Îmbătrânirea creierului și împiedicarea acestui proces au devenit o prioritate pentru specialiștii în psihologie și neuroștiințe. În cele mai prestigioase centre universitare din lume, oamenii de știință cercetează și dezvoltă soluții terapeutice care să identifice, să gestioneze, dar și să prevină declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă (Alzheimer, demență).
Recent, specialiștii citați de Asociația Americană de Psihologie au transmis că studiile efectuate în ultima vreme au demonstrat că există patru soluții eficiente care previn îmbătrânirea creierului, soluții ușor de aplicat de fiecare dintre noi.
1. Exerciții de respirație lentă
Tehnicile de respirație lentă, des întâlnite în ședințele de meditație, fac adevărate minuni pentru sănătatea sistemului nervos simpatic. Studiile au demonstrat că aceste terapii ajută sistemul nervos să treacă de la stimulii generați de stres la starea de relaxare. Exercițiile de respirație au rolul de a modula ritmul cardiac și de a calma sistemul nervos simpatic.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Dr. Mara Mather, profesor de gerontologie, psihologie și inginerie biomedicală la Universitatea din California de Sud, a realizat un studiu pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani. O parte dintre acestea au fost îndrumate să facă exerciții de respirație lentă, în timp ce restul nu și-au modificat în niciun fel stilul de viață. În cazul primei categorii, s-a observat, pe de-o parte, o rată mai scăzută a episoadelor de anxietate și depresie, dar și niveluri mai scăzute de beta-amiloid în sânge. Nivelul acestei proteine crește în cazul pacienților diagnosticați cu Alzheimer.
2. Folosirea eficientă a telefoanelor inteligente
Deși există numeroase controverse atunci când vine vorba despre siguranța funcției cognitive în asociere cu utilizarea telefoanelor inteligente, iată că acestea pot fi de un real ajutor pentru persoanele care se confruntă, deja, cu un declin cognitiv.
Dr. Michael K. Scullin, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea Baylor din Waco, Texas, a dezvoltat un program de instruire în folosirea smartphone-urilor. Grupul țintă urmărit în desfășurarea studiului a fost format din persoane cu vârste cuprinse între 55 și 92 de ani, care au fost diagnosticate cu demență ușoară. Practic, specialistul și colaboratorii săi explică faptul că efectele negative ale demenței, de exemplu amnezia, pot fi gestionate eficient cu ajutorul funcțiilor telefoanelor inteligente. Specialiștii i-au ajutat pe participanți să învețe să programeze mementouri recurente pentru lucrurile pe care le aveau de făcut în ziua respectivă (de la întâlniri până la respectarea orelor de administrare a medicației), aceasta fiind o modalitate reală de îmbunătățire a calității vieții.
Succesul acestui program a fost validat chiar de aparținătorii pacienților implicați, care au confirmat că, după această lună de studiu, participanții cu declin cognitiv și-au sporit gradul de autonomie.
3. Utilizarea jocurilor virtuale pentru creier
Tehnologia poate interveni cu succes în încetinirea declinului cognitiv, este de părere și dr. Adam Gazzaley, fondatorul Neuroscape, un centru translațional de neuroștiință pentru crearea de tehnologie și cercetare științifică, care consideră, la rândul său, că diversele forme de tehnologie, cum sunt jocurile virtuale pentru creier, pot fi mai eficiente decât medicația alopată care adeseori nu vine cu rezultatele scontate.
Specialistul, împreună cu echipa sa, studiază modul în care jocurile de realitate virtuală descărcate pe tablete terapeutice îmbunătățesc gradul de atenție a persoanelor diagnosticate cu Alzheimer. Mai mult decât atât, eficiența lor crește și datorită faptului că aceste jocuri video sunt programate în așa fel încât să se adapteze capacității cognitive a utilizatorilor.
4. Evaluările cognitive digitale
Dr. Aaron Seitz, profesor de psihologie la Universitatea Northeastern din Boston, și echipa sa de cercetători studiază și elaborează aplicații care să poată realiza aceste evaluări cognitive digitale, în urma cărora să fie prescrise terapii și tratamente individuale care să prelungească sănătatea creierului nostru. Un exemplu în acest sens este terapia PART (testare rapidă adaptativă portabilă) care evaluează capacitatea de atenție și de memorare.
„Modificările patologice care declanșează boala Alzheimer se instalează pe parcursul mai multor ani, decenii chiar, de aceea este important să existe soluții medicale de investigații și tratament pentru a încetini cât mai mult procesul de degradare cognitivă“, explică specialistul citat de Asociația Americană de Psihologie.
Dacă vrei să afli mai multe despre Alzheimer, îți recomandăm Sfârșitul Alzheimerului, de Dale E. Bredesen, o carte care oferă o speranță reală tuturor persoanelor care suferă de Alzheimer și declin cognitiv. Acest program global le permite bolnavilor să-și recapete memoria, să gândească și să ducă din nou o viață normală.
Citește și: