Primăvara și sărbătorile aferente vin cu un obicei vechi în viețile noastre, curățenia generală a casei. Curățenia de primăvară, care are darul de ne liniști pe cei mai mulți dintre noi. În mare parte, pentru că eliberează spațiul și avem mai mult loc de mișcare prin casă, toate suprafețele sunt curate și eliberate, lucrurile devin mai simple și ne oferă timp și energie să ne concentrăm și pe alte aspecte, poate mai importante, din viețile noastre. Pe de altă parte, pentru că e în controlul nostru, iar asta ne oferă satisfacție. Ce ne scapă de cele mai multe ori este că putem avea control și pentru ce se întâmplă în mintea și în viețile noastre.
E în firea umană să vrem mai mult
Să vrem să fim mai mult, să facem mai mult și să obținem mai multe lucruri materiale e în firea umană. Ați observat, poate, în timpul curățeniei din casă câte lucruri adunăm de-a lungul timpului. De cele mai multe ori, acestea sunt inutile și ne complică existența până la nivelul în care nu mai avem loc de ele prin propria locuință. Din păcate, de multe ori, se întâmplă la fel cu mintea și cu viața noastră. Adunăm la infinit gânduri, convingeri sau credințe care nu ne mai folosesc, relații inutile, principii de viață expirate, valori care nu mai sunt în acord cu noi sau cu firea noastră și activități care nu ne aduc niciun beneficiu. Este normal ca toate acestea să ne provoace haos, care se traduce prin stres și chiar anxietate.
Cum facem curățenie în casa sufletului?
E simplu și complicat, în același timp. Simplu, pentru că ține de noi, complicat, pentru că e nevoie de efort și de disciplină. Când vorbim de curățenia minții nu e vorba atât de mult de acțiune, cât este despre a sta: a sta cu noi, cu gândurile și emoțiile noastre. E nevoie, în primul și în primul rând, de introspecție. Iată ce propuneri am pentru voi. Aveți nevoie de puțin timp, de un caiet și un pix.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Faceți o listă cu ceea ce este în controlul vostru și cu ceea ce nu puteți controla. Împărțiți o pagină în două și scrieți care sunt lucrurile asupra cărora aveți control în viața voastră, cum ar fi gândurile voastre, felul în care arătați, timpul vostru, obiceiurile etc. Și cele pe care nu le puteți controla cum ar fi reacțiile, emoțiile și comportamentul celorlalți etc. Această clasificare vă poate ajuta să aflați ce vă interesează sau stresează și puteți să schimbați și ce nu este al vostru și nu trebuie să vă consumați energia în aceste direcții.
Evaluați credințe, convingeri și obiceiuri. Adunăm și ne formăm în cursul vieții moduri de a gândi sau de a ne comporta care nu ne servesc tot timpul. Acestea perpetuează stări de stres și anxietate. Stați puțin lângă ele, notați-le și întrebați-vă de unde vin și de ce le aveți și hotărâți-vă când le veți lăsa în urmă. Fiți conștienți de fiecare dată când apar și vă cauzează neplăceri în viață și notați și rezultatele pe care le aveți în urma lor. Această tehnică vă va ajuta să renunțați la ele mult mai ușor. Și nu uitați să fiți blânzi cu voi în acest proces.
Practicați meditația. Sunt convinsă că deja știți care sunt beneficiile meditației, în funcție de tipul pe care îl alegeți: vă ajută să vă eliberați mintea și să vă conectați cu interiorul pe care adesea îl neglijăm. Nu intru în detalii, pentru că este o experiență individuală, însă care aduce beneficii pentru fiecare. Totuși, vă rog înainte de a vă apuca de această practică, să vă documentați bine și eventual să apelați la un specialist, deoarece meditația nu este indicată în cazul persoanelor ce se suferă de tulburări psihice.
Apelați la psihoterapie. Aceasta este de fapt recomandarea # unu și cea care vă va ajuta să faceți o curățenie amănunțită și profundă a fiecărui colț din mintea voastră, asta și în funcție de ce tip de psihoterapie alegeți. Psihoterapia este acel context în care te poți descoperi, cunoaște și înțelege mai bine. Este o oportunitate pentru a-ți face o igienă mintală, emoțională și relațională.
Aplicați blândețe în tot ceea ce faceți!