune.
 • Disprețuitoare. Îți spune lucruri care te fac să te simți rău în pielea ta.
 • Volatilă. Celălalt este imprevizibil și te sperie sau te derutează.

Relaționarea sănătoasă este:

 • Tihnită. Ritmul relației vi se potrivește amândurora.
 • Autonomă. Adorați să vă petreceți timpul împreună, dar tot vă mai rămâne spațiu și pentru sine.
 • Încrezătoare. Amândoi aveți încredere în celălalt și în relația dintre voi.
 • Binevoitoare. Vă oferiți reciproc alinare și sprijin.
 • Prevenitoare. Vă gestionați conflictele în mod benefic pentru amândoi.”

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
×Close search
Caută