Skip to content

Îmi aduc aminte că una dintre cele mai mari provocări pe care le-am avut, pe parcursul anilor în care ne-am luptat să devenim părinți, a fost să împac diversele investigații, analize și tratamente de fertilitate cu programul de la serviciu. Pentru mine, a fost un stres enorm, și pentru că am schimbat locul de muncă în acea perioadă și am pus pe pauză un an toate demersurile, din respect pentru noul angajator. Conștiința nu mă lăsa să încep un job nou și să rămân însărcinată (dacă ar fi fost așa ușor, cum încă mai credeam). Nu îmi pare rău astăzi, când privesc înapoi, pentru că și eu am primit înțelegere și susținere de la angajator. Dar, cu toată înțelegerea și susținerea, tot mă simțeam vinovată: că întârziam dimineața la birou (cu toate că recuperam când lipseam), că uneori nu puteam să particip la ședințe, că aveam și zile când nu funcționam la capacitate maximă.

Lacrimi tăcute

Vină, vină și iar vină… una dintre emoțiile care guvernează o călătorie dificilă către a deveni mamă, către a deveni părinți. Ca să nu mai spun de momentele când eram la birou și stăteam cu inima cât un purice, așteptând să vină pe mail rezultatul testului de sânge care îmi spunea dacă sunt însărcinată sau nu. Și cum în majoritatea cazurilor a fost NU, îmi înghițeam lacrimile și fugeam la baie, să plâng. Nici măcar nu puteam să plâng cu sughițuri, așa cum simțeam, pentru că mă auzea lumea. Plângeam tăcut, așezată pe capacul vasului de toaletă. Și a văzut ceva lacrimi baia de la fostul meu birou.

Pentru mine, copilul a fost prioritate 100% și îmi asumasem orice consecință pe care ar fi putut să o aibă anii de încercări asupra carierei mele sau modul în care ar fi putut să mă trateze angajatorul. Din fericire pentru mine, am fost tratată cu înțelegere și bunăvoință, în perioada tratamentelor de fertilitate. Eu am ales să împărtășesc la birou despre călătoria noastră către a deveni părinți. Nu mi-a fost nici rușine, nici jenă și nici nu m-am simțit mai puțin femeie.

Dar așa cum am scris în articolele anterioare, a spune sau a nu spune este o opțiune personală, care depinde de foarte mulți factori de la locul de munca și din relația cu angajatorul. Ceea ce pot să spun, cu siguranță, este că ambele părți ar fi mult mai câștigate dacă ar exista transparență din partea angajaților și sprijin din partea angajatorilor.

De ce ajută să comunicăm deschis

Pentru că din perspectiva femeii și a angajatei, în același timp, te macină nonstop întrebarea: „Cum să mă strecor în orele de program, cu toate analizele și tratamentele?“. Stai stresată la medic, ca nu cumva te sune șeful și după, să te întrebe de ce nu ai răspuns, stai stresată, pentru că nu știi întotdeauna din timp când va urma să lipsești, stai stresată, să nu-și dea seama cineva prin ce treci, așa că nivelul de productivitate scade. Plus că se mai suprapune și frica de a nu fi dată afară sau de a nu-ți fi afectată cariera.

Sprijinul angajatorului contează: câteva idei

Iată câteva idei pe care organizațiile pot să le pună în practică, ca să își susțină angajatele (și să încurajeze natalitatea în țara noastră). Nu de alta, dar, în curând, nu prea vom mai avea consumatori. Că pensia nici nu îmi mai fac speranțe că o să aibă cine să ne-o susțină.

℗PUBLICITATE



Oferiți informații despre ce înseamnă fertilitatea

59% dintre repondenții unui sondaj efectuat de Fertility Network UK au considerat că ar putea beneficia enorm de educație despre fertilitate și opțiunile de tratamente de fertilitate. Faptul că puneți la dispoziția angajaților resurse care îi pot ajuta să înțeleagă elementele de bază legate de sănătatea reproducerii îi va ajuta să se simtă mai încrezători și mai informați în călătoria lor către a deveni părinți.

Creați un mediu în care colegii care se confruntă cu infertilitatea să se simtă înțeleși și susținuți

Parteneriatul cu organizații sau persoane specializate, care oferă consiliere în materie de fertilitate, vă poate sprijini angajații în timpul acestei perioade în care  suprasolicitarea emoțională este la cote maxime.

Oferiți sprijin financiar

Când vorbim despre fertilizarea în vitro, cel mai costisitor tratament de fertilitate, plecăm de la 5.000 euro în sus, pentru că se mai adaugă și alte analize și investigații. Câți oameni credeți că își permit în Romania să apeleze la această procedură și, mai ales, câți își permit să o repete de câte ori consideră de cuviință, ca să ajungă să își țină copilul în brațe?  La acest capitol, consider că cea mea bună opțiune este de acorda angajaților vouchere cu care să își deconteze la clinici, o parte din tratamente de fertilitate.

Gândiți un program flexibil

Tratamentele de fertilitate necesită mult timp și marea majoritate a femeilor îsi consumă aproape tot concediul de odihnă, ca să poată face față. Există câteva zile de concediu medical, care se pot lua pentru transferul embrionilor, în cazul fertilizării in vitro, dar marea majoritate nu iau concediu medical, de frică să nu se afle la birou că încearcă să aibă un copil. Lipsa unei politici de concediu pentru tratamentele de fertilitate a fost asociată cu niveluri mai mari de stres, risc de epuizare și performanță redusă. Asigurarea unui orar de lucru flexibil poate ajuta angajații cu timpul de care ar putea avea nevoie, pentru a merge liniștiți la programările de la clinică.

Există o multitudine de opțiuni prin care organizațiile pot să își sprijine angajații care se confruntă cu probleme de infertilitate și opinia mea este că cea mai bună abordare este aceea care cuprinde mai multe măsuri de susținere, astfel încât să integreze suport la toate nivelurile: financiar, emoțional și psihic.

Punctul 0 al acestui demers este de a avea o politică cuprinzătoare, specifică pentru tratamentele de fertilitate (în special, fertilizarea în vitro). Crearea și punerea în practică a unei astfel de politici servește drept semn că infertilitatea este un subiect care poate și trebuie să fie discutat și că angajații vor fi sprijiniți la locul de muncă. Și, poate, cel mai important: la finalul zilei, toată lumea are numai de câștigat!

Delia Peteu este psiholog clinician, coach inFERTILITATE, inițiatoarea evenimentelor gratuite eduFERTILITATEA și gazda podcast-ului De la inFERTILITATE la MAMĂ. Delia sprijină cu empatie și iubire femeile să treacă cu brio peste provocările vieții, cu calm și stabilitate emoțională, fără anxietate, nopți nedormite și fără să cadă în spirala îngrijorării. Indiferent că te lupți cu infertilitatea, treci printr-o despărțire sau prin criza oricărei vârste, nu-ți mai găsești sensul sau te simți copleșită de o situație pe care simți că nu o poți gestiona, Delia este aici pentru tine.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0