Skip to content

Voi vă prefaceți că n-aveți emoții? Asta nu doar că e o minciună, ci – mai rău – vă poate duce exact în direcția opusă celei pe care o țintiți. Iată ce scrie Howard Gardner, profesor de Cogniție și Educație la Harvard University: „Cu cât mai puțin își înțelege o persoană sentimentele, cu atât mai mult va cădea pradă lor. Cu cât mai puțin înțelege o persoană sentimentele, reacțiile și comportamentele altora, cu atât mai probabil va interacționa inadecvat cu ei și, prin urmare, va eșua în demersul său de a-și găsi un loc sigur în această lume.“

Ceea ce suprimați vă îmbolnăvește. Boala inimii, a minții și a sufletului. Trebuie să vă purificați de toate otrăvurile, expunând – cu franchețe, onestitate și vulnerabilitate – ceea ce până acum ascundeați.

Dă-ți permisiunea să simți toate emoțiile

Dacă nu știi cum să procedezi, încearcă mai întâi următorii câțiva pași. Nu reprezintă vreun tratament miraculos – nici nu există așa ceva. Dar sunt importanți și, cel puțin, te vor ajuta să rămâi activ în încercarea ta de-a scoate masca care te lasă fără oxigen.

Notă: Dacă ți se pare că vreunul dintre acești pași este naiv, prostesc sau nefuncțional, ai încredere în mine. I-am parcurs pe toți și au avut efect.

Pasul 1: Fă o listă cu cele mai dureroase momente din viața ta. Scrie ce s-a întâmplat și cum te-ai simțit în fiecare caz. Ține un jurnal despre asta și intră în detalii. (De exemplu: „Tata mi-a fost cel mai bun prieten în copilărie, dar m-a părăsit când aveam 6 ani. Asta m-a dat cu totul peste cap.“)

℗PUBLICITATEPasul 2: Odată ce-ai scris în jurnal despre acele evenimente dureroase, citește-le pentru tine însuți cu glas tare. Dă-ți permisiunea să simți toate emoțiile care te inundă și să plângi dacă așa-ți vine, în momentul în care-ți auzi propria voce povestind. O muzică instrumentală calmă pe fundal te va ajuta să-ți vezi emoțiile, pe măsură ce le permiți să iasă la lumină.

Pasul 3: Împărtășește-ți sentimentele. Când ai acceptat realitatea suferinței tale și toate emoțiile pe care le-a creat, povestește-i despre asta unui prieten, partenerei sau unui membru de familie în care ai încredere. O parte din efortul de a scoate Masca Stoicului constă în a le permite altor oameni să te sprijine. Și singura cale prin care ei pot face asta e să știe ce se întâmplă cu tine. Sunt un mare adept al ideii că orice om care a trecut cândva printr-o traumă (și încă n-a discutat-o cu nimeni) îi va îngădui traumei să crească în niște feluri nocive. Nu vei putea să te vindeci, până când nu te apuci să îți împărtășești durerea.

Pasul 4: Caută un consultant, un terapeut sau un specialist care să te ajute. Odată ce ți-ai împărtășit durerea cu cineva apropiat, ai nevoie să găsești pe cineva care are experiență în a-i ajuta pe oameni să-și înțeleagă emoțiile și să se împrietenească cu ele. Pentru aceia care se zbat din răsputeri să răsufle în spatele Măștii Stocului, trebuie să precizez că asta-i o treabă serioasă și necesită o abordare profesionistă. Totuși, e o activitate care poate începe chiar de azi, din clipa asta, cu un pix și-o foaie de hârtie.

Extras din prefața cărții Măștile masculinității.


Citește și:

Lewis Howes este gazda unui talk-show intitulat The School of Greatness, ale cărui episoade sunt distribuite pe internet sub formă de podcast și care a înregistrat peste 40 de milioane de descărcări – intrând astfel în Top 100 al celor mai populare podcast-uri din lume. De-a lungul timpului, a intervievat numeroase personalități publice din întreaga lume – oameni de afaceri, realizatori TV, scriitori, actori, muzicieni, oratori, sportivi, cascadori, militari, experți în negocierile cu teroriștii, consultanți relaționali, oameni de știință etc.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0