Skip to content

În cabinet sau în afara lui suntem puși față în față cu întrebări privind viața sexuală și intimitatea din diferite cupluri. Zilele trecute am găsit un articol scris de dr. Cheryl Fraser și m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva idei.

Relațiile pe termen lung se confruntă cu probleme de intimitate. Stresul, preocupările de zi cu zi, grija copiilor și multe altele îi fac pe cei doi să se simtă deconectați din punct de vedere sexual. Faptul că pasiunea nu se mai aprinde de la o simplă scânteie (privire, atingere) pus împreună cu ideile legate de cum ar trebui să fie viața sexuală în cuplu îi determină pe parteneri să creadă că ceva nu este în regulă cu ei. Dar nu este adevărat! Există câteva mituri vechi despre sex care par „să se țină ca râia“ de noi. 

Mitul 1: Sexul este o „pornire“ (nevoie)

Dr. Cheryl Fraser ne împărtășește că în cadrul programului de consiliere pe care îl susține online apare o îngrijorare comună: „Se întâmplă ceva cu apetitul meu sexual“. Unul vrea mai mult, altul mai puțin, unii nu vor deloc. Unii nu se pot sincroniza. Și atunci apare frica: „Dacă e ceva în neregulă cu mine?“ Credința populară spune că ar trebui să avem această pornire sau dorință sexuală în majoritatea timpului. Nu, nu trebuie! Sexul nu e o „pornire“!

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Biologia ne învață că pornirea este o nevoie fiziologică pe care trebuie să o îndeplinim, altfel murim. Dacă nu bei apă, după 3-4 zile mori (în funcție si de climatul în care te afli). Setea este o nevoie, ca și foamea. Sexul nu! Da, putem vorbi despre nevoia biologică de a procrea și a asigura perpetuarea speciei, despre hiperactivarea emoțională și fiziologică numită de cercetătorii din domeniu „dorință spontană“, dar credința că „ai o nevoie sexuală și că aceasta este afectată“ poate duce la compromiterea unei vieți sexuale pasionale de care să ne bucurăm.

Mitul 2: Dacă nu „îmi vine să sar pe tine“, relația noastră este în pericol

În programul ei, dr. Cheryl îi învață pe cursanți cele trei secrete ale pasiunii: intimitatea, fiorul și senzualitatea. Ea spune că atracția spontană (pe care ea o numește fior) este cel mai greu de susținut în relațiile pe termen lung. Dorința de la început dispare în timp, se disipă, pe măsură ce se trece de la „cucerire“ la „conviețuire“. Cuplurile încep să aibă probleme atunci când se așteaptă ca dorința să se păstreze. Când dorința nu mai apare spontan, partenerii cred că nu mai sunt atrași unul de celălalt. Nimic mai greșit. Partenerii trebuie să înțeleagă că există o altfel de dorință, și anume dorința receptivă, dorința sexuală, pasională care apare ca răspuns la context, la circumstanțe. 

℗PUBLICITATE



Și așa putem spune că „pofta vine mâncând“, chiar și în cazul sexului. Dorința apare ca răspuns la o varietate de stimuli. Și nu facem sex doar pentru că ne simțim excitați. Alte motive ar mai fi: pentru că ne dorim să ne apropiem emoțional, pentru senzația de relaxare de după orgasm sau pentru că sexul regulat este important pentru sănătatea noastră. În loc să aștepți să apară pasiunea, creeaz-o. 

Mitul 3: Ar trebui să inițiez sexul doar când am chef

Senzualitatea noastră nu este o nevoie, ci este ca o mașină frumoasă pe care o avem în garaj. Cheia pentru a o porni este la noi. Noi decidem dacă o lăsăm să se aștearnă praful pe ea sau nu. Cu cele două chei – dorința mentală și excitarea fiziologică – o putem porni. Nu trebuie să le avem pe ambele în același timp. Dimpotrivă, atunci când nu este una, ne putem folosi de cealaltă.

Nu ai chef? Nu lăsa acest lucru să te împiedice, deoarece sexul minunat se creează în capul nostru.

Mitul 4: Iubirea adevărată și pasiunea ar trebui să se întâmple în mod natural

Și concluzia – așa cum cred că deja ați înțeles, pasiunea se creează atunci când devine o prioritate pentru parteneri. Ei investesc timp, stabilesc obiective și nu își mai iau de bună viața amoroasă. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe: cât de mult încerc să creez o relație fructuoasă? Pentru că marea dragoste și pasiunea nu sunt un accident.

Diana Foarfecă este psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu formare continuă în traumele de relație și terapia schemelor. Crede că fiecare dintre noi dispunem de resurse pentru a trăi o viață împlinită. De multe ori, aceste resurse au fost puse la încercare de experiențe din viața noastră, întâmplate atât în copilărie, cât și pe parcurs. Psihoterapia este modalitatea prin care putem ajunge la aceste resurse pentru a vindeca părțile rănite din noi și pentru a funcționa într-un mod optim.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.