Skip to content

Te-ai întrebat vreodată care este relația pe care o ai cu corpul tău? Corpul este un „lucru“ valoros pe care, de multe ori, ajungi să nu-l apreciezi la adevărata sa valoare.

Probabil ai trecut și tu printr-o perioadă, sau poate treci chiar acum, în care gândurile referitoare la corpul tău se învârteau în jurul unor idei precum „Uite cât sunt de mare!“, „Câtă celulită am!“, „Sunt prea slab(ă)!“, sau altele de acest tip.

Această luptă interioară poate avea rădăcini adânci sau poate fi susținută de context și de mediu. Dar așa cum știm, „Orice problemă are o soluție“. Iar în articolul de astăzi, vei găsi câteva răspunsuri la întrebarea „Cum fac pace cu corpul meu?“.

1. Înțelegerea imaginii corporale și autocunoașterea

Este important să înțelegem că standardele de frumusețe sunt influențate de context, mediu și de informațiile la care ne expunem. În funcție de acestea, standardele pe care ni le creăm pot afecta negativ percepția asupra corpului. Acceptarea de sine începe prin conștientizarea acestor influențe externe și prin recunoașterea valorii individuale.

Explorează cu atenție relația cu corpul tău. Înțelege cum te simți în diverse situații și cum influențează asta percepția ta asupra propriei imagini corporale.

Poate ar fi bine să faci un exercițiu: stai dezbrăcat/ă în fața oglinzii. Privește-te preț de cinci minute. Observă care parte te face să te ascunzi, să simți că nu poți să te privești.

2. Practicarea autocompasiunii

Teoria autocompasiunii, dezvoltată de psihologa Kristin Neff, oferă un cadru util pentru a te trata cu blândețe și înțelegere atunci când ai dificultăți în a-ți accepta anumite părți ale corpului. Autocompasiunea implică recunoașterea suferinței tale, conștientizarea faptului că ești parte a unei experiențe umane comune și acordarea dragostei de sine în momentele dificile.

Pentru asta, acordă-ți un moment atunci când simți că urmează să te critici, în care să-ți identifici gândurile negative pe care le ai la adresa ta. Iar apoi transformă-le în ceva care, deși ți-e acum greu să vezi sau să crezi, îți va fi oglindă. Un exemplu poate fi acest exercițiu: spune-ți în gând sau chiar cu voce tare „Înțeleg că este dificil să accept anumite aspecte ale corpului meu, dar merit iubire și respect. Corpul meu este minunat și-mi oferă multe lucruri frumoase în viață!“.

Sau poți să-l personalizezi după cum simți nevoia.

3. Construirea unei relații sănătoase cu mișcarea și alimentația

Acordă corpului tău grijă și respect. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată și activitate fizică plăcută, contribui la menținerea stării generale de bine. Abordarea sănătoasă a mișcării și a alimentației este esențială pentru acceptarea corpului. În loc să pui accentul pe aspectul estetic, concentrează-ți eforturile pe îmbunătățirea sănătății globale. Activitățile fizice plăcute și o alimentație echilibrată pot contribui la îmbunătățirea stării de bine și la construirea unei relații pozitive cu corpul.

℗PUBLICITATE4. Lucrul cu un profesionist în sănătate mintală

Vorbește deschis despre provocările tale legate de imaginea corporală. Să ceri ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut poate fi un pas important în procesul de acceptare a corpului. Acești profesioniști îți pot oferi suport emoțional, strategii cognitive și tehnici specifice pentru a aborda aspectele legate de imaginea corporală și pentru a dezvolta o perspectivă mai sănătoasă asupra propriei identități corporale.

5. Iubirea de sine

Cultivă iubirea de sine și apreciază unicitatea corpului tău. Acceptarea începe cu dragostea față de propria persoană, inclusiv față de corp și de imperfecțiunile sale.

Pentru a-ți spori iubirea de sine, primul pas este să te înțelegi și să te cunoști. Să înțelegi cum și ce înseamnă pentru tine „feminitatea“ și „masculinitatea“. Din aceste concepte, pot să apară incongruențe între corpul tău și ideea pe care o ai despre a fi femeie sau bărbat.

Aici poți descoperi mai multe și cu ajutorul cardurilor pe care le-am creat împreună cu Raluca Anton. Cardurile povestEA. 31 de exerciții de conectare cu latura ta feminină și cardurile altfEL. 31 de exerciții de conectare cu latura ta masculină, realizate de Vlad Guluță.

A face pace cu corpul tău este un proces complex, dar cu angajament și sprijin adecvat, poți construi o relație mai sănătoasă și mai armonioasă cu propriul corp. Să înțelegi ce imagine ai despre tine, despre cum „ar trebui să fii“ și de unde vin toate, practicarea autocompasiunii și lucrul cu profesioniști în sănătate mintală reprezintă instrumente esențiale în această călătorie a acceptării de sine. Este important să-ți amintești că fiecare corp este unic și valoros în propria sa frumusețe.

Vorbește blând cu tine și acceptă că este normal să ai zile în care te simți mai puțin încrezătoare, sau încrezător, în corpul tău.

Și nu uita: poți vedea doar ceea ce ne-am dezvoltat ochiul pentru a vedea. Așa că permite-ți să te vezi în toată frumusețea ta!

Articol realizat în colaborare cu Psylife.

Bibliografie

  • Self-compassion: A Conceptualization and Research Agenda, Neff, K. D., Germer, C. K., Publicat în: Journal of Clinical Psychology, 69(8), 856-867. (2013)
  • The relationship between self-compassion, body image, and emotional eating in women, Mantzios, M., Wilson, J. C., Publicat în: Appetite, 91, 44-52. (2015)

Citește și:

Mădălina Bogdan este un „om al oamenilor“ și a ajuns în lumea psihologiei din drag pentru oameni și mintea noastră. Din dorința de a descoperi și înțelege cât mai bine cine suntem, urmează formări complementare în acest sens, iar pasiunea pe care o are pentru scris reprezintă o piesă importantă din puzzle-ul vieții sale.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0